Апартман-студио студио 40 ск. м. (69 фотографија): ентеријер и планирање кухиња-дневни боравак, пројекти

Дизајн стана-студија треба да буде леп, функционалан и модеран. Разговараћемо о томе како то урадити у овом чланку.

Карактеристике

Апартман-студио представља просторију у којој су зидови одвојени само купатилом, а сви остали простори су подијељени у функционалне зоне. Предност оваквог планирања је уштеда простора због недостатка врата која краду место за њихово отварање. Таквих коридора нема ни у таквим становима. По правилу, иде уз тоалет, али то зависи од планирања.

Када је у питању модерно становање, девелопери углавном не стављају зидове у апартмане. Зидови купатила и тоалета су ограђени од стране становника. Вреди напоменути да је типичан једнособан стан тешко преуредити. Прво, овај процес захтева одобрење пројекта у потребним случајевима. Друго, рушење врата и зидова биће немогуће ако је кухиња опремљена штедњаком на гас. Треће, уништена партиција може бити носач.

Таква санација се не препоручује ако је кухиња већа од 8 квадратних метара. Апартман има 2 или више особа.


опције планирања

Површина стана је 40 м2. м је довољно да је лепо, удобно и пространо опреми. Поготово ако је намијењена једној особи. Уз компетентну организацију животног простора неколико људи ће бити сасвим удобно.

Просторно планирањепотребно је почети са одређивањем броја и величине зона. Један од најважнијих корака је одређивање величине, локације и геометрије купатила. По правилу се налази у близини кухиње због близине комуникација. Међутим, постоје изузеци и места за подизање у различитим деловима стана.

Још један важан елемент у студију је гардероба. Њен компетентни аранжман је једноставно потребан у студију: све што треба да се сакрије у њега треба да се уклопи.

Међусобно распоређивање просторија и функционалних зона у великој мери зависи од геометрије самог стана, као и од присуства различитих ниша и конструктивних углова. По правилу, они помажу зонирање просторија без изградње додатних објеката. Стога их треба узети у обзир у општем планирању.


Постоји много опција за планирање, али оне су најраширеније. Да, купатило се, по правилу, налази одмах на улазу са једне стране врата, а свлачионица - с друге. Ако је комуникација у близини, онда се кухиња налази у купатилу. Може бити угаона или линеарна. Преостали простор иде у дневни боравак и спаваћу собу. Преграде могу бити одвојене као кухиња од дневног боравка, а спаваћа соба из собе за госте.Ако простор дозвољава, онда је мјесто за спавање најбоље смјестити у свлачионици. Када су комуникације раздвојене у различитим дијеловима стана, умјесто спаваћег мјеста се налази кухиња.

Дакле, дистрибуција функционалних зона ће бити природнија и минимизираће зонирањерачун за боју и рачун. То ће заузврат побољшати укупни дизајн.


зонирање

Кухиња-дневни боравак може се састојати од двије или више зона. Постоји неколико варијанти које зависе искључиво од потреба становника. Неко има лепу кухињу са баром и гостом са софом. А за оне који воле да узму госте и спавају на брачном кревету у пријатној атмосфери, захтеваће уређење четири или чак пет зона.

Говорећи о кухињи, љубитељи често узимају много гостију како би организовали трпезарију са великим столом. Да визуелно не загушите собу можете ставити стаклени стол с прозирним столицама. Овај дио стана је често изолиран вишеподним стропом и подом, обрадом различитих текстура или боја. Такође је могуће смањити преграду сухозида, дрвета, стакла, пластике итд. Његова висина може бити различита и не достиже плафон.

Важно је напоменути да кухиња не треба да користи традиционалне материјале и елементе декорације. На пример, плочице на зидовима или украсне плоче, тегле, воће итд.
7 фотографија

Да би се смјестиле двије или три особе, поставиће се шанк. Она ће такође служити као елемент просторног уређења.Простор за спавање често је заштићен клизним преградама од дрвета или пластике. Такође се активно користе завесе. Они стварају удобност и складно се уклапају у тему спаваће собе.

Други начинЛокација спаваће собе је додатни спрат изнад кухиње или купатила. Ово је одличан начин за уштеду простора, као и спектакуларан декор.


Различите мале нише су идеалне за смештај радног места. Добро решење ће бити склопиви сто уграђен у сталак или причвршћен за зид.

