Биљке пролећног цвећа и њихова имена (63 фотографије): које се цвеће често проналази и како украсити цветне гредице

Цвеће, као симбол лепоте, вољено је широм света. О њима су одавно састављене легенде, песме и песме. Уз цвијеће можете изразити своје емоције и осјећаје. Тако, на пример, ружа се сматра симболом љубави, каранфилић - симбол верности, а заборављање - сећање на вољену особу. Многи други цветови су симболи људских осећања.

У овом чланку ћемо говорити о пролећним биљкама за састав цветних композиција.

врсте

Цвијеће у прољеће биљака у својој структури и својствима односи се на зељасте трајнице. У облику су подељени на ризом, булбобијални, жаруљу и грм.

Ризом и грм трајнице формирају цветне избојке у јесен. У наредној години, у прољеће, након кратког раста, цвјетају. Размножите их сјеменкама, резницама, подијелите ризоме.


Лептири годишње формирају нове органе (подземне и надземне). На врху старог булбоусболина из дебелих доњих делова листа расте кћер кћер. У години цветања матичне биљке полажу се почетци цвијећа.

Биљне биљке су обично ефемерне. У малом пролећном периоду имају времена да створе лишће и цветају. Онда, средином љета, њихов надземни дио нестаје, а лук остаје у тлу, а цвјетови се полажу у њега наредне године.


Цјелогодишње биљке од прољећа формирају нове изданке, из којих се појављују цвијеће и листовиопоравак бубрега. Током зиме имају само подземна тијела.

Пролећно цвеће има добру хладну толеранцију. Неке луковице почињу цветати одмах, чим се снег спусти, при малим температурама.Које цвеће се чешће проналази?

Дајемо имена и кратак опис неких пролећних биљака.

Круница - биљка потиче из јужне Европе, Мале Азије и Африке. Ово је вишегодишња травната биљка, гомољаста. Њени цветови су веома лепи, велики, могу бити једноставни и фротирани. Боја цвијећа је различита, величина цвијета је 7 цм. Тло воли иловаче, плодне са добром пропустљивошћу. Биљка мора бити покривена зими или ископати гомоље након завршетка вегетације. Ископани гомољи се складиште на око 4 степена.Астрал Алпине је биљка из Америке, Евроазије и Африке. Постоји вишегодишња биљка ризома висине око 30 цм, која формира низак, обилно цветни жбун. Цвеће је љубичасто, розе, кармин, бело. Цветање траје од краја маја до средине јуна. Сеје семе, резбарење или подела ризома. Одрастајући на отвореним местима сунца, земља воли плодно, иловасто.


Барвинок је мала врста из западне и југозападне Европе. То је вишегодишња биљка са изданцима дужим од једног метра. Цвјета у мају са малим цветовима бледо плаве боје. Барвинок растезелени тепих који хибернира у снегу.

Биљка се размножава до прољећа које дијели лет. Барвинок је отпоран на мраз, воли пенумбру, расте на плућима, добро оплођена тла, не воли преплављивање.


Извор белог цвета је биљка из средње Европе. Постоји вишегодишња гомољаста биљка висока око 30 цм, а цветање се јавља у априлу у облику цветова широких цветова, на крајевима њихових латица су беле или жуте мрље. Биљка има деликатан укус.

Размножава се семеном и младим ћеркама. Расте на плодним водопропусним тлима. Белосветник воли влагу, расте у низинама у воденим тијелима, у пенумбри.


Аквилеја потиче из Европе, Азије и Америке. Висина ове вишегодишње биљке - до 40 цм. Цвеће у мају, цвеће је различитих боја. Размножава се сјеменом, резницама и дијељењем грма. Акуилегии отпоран на мраз, попут влаге, добро расте у полутонским местима на свим тлима.Каранфил цимета - потиче из Европе, Азије и Америке. То је ниско биљка са тријезним гомољама. Цвјета са појединачним мирисним цветовима бијеле или црвене боје. Има матиране латице. Цветање почиње средином маја. Размножава се семеном и резницама. Воли ведро и отворено сунце места. Тла преферирају иловаче, плодне. Биљка је отпорна на хладноћу.


Зумбул је поријеклом из Ирана, Азије и Медитерана. Вишегодишња гомољаста биљка висине до 30 цм, налазе се на петељцизвончићи различитих боја, једноставни или фротирани. Биљка је веома мирисна. Размножава се од дјеце и вага жаруља. Хиацинтхи преферирају лагано пешчана иловаста тла. Посађене су на сунчаним, вјетровним заштићеним подручјима. У односу на отпорност на мраз, али у веома хладним зимама може се смрзнути.
Дицентер потице из Северне Америке. Биљна биљка висока до 30 цм, цвијеће може бити ружичасте или бијеле боје, смјештене су у кратким цватовима. Цветање почиње у мају. Размножава се пролећном поделом грмља или зелених резница током лета. Биљка је зимски стабилна, расте на храњивим, растреситим тлима. Не подноси сува тла, засјењење.


