Болгарка се не укључује - најлакши поправак електричног алата властитим рукама

Многи људи знају ситуацију када омиљена алатка престаје да ради без очигледног разлога. А ако се Бугарка не укључи, онда, најчешће, разлог за то је једноставан квар, који се може брзо елиминисати без посебног знања и алата. Затим, погледајмо једноставне начине дијагностицирања и поправљања електричног алата на примјеру УСМ-а. Почетно стање - Бугарски не почиње са притиском на дугме за окретање.

За извођење радова потребан је мултиметар са функцијом гласа и одвијача. Прва ствар коју треба провјерити је жица, односно чеп и мјесто гдје жица улази у тијело. Притисните дугме и "масирајте" сумњива подручја. Најчешће се појављују проблеми у случају. Ако то није помогло и још увијек бугарски не ради, идите у сљедећу фазу.

Раставите кутију. Да бисте били сигурни, можете да претворите наш тестер у диал-уп мод и проверите интегритет жица из утикача пре уласка у дугме.

У електричном кругу се налази дугме. Често, квар овог чвора је разлог што Бугарска не почиње. Да бисте проверили овај чвор, потребно је да га ставите у позицију ОН, и да "обавите позив" као што је приказано на следећој фотографији:

У овом случају, дугме "је звонило", указујући на његову корисност, па идемо даље. У овом бугарском, користи се регулатор, тако да је неопходно "позвати", унапред подешену на максималну снагу.

Даље, шта треба напоменути ако Бугар не укључи -четке У великим УСМ четкама држачи се налазе вани, у нашем случају - унутар кућишта. Извадите четке и прегледајте их. Потребно је да проверите интегритет контаката на самој четкици. Главни критеријум за извођење четкице је његов степен хабања или величина. У овим Бугарима то је њихово трошење и разлог његовог неуспеха. Стога ће замена четкица помоћи да се елиминише квар. Ради јасноће, поређење нових четки и потпуно ношење.

Ако се у вашем случају све ово испоставило да је изводљиво, али Бугарин не ради, онда је последња ствар која се може проверити без посебног алата сидро. Почети "позивати" између жељезних дијелова сидра и сакупљача ламела. Ако звони то значи да је дошло до квара изолације и сидро је подложно промјенама.

Тада је потребно мјерити отпор између сусједних ламела на колектору. На свим паровима би требало да буде исто. Ако је у било којој тачки мерења отпор понекад већи - онда можемо говорити о квару намотаја. Треба напоменути да овакав квар ретко доводи до потпуног заустављања мотора.

Ако, након спроведене дијагностике, сазнате да квар није успио и да се Бугарка не укључи, онда ће, изгледа, морати контактирати чаробњака.