Батерија (радијатор) грејни уређај: фото, видео, електрична шема

С обзиром на климатске услове наше земље, живот без додатног грејања у многим областима немогућим. Најчешћи међу тим јединицама - батерије. Али, нису сви знају како они раде. У међувремену, уређај радијатор за грејање директно утиче на ефикасност и брзину грејања ваздуха. Да бисте избегли грешке, избор предмета и не замрзне, требало би да знате шта карактеристике имају различите системе.

 • Вариатионс ин облика
  1. Сецтионал
  2. тубулар
  3. панела
  4. Вакуум
 • правила за избор
 • урађај

  Предложени модел модерне произвођачи су веома поуздани и високих перформанси. Они су најефикаснији када одговоран за техничке параметре система грејања у вези са тим радом. Неки модели су погодни за грејање великих површина, друге мање простора.

  Инсталација грејања радијатора покрива параметре као што су дизајн перформансе, материјалу и изради, перформанси, и утврди да:

  • оперативне способности модела.
  • Врста и квалитет расхладне течности која се користи у систему.
  • притиска.
  • Опција везу.
  • Различите нијансе инсталације.

  Принцип радијатора невероватно једноставних. Теплоноснаиа окружење (вода, уље, пара) која има жељену температуру, стално креће кроз цевовод. ИнРезултат је грејни уређај који повећава температуру ваздуха у просторији.

  Када се бира батерија, увезена или домаћа, потребно је запамтити радне услове у оперативним мрежама. Централизовани систем грејања карактеришу флуктуације температуре и притиска, неважан квалитет расхладне течности.

  У зависности од методе преноса топлоте, агрегати се класификују на следећи начин:

  • Конвектори. Топлота из грејног елемента се преноси у просторију због размене струја ваздуха са различитим температурама. Овај процес се назива конвекција. Током тога, ваздух, који је постао топлији након контакта са грејним елементом, тежи према горе и даје своје место хладним токовима. За грејање се користе гасни и електрични конвектори.

  • Радијатори. Топлота се емитује са загрејане површине, чија се температура повећава због кретања расхладне течности кроз цијеви. То је принцип који се традиционално користи у нашим домовима.

  Произвођачи нуде и комбинационе грејне јединице. У таквим конвекторима, радијаторима, највећи део топлоте генерише енергија зрачења, а остатак - под дејством конвекције. Захваљујући томе квалитет грејања просторије се значајно повећава.

  Класификација по материјалу

  Да бисте разумели како је изграђена батерија за гријање и да одлучите о одабиру модела, морате истражити различите опције за такве уређаје. На пример, материјалПроизводња утиче на перформансе, функционалност и трајност читавог система.

  Производители предостават работатели с следните метали:

  • ливено гвожђе;
  • челик;
  • алуминијум;
  • биметал.

  ливено гвожђе

  Такви радијатори су поуздани у раду и отпорни на корозију, разликују се по ниској топлотној проводљивости. Упркос њиховој тежини, још увијек су у потражњи због ниске цијене. У систему, они обично имају једносмерну везу. Иако је таква схема најједноставнија, потребна је велика количина расхладног средства за одржавање константне температуре и значајне циркулације.

  челик

  Такве батерије најчешће користе власници приватних кућа. Разликују се у естетској привлачности, дају добру топлоту, не вагају, могу се једноставно монтирати самостално. Међу недостацима - они се боје хидрауличког удара, лоше реагују на кисеоник у цевима.

  Алуминијум и биметал

  Ово су лагани и поуздани уређаји, али корозија је иста. За приватне и вишестамбене зграде, нуде се различите опције, у зависности од тога који притисак може да издржи уређај.

  Челична и алуминијумска (биметална) опрема може се повезати на различите начине. Његове карактеристике су боље од оних израђених од ливеног гвожђа. Биметалне батерије могу да прођу кроз много мање топле воде, а површина контакта са ваздухом има више.