Дороницум је популарна биљка за рану процват. Цветање се јавља у мају са светлим жутим цветовима. Погодно земљиште је пахуљасто, глинасто са додатком органских ђубрива. Расте на лаким и полупропустљивим местима.

Иберис је незаобилазан грм за камене вртове. Његово бело цвеће је спојено у густ кишобран. Широко расте, формира густи тепих, цвјета у мају-јуну. Расте на сунчаном, топлом месту. Земља за њу треба да буде сува, пропусна, са мало хумуса. Размножава се резницама, укоријењеним изданцима, семеном.


Ирис патуљак долази из јужне Европе. Вишегодишња биљка ризосфере са цветовима висине до 15 цм, а цветови почетком маја су жути или плави појединачни цветови. Мултиплиесподела сјемена или ризома.


Цроцус потиче из средње Европе, Азије, Медитерана, Крима, Кавказа. Оригинална булбоусболна вишегодишња биљка висока до 17 цм.Цвијет се појављује још прије формирања листова из булбоусбулина. Обично на једној биљци појављују се једно или два цвијета бијеле, лила, наранчасте или жуте боје ворцковидног облика и дуљине 2,5 цм. Размножава се од гомоља или семена. Преферира сунчеве и лагане хранљиве земље.

Купаћи костим - необично лијепа биљка. Има јаке жуте сферне цветове на чврстим стабљикама. Купаћи костими имају суптилну арому. Цвјета од краја маја до јуна. Расте у полуинфламаторном неупалном месту. Земља захтева влагу богату хранљивим материјама.


Љиљан у мају је из Евроазије. Постоји вишегодишња биљка ризома. Цвјета у мају су отрцане мале бијеле цвјетове. Ђурђевак - врло мирисна биљка. Размножава се дијељењем ризома у касно љето или рано прољеће. Добро расте у хладу жбуња на добро оплођеном, светлом и влажном земљишту.

Медуниа - зељаста биљка висине до 30 цм, препоручује се за израду покривача испод дрвећа, грмља и засјењених дијелова врта. Цвјета у априлу-мају љубичасто-плавим цветовима. Пожељна је растресита земља са садржајем хумуса.


Мароза је деликатан пролећни цвет који открива своје беле, ружичасте или црвене цветове одмах након топљења снега. Формира севеличанствени грм до 40 цм висок и расте на једном мјесту дуги низ година. Они га узгајају у полутрајном мразу и на хладном месту. Тло је потребно свјеже, богато хумусом, глинасто, неутрално.Нарцис је из јужне Европе и Медитерана. То је вишегодишња гомољаста биљка висине до 50 цм, а цветови су углавном бијели и жути. Цвијеће може бити једноставно и фротирано. Има јаку арому. Шири се поделом сијалица. Преферира отворену сунчеву свјетлост и херметичну земљу са неутралном реакцијом.

Риабцхик Империал из Азии. Вишегодишње гомољасте биљке високе до једног метра. Цветови су звонолики, тупи, формирају се кишобрани. Изнад цвасти је сноп листова. Периантх је жут, наранџаст и тон опеке. Цвјета у мају. Размножава сејем семена у земљу и лук. Расте на лаганој, влажној и плодној земљи у пенумбри на месту затвореном од хладних ветрова.


Тулипан - његови дивљи облици су уобичајени у Централној Азији. То је гомољаста биљка са усправним стабљиком, на којој се налазе велики прелепи цветови јарких боја, понекад бели. У својим облицима, тулипани су подељени у љиљан, стаклени, у облику чаше и други. Они су терри или једноставни.

Поновите тулипане са сјеменкама или сијалицама. Одрасли на освијетљеним, сунчаним мјестима заштићеним од вјетра. Више воли сендвич или иловасто лагана тла, довољно влажна.


Љубичица или Виола потичу из Европе. Постоји вишегодишња биљка траве висине до 30 цм, у мају цвета цвеће јарких боја или бела. Размножава се семеном или рибизом. Расте на добро оплођеним земљиштима.


Сорти цветних гредица

 • Досадна цветна башта у облику линије ширине 10-30 цм од једног или више редова цвијећа - најчешћа варијанта пројектирања цвјетњака. За цветну башту погодне су ниско компактне цветне биљке. Користи се за додавање јасноће у Рабат, микбордерс, групе, цвеће, итд.
 • Рабатка - трака ширине 50-100 цм, потпуно засађена цвијећем. Такав цветни врт је изведен у облику одређеног узорка са наизмјеничним бојама по изгледу и боји. Имају ракати дуж стаза, ограда, резервоара.


