Аспидистра кућна нега

Аспидистра је зељаста биљка породице шпарога чији је извор субтропске шуме Јапана и јужне Кине. То је зимзелена биљка Аспидистре која нема стабљике, са меснатим листовима и малим цветовима. Свако велико слово аспидијала односи се на одвојену вертикалну журбу, али постоје и мање листове, без листова и петељке. У затвореним условима, биљка ретко пролази кроз период цветања.

Опис Аспидистри код куће

Аспидистра је зељаста нестабилна вишегодишња биљка са снажним системом корена. Висина завесе у просеку је 50-60 цм, а скуп густих белих коријена брзо се скупља земљаном комом. Врат корена је благо закривљен и задебљан. Током година, густа завеса из мноштва лишћа, која се назива и "пријатељска породица", формира се на малом земљишту.

Сваки лист аспидистре има дугу, усправну петељку. Темељ је покривен малим љускама. Детаљно, изгледа да су и мали листови без петељки. Њихова сврха је заштита главног листа. Кожна плоча је копљаста или у облику ремена и често се савија према ван. Кроз дужину брилијантног листа, гледају се рељефне уздужне вене. Ширина лима је 50-80 цм - око 10 цм

Аспидистра цвета са малим седентарним пупољцима. Они се налазе сами на површини земље. Мала ружичаста или љубичаста звона у пречникудо 2,5 цм је тешко детектовати. Структура пупољка и њихова боја често се називају "аспидистро руже". Цветање у затвореним просторијама је изузетно ријетко, али, наравно, постаје велики догађај. Као резултат опрашивања, појављују се дугуљасти меснати плодови.

Локација аспидистри код куће

С обзиром на сенчење аспидистре, може се поставити било гдје. Једина ствар која се мора узети у обзир - временом, аспидистрицум може нарасти до прилично значајних размера. У већини случајева гаје се као биљка гомоља, нпр. Фикус, длан, чудовиште или филодендрон. Али аспидистра расте споро и неко вријеме, чак иу малој соби, пуно простора неће узети. У топлој сезони, биће добро да се осећате на свежем ваздуху.

Температура за аспидијализам код куће

За кућну аспидистру је могућа свака собна температура - и врућа и хладна. У јесен и зими, температура око 16 ° Ц се сматра оптималном.

Соил фор аспидистри ат хоме

У бризи о Аспидистри, земља није главна ствар. Земљиште за аспидистри може користити било који. Подједнако добро расте и на лаганом земљишту и на земљишту, тако да се летња биљка може посадити у башти или засадити на цвету. Она ће расти и сваки пут ће задовољити шарену боју лишћа.

Заливање аспидистрија код куће

Пријатељска породица се развија веома и врло споро у поређењу са другим собним биљкама. За годину дана се не формиравише од два или три листа. Аспидистра се сматра једним од одраслих. Просечно трајање његовог постојања је 10 година. Шта успешан развој биљке зависи од наводњавања.

Влажење аспидистије директно зависи од сезоне. У било које доба године, дођите до индивидуалног распореда наводњавања и степена сушења горњег слоја земље. Тло у лонцу треба да се суши до два или три центиметра. Ово ће бити прави знак да ће се биљка залијевати.

Љети се "отров за показиваче" наводњава у просјеку једном у четири дана.

Зими, "Тесцхин Тонгуе" се зали најмање једном недељно.

Спреј аспидистри код куће

Није непотребно неколико пута недељно брисати лишће аспидијала влажном крпом или меком спужвом - то је корисно за раст биљке, иако влага не игра посебну улогу у расту аспидистрија.

Расвета за аспидистри код куће

Аспидистра је у стању да задовољи минималну количину сунчеве светлости. Директни зраци сунца могу оштетити биљку, остављајући опекотине на његовом писму. Ако се цвијет налази на јужној прозорској дасци, мора се нужно засити. Идеална локација ће бити умјерено освијетљено мјесто или полусјена.

Аспидистичка трансплантација код куће

Све купљене собне биљке морају бити под карантином. У року од две недеље посматра се биљка распоређена у изолованој просторији. У исто време постројење не храни,али не исушите заливањем малих порција меком водом.

Ако је биљка чиста од штеточина и болести, она се трансплантира. Пресадити аспидистри након куповине потрошити у здјелу веће величине, јер се често не препоруча пресађивање биљке. Коријени цвијета брзо расту, а ускоро ће се контејнер напунити, а честа пресељење меких коријена је штетно. Пресађивање треба обавити прекрцавањем. Отпуштајући из старог јела, аспидистре пажљиво ставите у нову, претходно припремљену постељину са дренажом и слојем вртног тла. Лонац испод аспидиструса је одабран волуметријски, треба да буде широк и дубок, са добром дренажом.

Биљка је непретенциозна у земљишту. Можете користити универзалну баштенску земљу, тло за узгој садница вртних култура. Ако имате могућност да сами направите супстрат, онда га можете користити у једнаким пропорцијама:

Додати насталој композицији двоструки волумен листног тла, заједно с тресетом даје жељену киселост тла. Додавање вермикулита, дробљеног угља је добродошло.