  Сорте форме

  Варијанте опреме могу се поделити на секционе, цевасте, панелнеанд ламеллар. Све се успјешно примјењују у стамбеној изградњи. Неке су оптималне само за приватне куће, друге су искључиво за вишеспратне зграде.

  секција

  Распоређени одвојеним ребрима, спојени брадавицама. Често се израђују од ливеног гвожђа, алуминијума и композитних материјала. Они су најпопуларнији зато што вам омогућавају да самостално прилагодите снагу. Довољно је да се повећа или смањи број секција.

  Проучавањем уређаја гријане батерије од лијеваног жељеза у дионици можете видјети колекторе на врху и дну, који чине хоризонталне канале. Они служе за премјештање расхладног средства. Смеће и велике нечистоће се таложе у доњем каналу, што помаже да се избегне зачепљење целе јединице.

  Главни недостатак секцијских уређаја је могућност цурења на местима где су делови повезани. Да би се избегли овакви проблеми, препоручује се да инсталација буде извршена узимајући у обзир особине материјала од којих су направљене.

  тубулар

  Имају расхладно средство које се креће дуж цијеви. Главни детаљи дизајна су колектори који се налазе на врху и на дну. За њихову везу користе се вертикални елементи. Топлотна проводљивост такве затворене конструкције зависи од величине, броја, пречника и материјала цеви. На тржишту је могуће пронаћи моделе не само са округлим већ и овалним или правокутним профилом. Димензије опреме се такође веома разликују. Омогућава вам да га успешно уклопите у унутрашњост.

  панел

  Изглед је сличан ребрастом правоугаонику. Принцип рада је заснован на конвекцији. Формирајућа јединица панела (обично од једног до три комада) израђена је од челичног лима. Носач топлоте кружи унутрашњим каналима и дубинама. Ове атрактивне инсталације се разликују по економској дистрибуцији топлоте. Негативан тренутак је страх од хидровелла.

  вакуум

  Други тип грејног апарата. Принцип рада се заснива на двоструком преносу топлоте. Дизајн укључује херметичке дијелове, из којих се испумпавао зрак. Носач топлоте кружи унутар запечаћене цијеви. Под његовим утицајем почиње процес кључања унутар секција. Као резултат тога, простор је испуњен паром која се кондензира на зидовима и остаје доље. Затим се процес понавља.

  Због ове секције остаје равномерно загрејан, а коефицијент повратка топлоте постаје једноставно огроман. Са таквом опремом можете изабрати кола са минималном запремином медијума за провођење топлоте.

  Правила избора

  Какав год да је батерија направљена, како је постављена и како је инсталирана, све варијанте раде на истом принципу. Главне разлике су примена. Стога, бирајући један или други тип за гријање вашег дома, покушајте се ослонити на сљедеће факторе:

  1. Која количина топлотног носиоца ће се управљати системом? Ако је велика и, штавише, природна циркулација је предвиђена, направити избор у корист сировог жељеза.
  2. Ваша опција јепринудна циркулација и затворени круг, у којима су притисак и запремина ниски? У таквој ситуацији, алуминијумски модели ће вам помоћи.
  3. Челични сетови су предвиђени за кола која укључују котао са два круга или захтевају повећање притиска.
  4. Вакуумски уређаји су идеално рјешење за убрзано гријање и максималну економичност.

  Савет! Приликом избора уређаја за грејање обратите пажњу на ситнице, на пример, да ли у уређају постоји термостат. Вредности су и ширина отвора прозора и пречник цеви. Пажљив избор ће бити гаранција дугог и квалитетног сервиса.

  Инсталација батерије је директно повезана са перформансама целог система. Такве карактеристике као материјал и величина јединице одређују његове техничке параметре. Избор уређаја, узимајући у обзир ове суптилности, помоћи ће да се избјегну неугодна изненађења током грејне сезоне.

  ВИДЕО: Како изабрати прави радијатори