Боја Тиккурила (46 фотографија): складишта за унутрашње радове, потрошња за 1 м2 у 2 слоја, палета боја за намештај од дрвета

Разноликост зидних облога у нашем времену помисли на рационалност употребе одређених материјала за њихову обраду. Једна од најпопуларнијих опција за ово је боја, која је на тржишту представљена огромна количина за сваки укус и торбицу.

Финска компанија Тиккурила је једна од водећих у области производње премаза за боје и лакове за различите површине. О производима ове компаније ће се расправљати у овом чланку.


Карактеристике

Концерн Тиккурила није само финска фабрика за бојење и лакирање. То је читав истраживачки и производни институт који проучава тржиште, истражује и уводи најновија достигнућа у овој области. Сваки производ подлеже детаљној анализи и верификацији од стране Европске комисије за стандардизацију. Овај бренд је издао своју боју више од 130 година и иноватор је у питањима везаним за боје. Фински произвођачи су прво понудили купцу да креира сопствену боју, користећи колорант (мешање две или више боја за куповину потребне боје).


Главне карактеристике материјала за мастило трговачке марке Тиккурила су:

 • Екологија. Ова ријеч се данас појављује у готово свим рекламама. Фински бренд тврди да је потпуно одговоран за употребу само природних материјала за производњу својих производа: восак, уље, земаљски пигменти природног или минералног поријекла.
 • Хипоалергеничност. То произилази из претходног става. Тиккурила боје нисудоводе до алергија, обезбеђују природну вентилацију просторије, пролазећи ваздух кроз себе, и доприносе уклањању вишка влаге и одржавању потребне влажности у затвореном простору.

 • Трајност. Једна од ових предности, која је данас прилично ретка и за велики новац (а онда - не увек). Захваљујући раду научног центра Тиккурила, створена је јединствена композиција боје која омогућава премазу да издржи вањске утјецаје као што су влага, сунчева свјетлост и оштре температурне промјене.
 • Осветљеност. Велика разноликост нијанси вам омогућава да одаберете боје тако индивидуално да таква боја не може бити више од било кога на свету. Главна карактеристика финске боје у том смислу је да ће изгледати подједнако сјајно на дрвету, на металу и на зиду, јер се производи производе одвојено за сваку површину и не могу се спалити на сунцу.

Да би се проценили производи финског бренда, сви његови позитивни и негативни стоици треба пажљиво размотрити.

Предности и недостаци

Прије свега, наравно, желим се осврнути на користи, јер недостаци морају радити у сваком конкретном случају.

Којим купцима се свиђа Паинт Тиккурила:

 • може се прати што је чешће могуће без страха од абразије и бледења;
 • трајност и трајност боје служе као снажан аргумент у њихову корист;
 • Политика цена вам омогућава да бирате између висококвалитетних таписерија и плочица са странезидно сликарство, које се оправдава минималним материјалним трошковима;


 • једноставност употребе и брзина примене узрокују приањање;
 • је тако "непробојан" који је погодан за употребу у затвореном простору са малом децом и кућним љубимцима;
 • се не плаши вишеслојности. Ако желите, лако можете промијенити боју зидова у просторији, једноставно дајући нову нијансу над старом.


Недостаци сваки за себе издваја појединачно. Данас је добро позната главна мана Тиккурила фасадних боја ниска отпорност на ниске температуре. Упркос чињеници да Финска - земља са наглашеном зимском климом, научници из концерна још нису развили акциони план када се сусрећу са својим производима са озбиљним погоршањем времена.

Погледа

Тиккурила Плант произвежда следните типи обработка на стена:

 1. емулзија;
 2. алкид;
 3. силикат;
 4. Лепак.

Прву врсту карактерише чињеница да се производи водом. Такође има неколико варијанти: водена емулзија, водена дисперзија, акрил, поливинил ацетат, латекс и силикон.Емулзија воде - дисање, боја. Користи се у просторији са повећаним нивоом влажности. Лако се наноси, након одређеног времена се испере. Има широку палету боја.

