Бетонски контакт (48 фотографија): примена прајмера "бетонски контакт", техничке карактеристике композиција

У самопоправљању у стану може доћи до непредвиђеног проблема лошег пријањања завршних материјала са површином на којој су причвршћени. Да не би дошло до ових проблема, препоручује се да се предобради основни бетонски премаз. Да би се композиција исправно користила, довољно је разумјети шта је то, и што је најважније како и зашто се користи.


Карактеристике

Контакт бетона је специјална прајмер мешавина дубоке пенетрације на бази фино распршеног кварцног пунила у облику песка, чија је величина честица 300-600 микрона. Са укључивањем ове компоненте у решење ствара чврсту грубу површину, која вам омогућава да завршите рад са апсолутно било којим материјалом. Бетонски контакт чврсто држи подлогу због присутности у саставу специјалних полимерних средстава за лепљење.


Обим материјала је веома широк. За унутрашње радове рукују апсолутно свим површинама: строповима, зидовима и подовима.

У овом случају, само два захтева за обрађени материјал:

 • чиста база без прашине и мрља од уља;
 • температура подлоге изнад нуле на термометру.

База може бити различита. Контакт бетона је погодан за рад на бетону, дрвету, металу, стаклу, цријепној плочици, лакираној и многим другим површинама. Готово за сваку врсту премаза, произвођачи нуде своје варијанте производа са малим разликама у саставумешавине Али ова подела је прилично условна и у већини случајева решење се може користити за рад и на стаклу, и на бетону исте врсте смеше.

Ако је за унутрашње радове тла бетон вероватније да се препоручује контакт, онда је за вањске радове таква обрада предувјет. Без његове употребе неће бити могуће постићи неопходну адхезију између контактних грађевинских материјала. У тренуцима тешких временских услова, материјали за облагање се могу брзо одвојити од земље. То доводи не само до погоршања изгледа зграде, већ и до одвајања од површине: ако је третман изведен плочицом или каменом, могуће су повреде пролазника.


Зашто вам је то потребно?

Главна сврха је да се обезбеди чврсто приањање између два материјала и ојача база. Побољшање приањања је неопходно не само на стропу и зидовима, већ и приликом постављања естриха. Контакт бетон се користи и испод бетонске и цементно-пјесковите подне облоге и испод пода за пуњење. Као резултат тога, завршена површина није сегрегирани слојеви, већ чврста и издржљива конструкција.Код бетонских зидних плоча, које се одликују посебном глаткоћом површине и слабом апсорпцијом влаге, примјена таквог рјешења је обавезна. Без тога рад на малтерисању или зидном сликарству неће радити. Завршни материјали за завршну обраду неће се држати или брзо испуцати и опарити таквом површином, а тапета једноставно неће издржати.

Бетонски контакт је погодна модерна замена за завијање зидова, која је коришћена у совјетском и пост-совјетском периоду. За распоред таквог дизајна, цијела површина зидова је залијепљена мрежом тканине. За лепљење је коришћен обичан ПВА адхезив. Овај метод није био само тежак, али није увијек довео до жељеног резултата.


Уз помоћ бетонског контакта могуће је спасити се и од радно интензивних и скупих радова на чишћењу површине од старог премаза. Таква смеша се може применити на уљану боју и плочице. У овом случају, квалитет коначног резултата неће бити лошији него када се примени на очишћену површину. Остаје само да се јасно прате упутства произвођача, да се прати технологија коришћења и обављају сви радови у предвиђеном року.

Поред доброг приањања на површину, побољшане адхезије и свестраности, бетонски бетон има још једну важну карактеристику. Након сушења композиције на површини формира се хидроизолациони слој, који неће бити непотребан како за унутрашње тако и за вањске радове. Али то је посебно важно за очување ожбуканих површина током зиме. Под слојем бетона-контакт гипсани премаз ће остати глатак и сух као што је био прије мраза.


Типови и карактеристике

Главна разлика између типова контакта бетона је величина честица кварцног песка, на којој избор површине зависи од обраде ове смеше. Поред тога, постоје примери који су само намењениза употребу у затвореним просторима и комбинованим тереном за спољашње и унутрашње радове. Паковање прајмера увек има упутства за описивање материјала за обраду. Вреди покушати узети у обзир препоруке произвођача, то ће смањити трошкове прајмера и добити жељени резултат.

