Аутоматска клизна врата са електричним погоном, спрејом и ротацијом

До модерних врата, било да се ради о улазним вратима или унутрашњим вратима, људи су представљени са много различитих захтева. За предња врата важни су индикатори високог звука и топлотне изолације. За унутрашњост је важна уштеда простора. Оба типа врата такође захтевају једноставност употребе. Врло је мало врата која у потпуности испуњавају све ове захтјеве. Аутоматска клизна врата су нека од ових.

Означавање аутоматских врата

Често се такви системи инсталирају у затвореном простору, кроз који свакодневно пролази много људи. То су супермаркети, хотели, трговачки и забавни комплекси, аеродроми и многе друге зграде.

У свакодневном животу и дневним собама, аутоматска клизна врата се ретко размишљају. Међутим, они су и даље спремни. Врата с аутоматизацијом могу се потпуно аутоматски отворити или затворити. Човек не учествује у овом процесу. То вам омогућава да значајно продужите век јединице врата. Рад електронике и механизама развија и поставља војска инжењера и програмера. А људи, за разлику од мотора, микроконтролера и програма, понекад не користе исправно врата.

Једна од функција аутоматских клизних врата, која могу бити корисна у свакодневном животу, је уштеда драгоцјених топлинских и енергетских ресурса. Аутоматско достојанство је да електронски систем и сензори сигурно гледају да су врата у затвореном стању када је то потребно.

Људи који пролазе кроз врата могу једноставно заборавити да га затворе,на пример, у приватним кућама или кућама. У јавним зградама ове конструкције за уштеду енергије опремљене су системима топлотних завеса. Они стварају моћну баријеру за хладни ваздух са улице, а топао ваздух из просторије такође не функционише.

Принцип деловања

Рад свих врата контролисаних аутоматским системима заснива се на принципу кретања крила врата помоћу електричног погона. Главни део овог погона је мотор. Помоћу мењача и других механизама, ротациона енергија се преноси на погон за затварање и отварање крпе врата.

Да би се осигурало да су врата у затвореном стању, када је то потребно, аутоматика за клизна врата се сигурно прати. Са сензорима који реагују на особу или у покрету, систем сазнаје да је особа испред врата.

Сензор покрета.

Сензор шаље сигнал контролеру, а он, пак, шаље сигнал систему за покретање, односно електричном погону. Врата ће се отворити. Затим, након неког времена, врата се аутоматски затварају.

Врсте аутоматских врата

Аутоматска клизна врата могу се поделити у неколико група. Класификовати са типом кретања платна или капака.

Дакле, прва конструкција је традиционални систем, где кретање пролази кроз један тип ваљка за вођење. Принцип отварања такве тканине је једноставан. Мотор кроз мењач даје енергију ваљцима који чврсто отварају врата. Овај принцип функционише добро већ дуже времемноги пројекти у којима се користе аутоматски системи.

Једноставна роло врата се такође могу поделити на:

 • модели са једним зидом;
 • Двокатна и једна покретна рука;
 • Трицот са различитим бројем покретних набора;
 • Бифуркирана са две радне половице.

Аутоматска клизна врата са једним вратима су најпопуларнија. Користе се и као унутрашње просторије и као улазна врата. Ови модели су релевантни тамо гдје је потребно визуално пружити више слободе, као и ограничити приступ.

Једносмерни механизам.

Такође, да бисте проширили простор визуелно, можете применити двокатна врата. Овдје је рупа подијељена у двије идентичне зоне, али једна од њих ће се помакнути. Затварач ће се отворити на отварању другог дијела.

Стаклена врата овог типа ће имати прекрасан изглед и допунит ће модерне интеријере како у уредима тако иу стамбеним просторијама.

Бипартитни системи имају сличан принцип деловања. Али овде се два врата окрећу на супротним странама једна од друге. Шарке могу ићи у зидове, као у лифту. Или се могу премјестити за транспарентну партицију. Ове одлуке се користе као улазне групе у супермаркетима и јавним зградама.

Други тип су телескопске клизне конструкције са два типа вођице. Ови системи су практичнији ако вам је потребна велика ширина пролаза.У овим вратима се користе два врата, а један од њих има могућност кретања независно од њих. Ова решења пружају јединствене могућности:

 • Можете креирати улазну групу са уским ролетнама - одлично рјешење за модерне интеријере;
 • Телескопски принцип рада - велика брзина;
 • За полукружна врата ова рјешења захтијевају компактне компоненте, што ће смањити величину отвореног положаја.