Дисперзија воде има скромну палету, у поређењу са претходном врстом, отпорнијом на влагу, не толерише ниже температуре+6 степени

Акрил - висока чврстоћа, еластичност, скупа. Лако маскира пукотине, не пролази ваздухом, након сушења постаје хипер-отпоран на механичка оштећења.

Латекс боја - једна од најскупљих у линији Тиккурила. Водоотпоран, јак и лак за прање. Брзо се суши након бојења, али на крају губи боју.

Алкидне боје се деле на емајл и уље. У срцу прве подгрупе су компоненте лака. Имају широк спектар примена, сјајну површину, суву мање од сат времена, одбијају воду и лако се одупиру корозији.


Уљане боје настају додавањем мазива. Користи се за бојење различитих површина, осим зидова.

Силикатне боје су минералне боје, јер садрже течно стакло и алкалије. Када радите са њима, морате предузети мере предострожности: носите заштитно одело, рукавице и маску.

Они су водоотпорни, спречавају раст гљивица, појаву плијесни, лако толеришу оштре промјене температуре.


Љепљиви типови боја подијељени су у три групе:

 • казеин - отпоран на хабање, дуготрајне боје. Боје се бетонским, гипсаним и цигленим површинама;
 • декстринирани - практично немају отпорност на влагу;
 • љепило - апсолутно није отпорно на влагу и утјецај угљичног диоксида.Између осталог, желио бих истакнути посебне, квалитативно различите од стандардних Тиккурила боја: магнетних,графит и полиуретан. Разговарајмо о сваком од њих посебно.

Тиккурила унутрашња боја "Магнетиц" је оригинална водотопива боја, направљена са додатком магнетне мрвице. Увек је сива и мат. На њему, као и на дасци, могуће је поправити слике, цртеже, фотографије уз помоћ малих магнета, било којих металних детаља, без прављења рупе у зидовима.

Боја са ефектом школске табле - фурнира (графита) Тиккурила "Лииту". Може да преобрази било који зид собе у платно за почетника или писца. Разликује се по томе што је веома отпорна на прање, може издржати до 5000 чишћења са крутом четком. Графитна база је доступна у разним бојама - од црвене до прозирне и бијеле. Попут плоче, она омогућује приказивање фантазије на зидовима његове куће, као и домаћи задатак за младе ученике.

Тиккурила «Темадур» - полиуретанска боја високе чврстоће, која се користи за бојење челика, алуминијских производа, као и конструкција од црног и поцинчаног метала. Има висока антикорозивна својства.

боје

Разноликост схеме боја директно зависи од површине за коју је боја изабрана, која је текстура производа одређеног бренда. На пример, мат боја ће имати више класичних, пригушених тонова, сјајан, напротив, може да се љуља по широкој палети нијанси. При избору боје на овој карактеристици треба имати у виду да мат прикрива све видљиве неједнакости и грешке зида, и сјај,напротив, показат ће све недостатке.


Поред класичних боја (бела, црна, плава, црвена, зелена), Тиккурила боја вам омогућава да успешно користите боју која вам даје могућност да пронађете сопствену нијансу - од једноставног ружичастог, наранџастог, пепељастог, менте до величанственог злата, изузетне платине , деликатно сребро. Злата боја се, иначе, веома активно користи за визуелно смањење обима простора. Али са њом и не треба претјерати. Само благи нагласак на једном дијелу просторије помоћи ће да се избјегне осјећај празнине и грубости и да му се пружи лагана нијанса ненаметљивог луксуза.

Стил и дизајн

Поред класичних производа у боји, Тиккурила својим клијентима нуди оригинална дизајнерска решења. Уосталом, боје се могу подијелити не само на сјајну и мат, свијетлу и блиједу, тамну и свијетлу ... Веома у арсеналу финске марке декоративних боја, које не само да стварају расположење и осјећај да нисте само осликали зидове. Они дају вашој кући разноврсну текстуру и потпуност.