Решења за стил и боје

Ограничени простор и мултифункционалност намећу ограничења у употреби стилова у унутрашњости. То је због потребе да се избегну непотребни елементи: драперије од тканине, штукатура, други обимни и чипкасти декор. Тако ће царство или барок бити тешко ући у мали студио. Међутим, можете позајмити све стилизоване предмете: лустер, лампу, огледало или кревет.


Најбоље је да студио користи модерне стилове као што су минимализам, поткровље, високу технологију. Веома је популаран скандинавски стил. Укратко, дизајн треба да буде заснован на импресивној комбинацији материјала за обраду, решења у боји и минималног финог декорисања.


Што се тиче боје, површина је 40 квадратних. Потпуно је могуће користити тамно обојен опсег до црног. Такође можете користити различите контрастне комбинације. Међутим, најчешће се користе јарке боје и нијансе.

Ако одлучите да користите засићене или тамне боје, морате их правилно распоредити између зидова, плафона, пода и намјештаја. Посебно пажљиво бирајте боју зидова да неда се смањи визуелна перцепција стана.

ми постављамо намештај

У дневној соби кухиња

У стану-студију, намјештај може послужити као елемент просторног уређења. Да, полице са отвореним полицама се активно користе као преграде. Визуално разграничити простор ће помоћи и кауч. Може се вратити натраг на стол или шанк. На овај начин ТВ ће бити видљив свима, укључујући и оне који седе за столом. Иста техника може бити ограђена и мјесто за спавање, ако је кауч близу кревета.

Имајте на уму да се за мале станове производи прилично велики број разградивог намештаја:

  • кревети се одбацују са зида;
  • столићи се претварају у вечеру;
  • кабине које су намењене за столице, итд.

Постоје чак и читави комплекси који комбинују неколико објеката, као што су гардероба, кревет и радно место.


Као што смо већ рекли, простор за пуну спаваћу собу може бити распоређен на спрату изнад купатила или кухиње. Такођер можете направити кревет преко софе у соби.

Да бисте организовали додатни простор за складиштење, као и да бисте додали оригиналност, можете изградити постоље. Ова техника такође помаже да се издвоји простор за спавање.

У коридору

У ходницима апартманских студија најчешће се организује гардероба. Површина 40 квадратних метара. Сасвим је могуће оставити јој довољно простора. Да бисте уштедели новац, можете објесити полице и затворити их. Она ће битиизгледају модерно, импресивно и пружају удобност у кући.

Осим тога, можете користити максимални простор и градити мезанине испод плафона. Могу бити отворени и затворени. Отворени ће постати додатни елемент декорације, ако поставите лепе кутије.Идеје за дизајн

Почнимо од стана који има занимљив дизајн зидова и рјешење боје. Стварање хоризонталне траке на зиду није само оригинална идеја, већ и метода визуелног повећања простора. И употреба исте подне облоге изгледа и не ствара непотребне контрасте, чиме се олакшава изглед ентеријера. Црна боја кауча и завјеса привлачи пажњу, а бијели простор за спавање је потпуно ненаметљив. Вертикална линија завјесе такођер подиже плафон.

Имајте на уму да ова техника практично искључује употребу додатног декора.

Следећи пројекат има пријатну шему боја, компетентну дистрибуцију зелених акцената, заједно са дрвом и добрим зонирањем. Вертикалне линије кухињског сета и дрвене трачнице на ТВ-у подижу плафон. Дрвена облога кухиње и зидови на телевизору стварају симетрију. У комбинацији са белом шипком, складно деле собу на два дела.


Размотримо још један дизајн у стилу поткровља. Бијели зидови и строп допуштају кориштење тамног намјештаја. Такви елементи поткровља као цигла, лампе на ужади и металне шине служе као декор који пружаунутрашња естетика, а не пространство.


Примери дизајнерских пројеката

Први пројекат је истакнут на примјеру како је могуће смјестити мјесто за спавање на додатни кат изнад кухиње и купаонице. На тај начин је било довољно простора за дневну собу са разним декорима.
7 фотографија

Размотримо други пројекат са компетентним зонирањем. Дрвена преграда одваја спаваћу собу од дневне собе и организује добро мјесто за радну површину. Преовлађујућа употреба беле боје у намештају и намештају може да дода много светлих акцената приликом уређења.