Авиони за суву градњу, варијанте, за и против

Данас је суви зид један од најкориштенијих материјала за уређење простора. Таква популарност дошла је до сухозида због следећих особина:

 • приступачност;
 • пријатељство према околини;
 • постојање добрих физичких и оперативних својстава, тако да се материјал може користити у купаоници, кухињи или спаваћој соби;
 • способност стварања јединственог и оригиналног дизајна;
 • једноставност у стварању лукова, ниша или преграда;
 • једноставна инсталација;
 • лакоћа руковања.

Њемачки произвођач сухозида и материјала потребних за рад данас је њемачка твртка Кнауф.

Са правим вештинама и знањем, у свом дому можете лако да направите и најкомпликованије дизајне на стропу или зиду сухозида. У овом случају, можете урадити без сета потребних алата. Најважнији од њих је план за суви зид.

именовање авиона

Гипсана плоча у својој структури је прилично крхки материјал, посебно на рубовима. Да би се савршено и квалитетно гипсане картонске плоче (ГКЛ) приликом уградње на метални оквир, правилно обрадиле. У те сврхе користи се само план или "гратер на сухозиду". План се односи на разноврсне распопс.

Обратите пажњу! Ако се ГКЛ листови секу једноставним ножем, рубови материјала остају подерани и неравни. Као резултат тога, на њиховом третману кити ће много ићивише решења и биће потребно доста времена.

структура авиона

Као и већина алата, плоча за суву градњу се састоји од неколико делова:

 • метална или пластична кутија;
 • пластична оловка. На неким моделима може се инсталирати у два модела. Ако је то могуће онда можете лако да монтирате алат. Такође, у неким моделима она може да буде наставак случаја;
 • вијак за затезање који фиксира одстрањиву оштрицу;
 • радни лист (одвојива оштрица), причвршћена на дну тела. Његова површина има велики број резних ивица. Неки модели могу имати два ножа.

Када је алат причвршћен на ивицу лима и носио их дуж радне површине, радни лист уклања остатке жбуке. У овом случају, уклањање остатака и мрвица се одвија веома пажљиво и пажљиво. Као резултат, крај скраћеног листа је савршено глатка и глатка. У процесу монтаже такви комади су међусобно повезани без празнина. Због тога ће финална обрада гипсаног картона бити врло брза и квалитетна.
Због својих карактеристика, план је одлична алтернатива стандардном кикирикију, што показује много мању ефикасност при раду са рубовима ГЦЛ слова.

Захтеви за инструмент

За најефикаснији и најквалитетнији рад, авион мора задовољити одређене захтјеве:

 • дужину радног дела. Овај параметар може бити од 14 до 25 цм, не заборавите да што је дужи радни део, то више радиПовршина лима може се обрађивати у једном пролазу алата. Међутим, мањи алат је много лакши и лакши за руковање;
 • ширину расположивог сечива. За авион овај параметар може да се креће од 15 до 42 мм. Ширина сечива је 30 мм. Што је већа ширина ножа за резање, може се обрадити и дебљи слој сувог зида. Избор ширине треба да се врши на основу дебљине коришћеног ГЦЛ-а;

 • материјал из којег се формира радни део. Сечиво може бити израђено од алата или обичног челика. Запамтите да алатни челик има већу снагу него обично. Због тога ће вам трака од алатних челика служити много дуже, чак и ако је користите сваки дан;

Обратите пажњу! Ножеви ниског квалитета не могу да обезбеде глатке и глатке ивице. Они се такође брзо разбијају или разбијају.

 • Материјал предмета. Кућиште је обично израђено или од пластике или од метала. Метални материјал који се користи за израду тијела авиона је легура силиција и алуминија. Иако може постојати и чисти алуминијум.

Обратите пажњу! Уз сталну потребу за овим алатом, можете купити јефтинији модел са пластичном оловком, али га замијенити дрвеним. Дакле, ваш алат ће трајати много дуже.
Најбоље је да одаберете алат за рад, прво одредите степен његове потребе. Ако планиратеокрећући му се један или два пута, онда нема смисла трошити. А ако планирате да стално радите са њим, онда када плаћате високу цену, уштедјет ћете себи не само живце, већ и новац за нови план, умјесто да се разбије.
Запамтите да када бирате алатке, морате такође да се ослоните на сопствена осећања. Ако је план лош или незгодан да падне у длан, онда ће бити веома тешко радити с њим. Дакле, пре него што купите, будите сигурни да неко време држите алат у руци и цените његову погодност за вас.