Као дио бетонског контакта, морају бити присутне сљедеће компоненте:

 • Цемент или Портланд цемент;
 • Кварцни ситнозрни пунилац;
 • Полимерна, најчешће акрилна, компонента;
 • Специјални технолошки адитиви.

Техничке карактеристике састава не зависе од произвођача, врсте смеше и увек су исте:

 • Екологија. Састав нема непријатан мирис и штетан је за здравље пара. За рад са њима није потребна лична заштитна опрема за руке и респираторни тракт.
 • Отпорност на алкалије и агресивне средине.
 • Хидроизолациона својства.


 • Пропушта гасове, који у просторији стварају правилну циркулацију ваздуха и спречавају стварање плијесни.
 • Отпорност на паразите, плијесан и гљивице.
 • Брзина сушења на собној температури и умјерена влажност износи само 2-3 сата.
 • Животни век који су навели произвођачи је 80 година. Након тог периода бетонски слој почиње да се колабира.
 • Температура ваздуха за рад - 5-35 ° Ц, препоручена влажност - 60-80%.


Да би се осигурало да дебљина слоја и уједначеност премаза буду једноставниДа би контролисали, произвођачи додају белу или ружичасту боју у смешу, која је јасно видљива на површини која се третира. Бетон без боје је транспарентна течност.

Наношење раствора на било коју површину може се обавити и ручно и механички помоћу компресора или подлоге за бојење. Постоје варијанте употребе механичких уређаја, што је нужно назначено у упутствима. Поред тога, у специјализованим продавницама постоји избор мешавине у аеросолним лименкама.


Било који контакт бетона мора бити у складу са ГОСТ 28196: по својим карактеристикама, односи се на водено-дисперзионе композиције са акрилним кополимерима. Ако је број ГОСТ-а другачији на пакету, боље је одбити такву куповину.

Потрошња смеше од 1 м? зависи не само од величине честица песка, већ и од порозности површине која се третира:

 • за глатку и благо порозну површину, као што су обојени зидови, металне и стаклене базе, керамичке плочице, потрошња смеше ће бити око 150 г /м ?.
 • за средњу порозну површину бетонских плоча или завршну циглу, проток ће варирати унутар 300-350 г /м ?.
 • за косу површину, као што је бетон или грађевинска цигла, проток може достићи 500 г /м? и више; Да би се смањио трошак бетона, површина је прекривена дубоким прајмером.

суптилности употребе

Контакт бетона се продаје у готовом облику у запремини од 3, 5, 20 и 50 литара. Да бисте започели,само треба да отворите поклопац и помешате композицију тако да је кварцни пуњач равномерно распоређен по смеши. Мешање такође треба да се понавља периодично иу процесу рада.Пре него што се примени смеша, третирана површина се пажљиво припрема:

 • поклопац који се лоше држи на основу потребе да буде одбијен или изгребан;
 • уклања мрље од масти, лепак и мрље битумена;
 • очистите површину од прашине и сачекајте да се потпуно осуши.Потребно је обратити пажњу да је потребно обрадити базу бетоном одмах након сушења. Ако нови слој прашине падне, мораће се поново очистити. Контакт бетона се не веже само са прашњавим и масивним површинама.

Алат за извлачење смеше захтева веома мало:

  \ т
 • широка четка, ваљак или шпахтла за боју;
 • штап за мешање складишта;
 • посуда са бетонским контактом.

Нанесите бетонски контакт са ваљком, али је најбоље да га замените широком четком. Могуће је постићи равномернију покривеност и бољу пенетрацију композиције у све пукотине и поре у бази. Мешавина се може разблажити водом, али само у случајевима где је дозвољена механичка примена: ова могућност је назначена у упутствима произвођача.

На обојеном зиду или сухозиду, уземљење је боље да држи ваљак. На друге начине можете добити веоматанак и слаб слој. Четка и контаминиране површине треба темељно опрати одмах након завршетка свих операција. Нераскидиви бетонски контакт се веома лако пере, а очврсло једињење више неће бити уклоњено.


3-4 сата након наношења земљишта, биће сувишно проверавати квалитет премаза. После осушеног слоја, једноставно одредите да ли постоје празнине или места где је прајмер потпуно апсорбован. Ако се нађу такви недостаци, површина мора поново бити покривена истим саставом. Такође морате проверити јачину слоја, који треба да се оструже ножем или лопатицом. Квалитетно нанет материјал неће се распасти или деформирати.

