Брига за цвеће у јесен (трајнице и једногодишње биљке)

Јесенски радови у цвјетном врту разликују се од старијих. Ако је током читаве топле сезоне баштованска жеља била да помогне ученицима да узгајају обилну зелену масу, да продуже време и побољшају квалитет цветања, онда се бригу о цвећу на јесен постављају други задаци.

Почетком септембра, вријеме и дужина сунчаног дана још увијек допуштају биљкама да цвјетају и развијају се. Штавише, дуги низ година, као што су руже, далије, гладиоле и кризантеме, дневна хладноћа је боља од топлоте.

заливање у јесен

У зависности од времена, наводњавање се или прекине или залије једном или два пута недељно ако је потребно. Воде у првој половини дана топлом водом испод корена. Осушите листове на листу како бисте избегли труљење. Приликом уласка у зимско време, можете га истресати један по један.

храњење

У ђубрењу, ограничити количину азота која је одговорна за повећање масе, и увести калијум и фосфорна ђубрива, дозвољавајући дугогодишњој исхрани коријена и потпуно се припремити за зимски одмор. Рационално је додавање ђубрива најкасније у првој деценији септембра, полагање у земљиште са додатним заливањем.

јесенска обрада

Важни радови у јесенској башти укључују сезонску прераду биљака: орезивање и прскање. Време је да се наоружамо маказама и стругачем. Потребно је резати све старе, болесне, невизревсхие и задебљане гране. Крајем јесени испред склоништа, грмови руже третирају се са 3% растворомгвожђе сулфат (300 грама на 10 литара воде).

Дугогодишњи рад

Од почетка септембра долази вријеме за припрему вртних трајница до сљедеће сезоне. А ако је за неке биљке рад ограничен на обрезивање и малчирање, онда је другима потребан комплетан циклус мера заштите: копање, дистрибуција, обрада и трансплантација.

Јесенска расподела трајница

После престанка интензивног раста, постоји добар тренутак за поделу нараслих грмова
Божур, Цлематис, Хост, Астилби, Пхлок, Љиљани, Монархи, Младенци, Аквилеја и Делфини. Љиљани старији од три године такође могу бити подељени. Треба имати у виду да након трансплантације, стабилне, позитивне температуре треба одржавати најмање мјесец дана, тако да биљка улази и безболно утјече на зимски период. За побољшање укоријењења у слетне јаме препоручујемо увођење специјалних јесењих ђубрива богатих фосфором и калијем. Коријен дубљи до 3-4 цм, љиљани - до висине од три жаруље.

Поплављивање биљака

Крајем августа - почетком септембра, потребно је започети припреме за копање гладиола и далије. Да би се спријечило оштећење бубрега, потребно је истакнути земљу стабљика тратинчица. Гладиолус, без чекања пуног цвета - да се усјева.

После првих мразева, када цветови тратинчица поцрне, подрежите грмље. Стојте у земљи до недељу дана (у кишном времену, затворите резове са фолијом или полиетиленом), тако да бубрези уђу и ископају. Потопљене коријене и цијеви сијалице испране текућом водомводу, обрезати старе и одбити болесне гомоље. Намочите 30 минута у антисептичким растворима, добро осушите пре полагања у подрум. Кан, калијум и корен бегонија након копања се такође чувају у подруму, али заједно са земљаним грудима.
Уроњени у отворено тло, кризантеме су пребачене у стакленик или пресађене у посуде и испуштене у подрум.

трансплантација трајница

Успешна трансплантација ружа је могућа у средњој зони Русије иу јужним регионима. Важан услов за добар опстанак је температура тла изнад 16 ° Ц током две недеље. У овом случају, грмови су снажно резани да би стимулисали формирање корена.