 • Солитаирес - Одвојени погони. За солитерних засада користе високе акценте биљака (божури, лешник, дицентер). Посебни солисти наглашавају друге, ниже биљке, стварају волумен. Појединачне солитере изгледају сјајно на зеленим травњацима.
 • Групна - слободна сликовита садња цвијећа на подручју од двије до тридесет четворних метара. Таква искрцавања се налазе унутар додијељене површине. Групне контуре су вијугаве. Групе су једноставне (из једне врсте биљке) или комплексне (од неколико).

Групе су смјештене у првом плану у близини стаза, акумулација, испред грмља, дуж зидова. За групе одговарајуће биљке се складиште дуже вријемедекоративни.


 • Грудица - дио исправног облика засађеног украсним биљкама. Најчешће се цвећаре праве у парковима, испред административних зграда, у градским трговима. Цвет може бити и од једне биљне врсте и од неколико.
 • Миксбордер е мешана рабатка. То је прекрасна трака ширине 2-4 м испуњена украсним листопадним и лијепо обојеним биљкама, смјештеним у точкама или геометријским узорком. Микбордер може бити коси и кос.


Како издати?

Једна од опција за дизајнирање цвјетне баште може послужити као роцард. То је мала парцела од око 5-6 м2. м, гдје је међу камењем посађено украсно биље. Ово је занимљива опција за пројектовање земљишних и сеоских подручја, вртова и паркова.

Нарочито добро за рели ће изгледати са природним неравним тереном. У зависности од локације на таквим цвјетним гредицама посађене су сунсхлебивиевие (Седум, Пхлок Схилобите, Армериа, Ирисес, Примросе, Цуррантс, Дицентерс), и биљке толерантне на сенке (остина, аквиллегии, итд.).

Веснари - мала смешна башта са пролећним сијалицама, булбобијалним и кореновим биљкама. Претходно, на отвореним острвима, на оточићима расту пролетална стабла, а иза њих слиједе цроцусес, сцилс, смрека и цхионодокес. Затим ту су мускари, зумбули, нарциси и тулипани. Касније цветање флокса шливодног, хоррита, јетре, виоле, заборава-не-и-марихуане.

Алпинеслајд - парцела резервисана за планинске биљке. На таквој локацији уредите стазе, направите терасе и степенице. Елементи опреме могу послужити као камење, рибњаци са водопадима, потоцима. Биљке које се узгајају на алпским тобоганима сматрају се непретенциозним. За камену башту препоручују се следеће пролећне биљке: панталоне, валеријана, обритса, турлицх и друге.


Правила неге

Чак и најнезахтјевније боје захтијевају бригу. Његови главни елементи су:

  \ т
 • Слетање се разликује за сваку врсту биљака, али постоје општа правила:
  1. не може бити постављен у превише врућем, сунчаном и вјетровитом времену;
  2. није могуће садити биљке на превише влажном тлу;
  3. саднице једногодишњих биљака засађених након опасности од мраза;
  4. Бијенале засађене у рану јесен;
  5. луковице и гомољи су обично засађене на дубини од 3 пута веће од њихове величине.
 • Малчирање - затварање тла слојем волуметријског органског материјала. Ова мјера вам омогућава да задржите влагу испод слоја малча, смањите раст корова, оплодите земљу и заштитите је од зиме од смрзавања.


 • Наводњавање је потребно за сваку биљку, али у различитим степенима. Пожељно је посути кишницом из левка или помоћу црева за прскање. Немогуће је залијевати хладном водом. Најбоље време за воду - рано ујутро или увече. За дубље влажење тла боље је да се обилно сипа један пут, него често по мало.
 • Резидба се врши појединачно засваку врсту. Ако желите да наставите да цветате, уклоните феталне цветове.
 • Зимска заштита - биљни покривач са покривним материјалом, гране смрче, суво лишће. Склониште треба обавити приликом постављања стабилног времена са малим негативним температурама.
 • Храњење - додавање у тло хранљивих материја неопходних за исхрану биљака. За ђубрење се најчешће користе органска ђубрива (крављи и коњски гној, хумус, компост) и минерална (душична, фосфорна и поташка) ђубрива. Минерална ђубрива треба додати у складу са упутствима на паковању. Прекомерне количине минералних ђубрива могу ослабити биљке. За сваку врсту постројења, дорада се врши појединачно.
 • Заштита биљака од болести и штеточина.

Уређење цвјетног врта је веома узбудљиво занимање, које доноси много позитивних емоција. Надамо се да вам је чланак помогао да одлучите о избору биљака за вашу пролећну гредицу.

Можете научити да направите цветну башту на основу правила пејзажног дизајна гледајући следећи видео.