арцхед дривалл

Тржиште грађевинског материјала се стално развија, појављују се нове технологије и материјали. Због тога дизајнери имају додатне могућности за имплементацију сложених пројеката. Врло често се јављају проблеми при изради сложених криво-линијских конструкција, будући да се неки завршни материјали одликују добром флексибилношћу. Када су се у грађевинским радњама појавили гипсани картони закривљени 6 мм, рад на површинама закривљеног облика постао је много лакши.

Опис лучног сувог зида

Флексибилни или лучни суви зид је само варијација овог материјала. Његова структура, као и структура других сорти, има три слоја: картон - језгру од гипса - картон. Међутим, технологија производње подразумијева употребу квалитетнијег картона и додатног ојачања стакленим влакнима. Ојачање даје материјалу велику снагу, може смањити тежину и дебљину лима. Успут, последњи параметар је значајно другачији: дебљина конвенционалног ГЦЛ-а је 12,5 мм, дебљина лучног сувог зида - само 6-6,5 мм.

Међу техничким карактеристикама флексибилног сухозида Кнауф привлачи сљедеће:

 • Индекс добре густине - 950 кг /м3
 • Удобне димензије - 1,2 * 2,4 метара
 • Материјал не гори и може издржати отворену ватру у року од неколико минута
 • Један квадратни метар лима дебљине 6 мм тежи само 5,7 кг. Према томе, тежина стандардног листа је 17,1 кг

Област примене

Због релативно мале дебљинеЛучни сухозид може бити израђен у различитим изведбама:

 • Отвори на вратима округлог облика у унутрашњим преградама
 • вишеслојни плафони
 • Конструкције кућишта за вијчане степенице
 • Нишни заобљени облици у зидовима
 • Преграде и фалсхтенсен са малим радијусом заокруживања

Предности лука ГКЛ

Као што је горе споменуто, листови лучног сухозида Кнауф имају дебљину два пута мању од њене традиционалне релативне. Ова карактеристика дефинише неке предности материјала:

 • лако савијање

Способност савијања без претходног влажења, пробијања или обрезивања олакшава уређење сухозида. Лист би требао бити благо издужен. Унутрашњи или спољашњи полупречник савијања мора проћи дуж линије дуж цијеле дужине, будући да се нити за ојачање налазе у том смјеру.

 • Брже време инсталације

Могућност савијања материјала без икаквих претходних радњи доприноси уградњи и завршним радовима у кратком временском периоду. Завршна обрада се врши и за кратко време, јер је довољно нанети само један танак слој кита.

 • Отпорност на влагу

Нормалне плоче се не могу користити у просторијама с високом влажношћу, јер оне брзо губе својства и изглед. За такве просторије погодан је суви зид отпоран на влагу, али се при сталном контакту с водом може прекрити калупом. АрцхедКнауф сухозид је отпорнији на високу влажност, а због специјалних адитива у језгру формације гљива на њеној површини не долази.

 • Запаљивост

Лучни суви зид се може користити као успоривач пламена због повећане отпорности на пожар.

 • једноставна инсталација

Уградња еластичног сухозидног лима не захтијева посебне споне или посебне арматуре. Материјал се монтира на метални оквир помоћу конвенционалних вијака.

 • удобен транспорт

Мала тежина материјала избегава разне непогодне тренутке који се јављају приликом транспорта великих материјала.

 • Широке дизајнерске способности

Кнауфов обложени зид омогућава да направите заобљене рупе и таласасте стропове, обложите вијчане степенице и нацртате закривљене нише.

Недостаци лучног сувог зида

Апсолутно посвећени материјали не постоје, сватко има бар један недостатак. Што се тиче лукова, онда се минус може назвати сложенијом обрадом. Стакло од влакана, које се додаје језгру листа, повећава густоћу материјала, због чега резање и завршна обрада површине постају теже, тешко је причврстити вијке.

Да би се повећала крутост неких конструкција, лучни гипсани картон се поставља у два слоја, што доводи до повећања трошкова рада. Двослојна монтажа такође повећава финансијске трошкове.

трошкови

Цена лучног сухозида је прилично атрактивна, око 400 рубаља. У већини случајева, цијена стандардне величине је нешто већа од цијене обичних гипсаних плоча.

Карактеристике инсталације флексибилних сухозидних плоча

Обим примене лучног сухозида подразумева обавезно савијање материјала. Зато је важно знати како се то ради.

суво савијање

Код овог начина мијењања облика лима минимални радијус може бити 100 цм. Монтажа се изводи на унапријед припремљеном оквиру помоћу вијака, размак између којег је 15-17 цм

мокро савијање

Код ове методе радијус савијања може бити 30 цм или више. За рад је потребно унапријед направити шаблон, који слагати водене плоче сухозида. Рубови листова се притискају и остављају да се потпуно осуши.

Појавом флексибилних сухозидних плоча на грађевинском тржишту постало је могуће брзо и квалитетно произвести конструкцију било којег сложеног облика.