Од друге половине септембра до почетка новембра (у зависности од климатске зоне), време јесени пренос и садња луковица које су ископане након цветања пролећа. Трансплантиране густине нарциса могу се трансплантирати. Садња на хладном земљишту је боља за украсне ливаде, мускарије, зумбуле, шафране, тиквице и тулипане (температура тла је до 5 ° Ц): биљке су укоријењене, али немају времена за ницање кроз тло, спречавајући оштећење цвјетних пупова мразом. Прије сијања жаруље треба очистити од трулежи, до дна рупе за садњу како би се направио пијесак у слоју од два до три центиметра. Јастук од песка ће елиминисати труљење корена и олакшати копање сијалица следеће сезоне.

обрезивање трајница

Све вишегодишње биљке са обилном зеленом масом (божури, лилиникси, љиљани, домаћини, флокс, итд.) Одрезани на ниво тла, третирани фунгицидима. Цлематис одсеченпрема групи за орезивање. Остаци биљака након уклањања се уклањају из врта или изгоре.

Да би руже биле припремљене за следећу зиму, од краја септембра потребно је уклонити пупољке и грмље, а да не троше снагу цветања. Немојте резати пупољке дугим стабљиком: пупољци могу набрекнути у латералним осовинама. Када је просечна температура пала, руже су испружене до зрелог дрвета (на висини од 30-50 цм или 3-5 бубрега).

Обрада

Посљедњих година зиме нам често дају изненађења у облику снијега, тако да јесенска обрада фунгицидима постаје обавезна у арсеналу бриге о вртном цвијећу.

Вишегодишње склониште

За многе трајнице довољан је малчирање тресета или хумуса. За неке врсте љиљана (источни љиљани) потребно је заклонити се од јесењих киша и прољетних отопљених вода. У ту сврху, мјесто слијетања на врх покрива влажне материјале.
Са почетком стабилних мраза (минус 5-7 степени) потребно је одрезати све зелене листове из ружа, поставити коренову зону земље или заспати песком. Можда је склониште гранчице смреке и црногорични седименти. Покријте лукове двоструким слојем нетканог материјала.

Немојте зимовати у тлу кризантеме, засађене у стакленику, покрити и бацити снијег, зимовати у земљи - високим изравнавањем, такођер покрити и загријати са снијегом.

Рад са сувременицима и бијеналима

У јесенској башти вријеме бриге о биљкама и бијеналима углавном се своди на отпуштање, лопатање и уклањањестаре цватове.

колекција семена

Јесен дозријева сјеме намијењено за прољетну сјетву. Да би се избегла конфузија у варијететима, неопходно је дати приоритет потребним биљкама постављањем кутија за семе у папирне или ткивне кесе. Можете избјећи непотребно самозиу уклањањем изблиједјелог цвијећа. Већина семенки се чува у фрижидеру ради очувања сличности.

искрцавање бијенала

Септембар - сат касније зимске садње двогодишњих садница. У зависности од висине биљке, поставите их на растојању до 20 цм - младице виола и тратинчица; до 30 цм - звона и турски каранфилић; до 50 цм - Маллов анд Дварфс. Више информација о узгоју виоле можете наћи овдје.

виола саплингс

Приликом одабира места за саднице, очекујте да снежни покривач буде довољан да сачува нежне саднице. Биљке би требало садити у земљишту, не улазећи дубоко у подножја у земљи, чврсто стежући, одбацујући за таложење земље и чинећи земље оптималним положајем.

уклањање годишњака

Када су многе обљетнице обљетнице обојене, често се препоручује да се уклоне из тог подручја или спале, али неке цвијеће могу бити корисне и након увенућа. На пример, обичне купине су природни фунгицид. У току јесењег копања лежишта под пролећним засадима могуће је да се купина стави у тло, уз побољшање и побољшање његове структуре.

Јесенска брига за једногодишње и вишегодишње цвијеће, иако идентична у суштини, али различита за сврхе.За годишњице у врту настојимо продужити трајање цвјетања и њихов декоративни карактер. Већ дуги низ година, због временских хирова, стварамо предуслове за успешно зимовање и квалитетно цветање у наредној сезони.