После пресађивања, засадите полирање и пустите да исушује вишак воде кроз одвод. На тај начин они праве накнадну трансплантацију биљака, док постоји могућност. У одраслој ситуацији, тло се скида са врха и излијева ново тло. Ако биљка има више од 8 листова, може се поделити током садње. Раније је немогуће поделити аспидистре, оба дела ће пропасти.

Гнојиво за аспидијализам код куће

Храна за цвијет аспидистре код куће може бити у прољетно-љетном периоду, 1-2 пута мјесечно. Гнојиво које се користи само специјално за собне биљке, конзистенција се може разриједити два пута. Зими биљка не треба гнојиво. Аспидиструс са листовима шарене боје не потиче, гнојиво може изазвати реакцију која ће промијенити боју лишћа.

Репродукција аспидијала код куће

Иако постоји технологија репродукције аспидмијалног листа, најлакши начин за цвјећаре - љубитеље, остаје дистрибуција ризома. Репродукција на овај начин комбинована је са планираном трансплантацијом. Само добро развијене биљке погодне за одвајање, са довољно листова - изданцима. Свака парцела мора имати најмање три листа. После одвајања корена аспидистре, сваки део се раствара у одвојеним контејнерима и за време њиховог преживљавања стварају се посебни услови: температура није нижа од +18 степени и умерена, али редовно наводњавање.

Репродукција аспиристријског ризома код куће

Најлакши метод. То је дозвољено само за зрелу биљку, која је стара већ пет година. Колосални минус ове методе је скривен у потреби за трауматским коренима аспидистри. А биљка добро подноси ову процедуру.

Репродукција аспидистри подјеле грма изводи се у четири фазе.

Аспидистра је зељаста биљка породице шпарога чији је извор субтропске шуме Јапана и јужне Кине. То је аспиристра зимзеленабиљка која нема стабла, са меснатим листовима и малим цветовима. Свако велико слово аспидијала односи се на одвојену вертикалну журбу, али постоје и мање листове, без листова и петељке. У затвореним условима, биљка ретко пролази кроз период цветања.

Описание Аспидистри ат хоме

Аспидистра је зељаста нестабилна вишегодишња биљка са снажним системом корена. Висина завесе у просеку је 50-60 цм, а скуп густих белих коријена брзо се скупља земљаном комом. Врат корена је благо закривљен и задебљан. Током година, густа завеса из мноштва лишћа, која се назива и "пријатељска породица", формира се на малом земљишту.

Сваки лист аспидистре има дугу, усправну петељку. Темељ је покривен малим љускама. Детаљно, изгледа да су и мали листови без петељки. Њихова сврха је заштита главног листа. Кожна плоча је копљаста или у облику ремена и често се савија према ван. Кроз дужину брилијантног листа, гледају се рељефне уздужне вене. Ширина лима је 50-80 цм - око 10 цм.

Аспидистра цвета са малим седентарним пупољцима. Они се налазе сами на површини земље. Мала ружичаста или љубичаста звона пречника до 2,5 цм могу бити тешко детектована. Структура пупољка и њихова боја често се називају "аспидистро руже". Цветање у затвореном простору је изузетно ријетко, али, наравно, постаје значајнодогађај Као резултат опрашивања, појављују се дугуљасти меснати плодови.

Локација аспидијализма код куће

С обзиром на континуитет сјене аспидистре, може се поставити било гдје. Једина ствар која се мора узети у обзир - временом, аспидистрицум може нарасти до прилично значајних размера. У већини случајева гаје се као биљка гомоља, нпр. Фикус, длан, чудовиште или филодендрон. Али аспидистра расте споро и неко вријеме, чак иу малој соби, пуно простора неће узети. У топлој сезони, биће добро да се осећате на свежем ваздуху.

Температура за аспидијализам код куће

За кућу аспидистрии свака собна температура је погодна - и топла и хладна. У јесен и зими, температура око 16 ° Ц се сматра оптималном.

Соил фор аспидистри ат хоме

У бризи за Аспидистру, земља није главна ствар. Земљиште за аспидистри може користити било који. Подједнако добро расте и на лаганом земљишту и на земљишту, тако да се летња биљка може посадити у башти или засадити на цвету. Она ће расти и сваки пут ће задовољити шарену боју лишћа.

Заливање аспидистрија код куће

"Пријатељска породица" се развија веома и веома споро у поређењу са другим собним биљкама. За годину дана, не формира више од два или три листа. Аспидистра се сматра једним од одраслих. Просечно трајање његовог постојања је 10 година. Шта успешан развој биљке зависи од наводњавања.

Мокрење аспидијума директно зависи од сезоне. У било које доба године, дођите до индивидуалног распореда наводњавања и степена сушења горњег слоја земље. Тло у лонцу треба да се суши до два или три центиметра. Ово ће бити прави знак да ће се биљка залијевати.

Љети се "отров за показиваче" наводњава у просјеку једном у четири дана.