Боје са бисерним или драгоценим сјајем, сјај звезде прашине - најнеобичније варијације текстуре.

Градитељи нагађају жељу својих будућих купаца који желе да у свом дому створе природни камен или зид који сија у мраку.


Да би се зидови у кући обојили за "старину", нема потребе за обраћањем специјалистима. Довољно за куповинуспецијална Тиккурила декоративна боја и уживајте у свом креативном потенцијалу. Главно је да се не поквари утисак недовољне количине потрошног материјала.

трошак

Наравно, најбоље је унапријед израчунати колико ће боја бити потребно за одређени посао.

Стручњаци препоручују да се ово питање обави на следећи начин:

  \ т
 • Потребно је одредити број нанетих слојева. У зависности од тога да ли је боја и густина превлаке у питању.
 • Треба имати на уму да се светли тонови троше више од тамних.
 • Дебљина слојева зависи од начина наношења: спреј, четка или ваљак. Уз вјешто коришћење све три методе, резултат може бити исти. Са несигурношћу у својим снагама боље је прибјећи прскалици: тада ће се потрошња понекад смањити због равномјерне расподјеле боје на површини.
 • Мат боја је мање декоративна.


Просечно разређење боје је 110-120 мг на 1 м2. Узмимо, на пример, собу са укупном површином од <20 м2. Боја се најчешће продаје у лименкама од 3 литре. Дакле, за бојење ове просторије обичном бојом (без текстуре, у једном слоју), морате купити 2 лименке.

Шта изабрати?

Дакле, конструктивно долазимо до избора одређене врсте боје. Постоје два главна типа рада који се могу користити за боје: унутрашњи и спољашњи. За унутрашње радове, унутрашње боје се користе за обраду зидова и површина унутар куће.Најпопуларније врсте боја за унутрашње сушење су водена емулзија. Могу се користити и за фарбање дјечје собе. Најбоља опција (и, као посљедица, најскупља) ће бити латекс боја у дјечјој соби или у просторији у којој се налазе кућни љубимци.

Дрвени акценти се често користе у унутрашњости. На пример, за обраду степеништа или дрвеног намештаја најприкладније су алкидне, водене дисперзије и уљане боје. Они не само да добро брину за дрво, већ и немају оштар мирис, довољно се суше и имају превлаку отпорну на абразију.

За влажније просторије у кући (купке и кухиње), најуспјешнији избор ће бити силикатна боја која има посебан "имунитет" на развој плијесни, гљивица и штетних микроорганизама.

Покривачи за тапете за бојење такође морају бити изабрани узимајући у обзир све факторе који могу да утичу на отпорност на хабање. Најбоље опције ће бити акрилне, латекс и водене боје.

Интернет је препун разних прегледа на тему боја за зидове Тиккуриле.

Разлучимо најсјајније од њих:

 • Алкидна емајл "Мирантол" се дуго суши, не приања уз површину. Ако не експериментишете са бојом, оригинална боја се не допада.
 • Тиккурила "Еуро 7". Латекс боја за сухе просторе. Има неутралан мирис, идеално лежи у два слоја, суши се за 2 сата. Савршено опрано након сушења, неиспран


 • Фасадна боја Тиккурила "Валтти Цолор", према мишљењу купаца, карактерише висока чврстоћа, отпорност на ниске температуре и сунчева светлост. Погодан за бојење дрвене куће из стабла, као и за фасаде од камена и цигле.
 • Тиккурила "Песто 10" је унутрашња боја, коју купци описују као пријатну и једноставну за употребу. Од минуса овог премаза назива се специфичан мирис и цијена.


Боја, као одећа, за сваког појединца. Неко проналази увјеравања у свијетлим, богатим бојама, нетко жели разриједити свој сиви свакодневни живот топлим пастелним сјајним бојама. Избор је одличан, зато дјелујте!

У следећем видеу упознаћете се са саветима за бојање зидова боје Тиккурила.