Биохумус шта је то и како га користити

Гнојива се често користе у башти како би се повећали приноси усјева и побољшао квалитет усева. Предност се даје природним врстама без хемијских адитива. Пожељно, биохумус је ослобођен, који је прошао низ студија и тестова у многим земљама. Шта је то биохумус и како га користити у граду ће говорити даље.

Шта је биохумус

Биохумус је органско ђубриво са изузетном композицијом оптимизованом за све врсте биљака. У његовом формирању, главну улогу имају црви који конзумирају остатке пољопривредног отпада и коначно производе уравнотежен копролијт.

Састав и корисна својства биохумуса

Ово ђубриво садржи комплекс хранљивих материја, макро- и микроелемената, ензима, антибиотика у земљи, витамина и хормона раста који су неопходни за правилан развој биљака. Дакле, ђубрива на бази биохумуса су 4-8 пута супериорнија од ђубрива и прекомерног компоста на садржај нутритивне органске материје. У исто време у биохумусу нема патогене микрофлоре, јаја црвоточина и семена корова.

Ово природно ђубриво савршено лечи земљиште и има пријатан мирис земље. Биохумус је по боји сличан земљишту. Добро се комбинира са другим органским супстанцама и побољшава квалитет укуса усева, као и уклања стрес из биљака и побољшава имунитет.

Зашто користити биохумус ђубриво

Осиромашење тла је хитан проблем за савремене вртларе. Решење је предложило процес који се одвија у природи миленијумима. Еартхвормсједу остатке органске материје у земљишту, кроз њихова цријева пролазе земљу и на излазу постоје селекције које се називају копролити. Копролити су главни облик органске материје, која је најпогоднија за апсорпцију биљака. Производња овог ђубрива је сада на индустријском нивоу.

Ефекат коришћења биохумуса у садњи је следећи:

 • Стимулација раста биљака.
 • Постоји природно исцељење тла.
 • Подизање имунитета биљака.
 • Помоћ у процесу садње садница.
 • Смањење вегетације у биљкама.
 • Повећање приноса.
 • Побољшање укусних својстава усева.
 • Смањење штетног утицаја нитрата.

Користи се за контролу инсеката

Због високог садржаја калијума, азота и водотопљивих облика фосфора, биохумус није инертно ђубриво и биљке одмах реагују на његове компоненте. Примена ђубрива може се посматрати за пет година. Засићење земље је немогуће, јер је ђубриво органско и природно, без хемијски штетних укључака.

Како користити биохумус ђубриво

Да би се побољшала сличност семена различитих усева, пожељно је спровести процедуру намакања прије сјетве. Ово посебно важи за усеве са слабом енергијом клијања. Третирање семена непосредно пре сетве разблаженог екстракта помаже да се убрза покретање, што на крају повећава количину убраног и смањује количину семенасовинг

Семе је посебно уроњено у раствор који је претходно куван из хумуса за саднице помешане са водом у пропорцијама 1:20. Потрошња добијеног раствора треба да одговара приближно 0,5 литара на 1 кг семена. Раздобље намакања за све врсте вртних култура је различито. Пасуљ, пасуљ, грашак - 6 сати. Радисх, салата, цикорија - 12 сати. Шаргарепа, першун, лук, краставац, копар, бибер, диња - 24 сата. Луковице и гомољи морају бити натопљене око 30 минута.

Примена водене инфузије биохумуса

У башти, поред суве, биохумус се користи као течност. Овај високо ефикасан лек се препоручује за употребу од раног пролећа до краја јуна, када биљка још није ушла у фазу плодоношења. Неки користе раствор након жетве. Они једу воћке и жбуње у јесен када их припремају за зиму. За припрему воденог раствора биохумуса потребно је користити 1 л концентриране супстанце на 10 литара воде. Инфузија мора стајати на врућини најмање четири сата, током којих се повремено мешати. Припремљени раствор је заливени кревет са садницама. Стопе потрошње су следеће: не више од 10 л по 1 м2. Потребно је узети у обзир старост и фазу раста биљака. Рана пролећна исхрана, током активног раста културе, треба да се уради једном у 15 дана. Зауставља се током периода јајника, након цветања.

Мере предострожности при коришћењу биохумуса

Употреба течног биохумуса не захтева поштовање посебних мера предострожности, пошто супстанца нијеотровно Да би се спречила оплодња у желуцу или мукозним мембранама, а такође не продире у кожу прелома микроструктуре, довољно је да се пре рада носе гумене рукавице, а на крају - добро је опрати руке сапуном. Течност се пакује у полиетиленске боце, које су потпуно безбедне са становишта правила пожара. Важно! Ако је све исто, испустите гнојиво у очи или на кожу, потребно је да их добро оперете са доста текуће воде, док гутате - да исперете желудац са слабим раствором калијум перманганата.

Услови складиштења за биохумус

Најбоље је складиштити биохумус у тамној тамној просторији где директни ултраљубичасти зраци не продиру.

Ако се посуда са супстанцом замрзава, она се не сме избацивати - довољно је да се загреје контејнер и добро протресе.

Седимент је знак да гнојиво више није употребљиво и треба га избацити. Али ако нестане тресење талога - биохумус је и даље у форми.

Прегледи и препоруке о Биохумусу

Вртлари који редовно користе течни биохумус, напомена:

 • Водени екстракт помаже у заштити биљака од болести (посебно оних које расту у условима стаклене баште).
 • Његова употреба доводи до активног смањења могућности пораза због аскозитозе, труљења и пепелнице.
 • Побољшање квалитета култивисаног поврћа, што се постиже редовном употребом супстанце.
 • Побољшање садржаја витамина код узгајаних производа.
 • Смањење нивоа нитрата у поврћу, зеленилу и воћу.

Течни биохумус помаже не само да побољша приносе засађених биљака, већ и да узгаја квалитетне, укусне и здраве производе!