варијанте равнина

С обзиром на специфичности дизајна и намјене, овај алат има два главна типа:

 • керамика ;
 • шуштање .

Размотримо детаљније сваку од ових врста.
Керамички план, као што и име каже, користи се у следеће сврхе:

 • да рукује ивицама (али не за њихово поравнање);
 • уклањање остатака шљунка на сувим плочама, пластици или меком дрвету;
 • за што је могуће више сечење плоче под датим углом. Најчешће морате орезати под углом од 45 степени.

По правилу, у својој структури има два ножа, који се налазе на бочној површини под углом. Они имају облик трапезоидне оштрице. Положај ножева може се подешавати искључиво искључиво. Захваљујући њима, са пробијањем сечива или губитком оштрине, ножеви се лако могу извући из алата.
Обично је случај таквих дасака направљен од челика, који је прекривен прашкастим премазом на врху.за спречавање појаве корозионих процеса.
Керамичка плоча се углавном користи тамо где је површина обраде незнатна.
Трака за трчање се увек користи за обраду и поравнавање ивица гипсаних плоча. Карактеристике његовог дизајна се састоје у чињеници да радно платно има облик рибежа. Конфигурација резне ивице алата је таква да вам омогућава да добијете идеалну равну површину нарезаног листа.

У овом случају, сам алат вам омогућава да га брзо причврстите и усмерите на радну површину коју је потребно очистити. Већина модела овог типа има љуску од армиране пластике или силумин. Али можете пронаћи и модел чија је кутија направљена од челика.
Трака за трчање се увек користи ако желите да осушите велику површину суве плоче.
Ако је подручје обраде безначајно, да би се уштедјело на новцу и времену, умјесто на план, може се користити ручни распилл у облику рибе за сир.

Упутства за рад са алатом

Када радите са планом, морате се придржавати одређених правила. Тако да све потребне радње можете обавити брзо, ефикасно и ефикасно.
Алгоритам рада са материјалом ивице равни:

 • Инсталирамо исечене комаде сухозида са страном окренутом према горе;
 • узмемо керамички план у руку и уклонимо посјекотину (изрежемо неравну ивицу за 45 ступњева);
 • као резултат тога, мали спој са ширином од око 5-10 мм се појављује на споју плоче;
 • фиксирамо третиране листове до максимумачврсто једна на другу, чиме се смањује резултирајући зазор;

Обратите пажњу! Ако је све урађено одмах ћете добити комаде сухозида, који ће савршено комуницирати једни са другима и дати практично непримјетан штап.

 • Слова се причвршћују вијцима;
 • на мјестима спојног штапа посебна трака - сирпианка. Намењен је за обраду спојева између гипсаних плоча;

 • Ставимо слој пунила на шприц;
 • након сушења кита, покривамо све неједнакости.

На овај начин добијате најквалитетнији шав између причвршћених плоча.
Поред формирања шава, уз помоћ таквог плана може се направити и раван угао у конструкцији. Али у овом случају, метални угао треба да буде причвршћен за угао.
За рад са ваљаним листом на гипс картону треба написати:

 • поставите суву плочу тако да је погодна за руковање њеним рубовима. Типично, сува плоча је постављена на такав начин да је њено лице усмерено према горе. Али дозвољена је и позиција са стране;
 • постави раван на крај листа;
 • настављају да их држе дуж читаве дужине краја;

Обратите пажњу! Једноставно притисните алат док га лагано возите дуж краја. Минимални притисак ће осигурати мекши план рада. У случају недовољне завршне обраде, поступак се може поновити. Ако сте превише притиснули, онда се сечиво када прође на лим може дубоко продријети у њега. Као резултат тогадобити супротан резултат од онога што су тражили - неравне ивице.

 • Да бисте добили бољу површинску обраду, стручњаци неколико пута препоручују да прођу кроз алат на површини која се третира. Ово ће избјећи појаву мрља на материјалу и брзо обрадити обраду ГКЛ-а.

Уз неопходна знања и вештине, као и коришћење распореда за ГКЛ, сигурно ћете постићи велики резултат.