Батерије за грејање од алуминијума: Спецификације и типови

Данас су алуминијумски радијатори већ заменили старе батерије од ливеног гвожђа, иако су се на тржишту појавиле у новије време. То се десило у приватном сектору иу вишестамбеним зградама. Искуство је показало да алуминијум од ниског квалитета може заменити снажно и поуздано сирово гвожђе, упркос скептицизму неких стручњака у погледу ефикасности ове замене. Анализа дизајна алуминијумских радијатора, проучавање специфичности њихове производње и техничких карактеристика помоћи ће да се осигура њихов висок квалитет и поуздан рад. Међутим, биће поштено приметити неке од недостатака ових уређаја како би били припремљени за могуће проблеме везане за њихово коришћење.

Типови алуминијумских радијатора и методе њихове производње

Производња алуминијумских радијатора је процес топљења алуминијума током којег се уводе адитиви силикона, чија посебна својства омогућавају постизање потребне снаге. Затим из те талине добијате одвојене секције или спремнике. Начин ливења и метода екструзије - то су главни начини производње таквих радијатора.

Производња методом ливења

У производњи овог поступка производе се одвојене секције. Када се силициј додаје у количини која не прелази 12%, што је сасвим довољно да се добије тражени индекс чврстоће, добија се силумин материјал. Из њега се под високим притиском уливају дијелови гријаћих уређаја, чији се облик може извести прилично разнолик. Унутар секција постоје пропусниценесметано кретање воде, а кућиште је згуснуто како би радијатор био јак. Техничке карактеристике таквих батерија указују на то да оне могу радити на притисцима од 6 до 16 атмосфера.

Производња екструзијом

Ово је производња појединачних дијелова батерије екструзијом, који се затим међусобно повезују. На тај начин се добијају само вертикални делови алуминијумске батерије са одређеним адитивима, док се колектор пумпа из силуминозне легуре. Иако се понекад производи методом екструзије са накнадном компресијом свих делова и јаком везом између њих. Овакав метод се сматра јефтиним, али грејач који је направио током периода рада више се не може надоградити.

анодизовани радијатори

Ови грејни уређаји су направљени од рафинисаног висококвалитетног алуминијума.

У процесу анодне оксидације, на површини алуминијума формира се оксидни филм високе тврдоће и отпорности на хабање, који штити метал од корозије. Појединачни елементи радијатора спојени су са спољашњим деловима специјалним спојницама, што вам омогућава да направите унутрашњу глатку површину акумулатора, што повећава поврат топлоте анодизованих радијатора у односу на конвенционалне алуминијумске радијаторе. На основу карактеристика овог типа радијатора, може се рећи да је дозвољени притисак који се ствара у овим батеријама такође већи и достиже 50-70 атмосфера. Али они су скупљи.

Параметри алуминијумских радијатора

Техничке карактеристике алуминијумаРадијатори су следећи:

 • растојање између оса.Стандардне димензије растојања између осовина секционих алуминијумских радијатора су 200, 350 и 500 мм. Али на тржишту данас постоје радијатори у којима се ови параметри разликују у опсегу од 200 до 800 мм.
 • притисак на који се могу управљати радијатори.Постоји неколико индикатора вредности притиска који се одражавају у пасошу производа.
 1. Овај радни притисак, у којем се користи радијатор, је 10-15 атмосфера. Радијатори са таквим радним притиском су опасни за употребу у високим зградама са централним грејањем, јер у главним грејним мрежама притисак може порасти на 30 атмосфера. У приватним кућама, алуминијумски радијатори се могу користити без страха, јер је притисак у котловима који се користе за гријање приватних кућа ријетко изнад 10 атмосфера.
 2. Ово је притисак на који се врши пресовање - тест целокупног система грејања и радијатора за непропусност, која је већа од рада један и по пута и износи 20-30 атмосфера. Спречавање се врши у одсуству воде у систему.

Прије покретања сустава гријања ради с њим, обављају радове пуштања у рад и подешавања, који укључују рад на његовом испитивању под високим тлаком.

 • пренос топлоте.Топлота произведена из алуминијумских батерија је подељена на две компоненте. Први је топлота коју стварају ваздушни токови који се крећу од дна до врха или конвекције, а други је топлотни зрак.За сваку секцију, у документима прикљученим на уређаје за грејање, одређује се коефицијент преноса топлоте, измерен у ОЈСЦ. Батерије од ливеног гвожђа и биметални аналози лошији су од алуминијумских батерија по величини овог коефицијента. Пошто је топлотна снага у алуминијумским уређајима већа, тада воду треба загријати на нижу температуру, што смањује потрошњу горива и продужава животни вијек котла.
 • топлотна снагаалуминијумских батерија - 8-212В;
 • један део тежи 1.47 кг;
 • капацитет једне секцијеје 250-460 мл воде;
 • дозвољена је максимална дозвољена температураалуминијумског радијатора до 110 степени.

Алуминијумске батерије за грејање имају радни век од 25 година.

Типови радног притиска

У документима везаним за алуминијумске радијаторе, не само да је назначена снага производа и његов радни притисак, већ и притисак пресовања, а понекад и максимално дозвољени притисак који може да издржи производ без кршења његове функционалне сврхе. У разноликости ових вредности датих у табеларном облику, неискусна особа се лако збуњује.