Препоручује се наношење гипсане жбуке на површину или наношење плочица, препоручљиво је почети најкасније 12 сати након што се површина осуши. Прашина се брзо таложи на готовом слоју и погоршава његове продорне особине. Ако су након сушења прошла два или више дана, површину треба додатно обрадити темељним премазом за дубоко продирање.


Произвођачи

На данашњем тржишту, многи произвођачи предлажу своју варијанту конкретног контакта. Постоје и веома јефтине и веома скупе понуде. Коначна одлука о томе који ће састав користити увек је потрошач. Ипак, најбоље је унапријед одредити главне добављаче такве робе.

Бетонски контакт Актон поред стандардног сета садржи мраморну мрвицу. Користи се за цртање у затвореној просторији иза вањски рад. Међу корисницима је добар рачун. Једини недостатак су жалбе на високу цену смеше. Просечна цена од 300 рубаља за 6 кг.


Контакт бетона фирме "Оптимист" намењен је за рад на старим плочицама, на јаким слојевима алкидне или уљане боје. Примјењиво за вањске и унутарње радове. Потрошња смеше 200-300 мл /м ?. Просечна цена од 500 рубаља за 6 кг.

Контакт за бетон произведен од компаније Боларс је такође погодан за рад унутар и изван зграде. Погодан за бетонске и глатке површине поплочане плочицама. Доступан је са фракцијама 0,3-0,6 мм и 0,6 мм. Цена по пакету од 5 кг у року од 300-350 рубаља.


Контакт за бетон "Битумаст" се мало разликује од његових партнера. Произвео ХимТоргПроект у Санкт Петербургу. Погодан за рад на улици и у кући. Просечна цена од 700 рубаља за 7 кг.

Контакт бетона од фирме "Црепес" има фракцију кварцног песка 0,4 мм. Потрошња смеше од 170 г /м ?. Погодан за унутрашње и спољашње радове. Просечна цена од 400 рубаља за 4 кг.

БЕТТОКОНТ из компаније "Основа" је такође погодан за било који рад, али се одликује високом потрошњом смеше. Произвођач компаније наводи потрошњу од 450-500 г /м ?. У овом случају, трошак од 6 кг складишта неће прећи 450 рубаља.


Најважнија ствар при куповини мешавине је куповина само у специјализованим продавницама и за избор робе познатих произвођача. За већу поузданост се препоручујеупознајте се са рецензијама на интернету.

Оцене

Као што се може очекивати, повратне информације о конкретном бетону у већини случајева су позитивне. Контроверза око тога који произвођач смеше је још боље откривен. Међутим, постоје повремене негативне критике, већ радије о продавцима, а не о произвођачима.

На једном од форума, мушкарац је испричао страшну причу да након бетонског контакта на стропу и његовог даљњег прања, резултат није био задовољан. Испрва, испод слоја бјелине, могли сте видјети ружичасти одсјај. А недељу дана касније кречење је почело да се љушти са првим слојем.

Професионални градитељи у овом случају објашњавају да је било купљено складиште са истеком рока трајања или након вишеструких мразева, или да је купљена лажна.

Такви случајеви се, нажалост, дешавају. Стога, ако куповина бетона није у специјализованој продавници, већ на тржишту, боље је отворити контејнер и провјерити хомогеност смјесе. Ако раствор није хомоген, куповину треба одбацити.

препоруке

Контакт бетона се не може наносити пре цементног малтера. Чврстоћа одвајања филма након таквог прајмера од 0,1 МПа је мања него што је потребно за отопине ​​на бази цемента. Према томе, малтерисање са састојцима цемента треба вршити само на бетону

Када купујете прајмер, морате обратити пажњу на датум производње и услове складиштења. Препоручује се употреба само складишта, од даначија је производња трајала мање од годину дана. Ако се бетонски контакт није одржавао на одговарајући начин и био је склон смрзавању, не би га имао смисла користити. Након одмрзавања, таква смеша губи својства адхезије.

Да би се смањио трошак контакта бетона, површина је претходно обложена темељним премазом за дубоко продирање. Ако је подлога сува и порозна, након сушења првог слоја потребно је поново нанети прајмер. Контакт бетона је могућ тек након што је тло потпуно сухо.

Шта је конкретан контакт, види доле.