И на крају, трећи тип - додавање аутоматских система. Они се не раздвајају, него се крећу у страну, окрећући се око осе. Ова решења се користе тамо где је потребно обезбедити максималну ширину врата, али сада врата никуда не иду.

Функционалности

Већина аутоматских клизних врата у стандардном опсегу имају неколико начина рада. Систем је под строгим надзором електронике. У зависности од временских услова, као и услова коришћења, систем може да ради у једном од пет начина:

 • Стандардни режим - људи се могу кретати са обе стране;
 • Зимски режим - платно отворено само до пола;
 • Затворени режим;
 • Отворени режим - користи се током лета, врата су потпуно отворена;
 • Једносмерни мод - омогућава вам да присилите људе да се крећу у једном правцу.

Поред тога, сваки аутомат за клизна врата нуди и додатне прилагодљиве карактеристике. Ово су посебна подешавања, помоћу којих можете подесити параметре као што су време проналажења конструкције у отвореном стању, растојање до људи, брзина, кочење. Можете конфигурисати све дословно.

Ту је и сигурносни систем. Многи системи су опремљенисветлосне баријере на основу фотоћелије. Такође, многи дизајни пружају могућност ограничавања силе затварања, отварања браве у одсуству струје, принудног блокирања. Такође произвођачи аутоматских врата за клизна врата опремају своје системе резервном снагом, механизмима отварања или затварања.

Једна од интересантних карактеристика је специјални блок на шаркама. Његова корисност је да можете окренути крило врата на оси. У ситуацији у којој је хитна евакуација из просторија неопходна, такав механизам може увелике помоћи. Међутим, такав дизајн је много скупљи од стандардних врата.

Предности и недостаци

Данас је дизајн таквих врата познат свима и многи људи имају своја размишљања о таквим системима. Али морате знати о предностима и недостацима, можда ће то промијенити мишљење.

Међу позитивним тачкама су лакоћа употребе и максимална сигурност. Подешавања за аутоматизацију клизних врата омогућавају вам да подесите различите режиме рада у зависности од ситуације.

Клизне конструкције су такође прилично поуздане и веома издржљиве. Кључ за то је процес отварања и затварања без учешћа неке особе. Људи често звечкају врата, али то не раде аутоматски.

Још једна предност је очување енергије. То је осигурано и чињеницом да се врата затварају одмах након што се особа извуче.

Клизни модели су такође набављени због њихове разноврсности. Са њима је могуће затворити и најшире слотове.

Електроника је компатибилна са свим АЦС и сигурносним алармима. Врата се могу опремити вратима, електричним бравама, системима за надзор, као и многим другим функцијама.

Ако говоримо о недостацима, онда они практично не постоје.

Одржавање се мора извршити. Ако не посветите довољно пажње овим системима, они могу пропасти.

Други недостатак је трошак ако га купите за приватну употребу. Клизни електросистеми су прилично скупи за просечног становника приватне кућице која је одлучила да промени врата.

цост

Ове системе често производе компаније у складу са индивидуалним жељама купца. Стога, трошкови могу бити различити по потреби. Да, цена се формира од дизајна врата и аутоматике. Систем врата је често направљен од стакла и алуминијума. Као опција се може уградити оклопљено стакло, а умјесто алуминијског профила користити челик.

Алуминијумски оквир врата може бити обојен или анодизиран. Профил вањских врата ће бити крут, а каљено стакло се користи за унутарња врата.

Систем алуминијума.

Што се тиче аутоматизације, канцеларијски захтеви су глатки и тихи отварање-затварање, неколико сензора, контролни панел.

Дакле, за трошкове аутоматских клизних врата са једноставном погонском јединицом, израђених од алуминијумског профила са каљеним стаклом, коштаће до 6.000 долара. Спољашња врата, опремљена бравом, два сензора, контролном плочом, али нису интегрисана са СКУДвећ ће коштати до 7.000 долара.

Погони су често електромеханички. Они не лупају, а сва подешавања су направљена помоћу софтвера. Ако је потребан само погон, коштаће до 2.200 долара.

Али све је у индустријским вратима. Код куће се користе и други погони, који се након адаптације могу монтирати на свако вратно крило.