Радни притисак је притисак који ће се одржавати у систему грејања и, сходно томе, у уређајима за грејање током рада. Дозвољени радни притисак у алуминијумским радијаторима је 10-15 атмосфера. За станове са централизованим системом грејања, не могу се користити алуминијумске батерије, јер се у централизованом систему радни притисак може неколико пута нормализовати на алуминијум.грејни уређаји.

У неким случајевима, потребно је имати информације о вриједности притисног притиска, осим радника. Прије покретања сустава гријања с почетком сезоне гријања, тестира се на непропусност. Због чега систем прелази радни притисак у систему, што омогућава детекцију кварова и, у случају њиховог одсуства, или након корекције, да гарантује квалитет његовог рада.

Вредност притиска говори вам у ком нивоу се вода може подићи. Притисак у једној атмосфери може подићи стуб воде на висини од 10 метара.

При куповини батерија за стан са централизованим системом грејања, потребно је узети у обзир маргину дозвољеног радног притиска, јер комунална предузећа могу, из неког разлога, понекад доводити воду у систем са веома високим притиском.

секције радијатора

Алуминијумски радијатори постојећих модела углавном се састоје од секција. У зависности од површине просторије коју желите да загрејете, радијатор за грејање алуминијума, који је потребан за напајање, може да се састави од одређеног броја секција. Можете га купити као фабрички уграђени грејни уређај, као и одвојене секције, од којих се касније прикупља потребна батерија. Склоп фабрике подразумева производњу радијатора са 4-12 секција. Повезивање секција између њих врши се помоћу брадавице.

Број секција које ће се захтијевати за гријање просторија може се апроксимирати тако да се прво подијели површина просторије на капацитет једне секције, а затим помножи са сто помоћу формуле:

Н = 100 * (С/П)

гдеС- површина простора, м2;

П- топлотна мо ~ на единица, В.

Глобал (Италија) производи батерије серије ГЛ /Д, које су симетрично распоређене у два реда дуж задњег зида секција. Такви радијатори се користе, ако је потребно, да се монтирају на одређено одстрањивање са зида.

усед цоолантс

Носач топлоте, са којим се могу користити алуминијумски радијатори, мора бити назначен у техничком пасошу који се испоручује уз производ. Такође указује на интервал индекса водоника (пХ) расхладног средства. У алуминијумским радијаторима, који ће вероватно радити са (антифризом) течностима које се не смрзавају на негативним температурама, предлаже се инсталирање посебних облога између делова.

Примена радијатора у пројектовању простора

Алуминијумски радијатори израђени су у калупима и величинама, максимално прилагођени за практично и сигурно руковање, што им омогућава складно уклапање у различите интеријере. Дизајн уређаја за загревање може се обавити у било којој схеми боја. Штавише, данас постоје такве специјализоване компаније које могу, на захтев купца, извести одређени цртеж на радијатору, што искључује његово присуство у ентеријеру или, напротив, издваја батерије као део декорације. Највећи део алуминијумских грејних тела у својој форми не представља никакву варијанту, али када постоји посебна потреба за оригиналним дизајном ентеријера, можете пронаћи решења која вам омогућавају да истакнетеони су на општој позадини са изузетним дизајном. На пример, радијатори су направљени од алуминијума, имају све врсте направа које се могу користити за сушење пешкира. Одличне су за кухињске просторије. Батерије равне површине инсталиране на улазу могу се користити за сушење ципела.

Предности и недостаци алуминијумских радијатора

Сумирајући горе наведено, потребно је одредити не само техничке карактеристике већ и позитивне и негативне стране алуминијумских гријаћих уређаја, које треба узети у обзир како би се осигурао беспријекоран и сигуран рад сустава гријања.

Позитивни квалитети ових уређаја укључују:

 • добар пренос топлоте, који омогућава брзо загревање просторије;
 • мала тежина производа, што олакшава рад на инсталацији. Могуће је прикључити радијатор на носач и повезати га са напајањем без много напора.
 • могућност подешавања величине батерије омогућава вам да је монтирате на било које место које сте изабрали;
 • добар изглед и облици, прилагођени за практичну и сигурну употребу, дозвољавају да се унесу у било који ентеријер, без нарушавања пројектне одлуке и животног простора собе;
 • вероватноћа озбиљне повреде приликом удара на батерију је мало вероватна, пошто је употребљени метал мекан, што се узима у обзир приликом инсталације радијатора у дечијим собама;
 • могућност употребе термостатаконтролише излазну топлоту и, сходно томе, потрошњу енергије, и помаже да се осигура удобан и угодан боравак у подручју гријања.

Следеће особине укључују следеће особине:

 • је био отпоран на високи притисак и његове флуктуације;
 • хемијска својства алуминијума омогућавају формирање гаса у радијатору, што може изазвати лом на спојевима и шавовима, формирање ваздушног плута и друге негативне ефекте који утичу на квалитет система грејања;
 • у случају неправилне инсталације, акумулација топлоте у једном делу секције алуминијумског акумулатора не може се искључити.

Али неки проблеми се врло лако рјешавају, на примјер, посљедице стварања плина могу се спријечити инсталирањем зрачних ентузијаста.

Па ипак, одлучивши се за уградњу алуминијумских радијатора, вреди обратити пажњу на отпорност на пад притиска и на агресивни медиј расхладних елемената анодизираног алуминијума.