Бојење зидова бојама на бази воде

На први поглед изгледа да је бојање зидова бојом једноставна процедура, али то није сасвим случај. Да би плодови вашег рада били задовољни већ дуги низ година, потребно је упознати се са специфичностима припреме површине, наношењем боје на зидове и другим питањима. Да бисте започели, погледајте исправну зидну слику.

Сликање зидова са водено-емулзионом бојом властитим рукама: видео

Припрема зидова за бојење: редослед радова

Прва ствар коју треба урадити је пажљиво припремити површину. Нови зидови су довољно поравнати са глетом, полираним (зидни брусни производ), очишћени и напуњени (избор и примена прајмера). Ако зидови нису нови и имају материјале старе обраде, онда их треба уклонити.

Како уклонити стару боју са зидова?

Ако не знате како да уклоните боју са зида, онда покушајте да користите лопатицу, металну четку и брусни папир. У сложенијим случајевима, можда ће бити потребно изградити фен за косу и посебна рјешења за уклањање старе боје. Старе тапете лако се уклањају ако су претходно натопљене топлом водом и уклоњене лопатицом (детаљи у посебном чланку). Након уклањања старог премаза, зидови се испиру од прашине и прљавштине.

Ако је зид неравномеран или има пукотину, онда можете користити гипсани малтер. Тада је површина поравната са гитом и брушена брусним папиром. Ако се на зиду налазе трагови плијесни, онда их треба добро очистити итретирати посебним антисептичким средством. Када је површина изравнана и полирана, из ње је потребно уклонити сву прашину и прљавштину и добро се оправдати.

Боја за тапете под сликарством

Пре него што почнете да фарбате зидове бојом, морате измерити површину и израчунати колико вам је материјала потребно. Затим, узимајући у обзир потребне карактеристике, покупите саму боју.

Прије наношења боје на зидове, потребно га је помијешати са дрвеним штапом, ау неким случајевима разриједити водом или посебним отапалом и сипати у посуду за бојење на пола. Ако се боја у посуди осуши и кора се формира, мора се уклонити прије мијешања боје, како би се избјегла неправилност премаза.

сликање зидова

За наношење боје употребљавају се специјалне четке и ваљци. Најбоље је да се боје са тешко доступних места као што су углови, спојеви са другим површинама, цеви, границе са отворима за врата и прозоре, прекидачи, утичнице итд. За таква места користи се мала четка. Боје треба узети мало тако да не тече из четкице и не капати, вишак се може уклонити на ивици пладња.

Када се насликају тешко приступачна места, можете почети да сликате зидове. Да бисте то урадили, лакше је користити ваљак. Боја се наноси на површину зида помоћу В облика. Због тога је потребно нанети боју равномерно преко танког слоја на целу површину зида.

Ако постоји опасност од оштећења боје елементима који се не боје или равном линијом,онда можете користити виски са папиром. Након сушења боја се трака пажљиво уклања.

Након неколико сати, када се први слој осуши, можете примијенити други. Боја за други слој се обично не разређује. Процес рада је идентичан боји првог слоја. Ако други слој боје није успео да постигне униформност боје, вреди применити трећи слој боје.

Да би се боја равномерно осушила и да се не појаве мрље, радови на бојама морају бити изведени са затвореним прозорима и вратима. Такође, треба избегавати директну сунчеву светлост на осликану површину.

Приликом бојења сваког појединачног слоја пожељно је да се не прекида, јер се премаз може показати неравномерним. Ако је пауза и даље морала да се уради, онда ваљак или четка треба да се претворе у пластични филм.

Како опрати четку и ваљак

Ако не желите да баците коришћене четке и ваљке, можете их опрати. У ту сврху инструменти се стављају под млазом текуће воде и темељито перу. Четкице за испирање пожељно је чешљати металним чешљем. Након што се алати добро исперу, потребно их је притиснути и добро осушити.

При употреби боје на лаку на уљу, чишћење алата се не може ријешити без отапала. Ако се боја одмах не испере, можете оставити четкицу или ваљак у растварачу неко време, а затим испрати и добро осушити.

Није препоручљиво користити исти алат зацртање разних врста завршних материјала (прајмери, лепкови, боје), чак и ако сте добро опрали четку или ваљак. За сваку врсту материјала мора се користити ваш алат.

Ако сте добри у истраживању технологије фарбања зидова, лако можете преобразити сваки ентеријер. Поштовање свих нијанси фарбања гарантује вам једнообразан и квалитетан премаз.

Фото, идеје, дизајн

Сликање са узорком