Зими се "Тесцхин Тонгуе" зали најмање једном недељно.

Спреј аспидистри код куће

Није потребно брисати лишће аспидијума влажном крпом или меком спужвом неколико пута тједно - то има благотворан учинак на раст биљке, иако влага не игра посебну улогу у расту аспидистрија.

Расвета за аспидистри код куће

Аспидистра је у стању да задовољи минималну количину сунчеве светлости. Директни зраци сунца могу оштетити биљку, остављајући опекотине на његовом писму. Ако се цвијет налази на јужној прозорској дасци, мора се нужно засити. Идеална локација ће бити умјерено освијетљено мјесто или полусјена.

Аспидистичка трансплантација код куће

Свака купљена унутрашња биљка мора бити под карантином. У року од две недеље посматра се биљка распоређена у изолованој просторији. У исто време, биљка се не храни, али се не суши, залијева у малим порцијама, насељавањем са благом водом.

Ако је биљка била чиста од штеточина и болести, трансплантирана је. Трансплантирајте аспидистри након куповинеЗдјела веће величине, зато што се често не препоручује пресађивање биљке. Коријени цвијета брзо расту, а ускоро ће се контејнер напунити, а честа пресељење меких коријена је штетно. Пресађивање треба обавити прекрцавањем. Отпуштајући из старог јела, аспидистре пажљиво ставите у нову, претходно припремљену постељину са дренажом и слојем вртног тла. Лонац испод аспидиструса је одабран волуметријски, треба бити широк и дубок, са добром дренажом.

Биљка је непретенциозна у земљишту. Можете користити универзалну баштенску земљу, тло за узгој садница вртних култура. Ако имате могућност да сами направите супстрат, онда га можете користити у једнаким пропорцијама:

Додати добијеном саставу двоструку запремину листног тла, заједно са тресетом даје тражену киселост тла. Додавање вермикулита, дробљеног угља је добродошло.

После пресађивања, посадити биљку и дозволити да се исушује вишак воде кроз дренажу. На тај начин они праве накнадну трансплантацију биљака, док постоји могућност. У одраслој ситуацији, тло се скида са врха и излијева ново тло. Ако биљка има више од 8 листова, може се поделити током садње. Раније је немогуће поделити аспидистре, оба дела ће пропасти.

Фертилизер фор аспидистри ат хоме

За храњење цвијет аспидистре код куће може бити у прољетно-љетном периоду, 1-2 пута мјесечно. Гнојиво које се користи само специјално за собне биљке, конзистенција се може разриједити два пута. Зимска биљка је унутране треба гнојиво. Аспидиструс са листовима шарене боје не потиче, гнојиво може изазвати реакцију која ће промијенити боју лишћа.

Репродукција аспидијализма код куће

Иако постоји технологија репродукције листова аспидистре, најлакши начин за цвећаре - аматере је и даље дистрибуција ризома. Репродукција на овај начин комбинована је са планираном трансплантацијом. Само добро развијене биљке погодне за одвајање, са довољно листова - изданцима. Свака парцела мора имати најмање три листа. После одвајања корена аспидистре, сваки део се раствара у одвојеним контејнерима и за време њиховог преживљавања стварају се посебни услови: температура није нижа од +18 степени и умерена, али редовно наводњавање.

Репродукција аспиристријског ризома код куће

Најлакши метод. То је дозвољено само за зрелу биљку, која је стара већ пет година. Колосални минус ове методе је скривен у потреби за трауматским коренима аспидистри. А биљка добро подноси ову процедуру.

Репродукција аспидистри подјеле грма изводи се у четири фазе.

Током трансплантације, ризом пажљиво отресе земљу.

Оштрим ножем исећи корен на изабраном мјесту тако да на новој биљци има најмање пет листова.

"Ране" одмах посипају дрвеним пепелом да би се заштитио корен од труљења.

Све образоване биљке се саде у одвојене посуде и влаже земљу.

Аспидистички штеточине код куће

"Змија поинтера" може патити од јаке сунчеве светлости. У исто време на лишћу се појављују мрље необичне смеђе боје. То је сигнал за плантаже: цветна гредица треба ставити у хлад.

Често, аспидистра пати од труљења корена. Ово је последица превеликог заливања. Цвет почиње да испушта лишће и постепено блиједи. Неопходно је правовремено успоставити режим наводњавања све док постројење не умре.

Међу штеточинама које нападају аспидиструса, могу се идентификовати штитови и гриње. Први се може борити са карбофосом и сапунским раствором, а други - са ацтелиц.

Аспидистра је невероватна, апсолутно другачија од осталих соба. Свака само-поштујућа садилица једноставно мора имати "напитак за показивач" у својој кућној колекцији.

Током трансплантације, ризом пажљиво отресе земљу.

Оштрим ножем исећи корен на одабраном мјесту тако да нова биљка има најмање пет листова.

"Ране" одмах посипају дрвеним пепелом да би се заштитио корен од труљења.

Све образоване биљке се саде у засебне посуде и влаже земљу.