Алуминијумски радијатори за кућу: 7 критеријума за избор

Алуминијумски радијатори савршено се уклапају у сваки ентеријер, без обзира на његов стил, уместо старих тешких батерија долазе алуминијумски производи који производе светло и топлоту. Најчешће величина радијатора батерије не одговара подручју собе. Ако је радијатор мали - соба се не загрева, ако је превелика, онда ће соба бити јако врућа. Како изабрати радијатор од алуминијума у ​​кући, затим у чланку.

Карактеристике алуминијумских радијатора за грејање

Радијатори су дошли у људски живот са Римским царством. Звали су их - хипокаст. Изгледали су као посебни канали у зидовима, затим топли дим из пећи. Касније су коришћене различите врсте батерија из различитих материјала. Али алуминијумска револуција је дошла на свет након 1960. године. Вероватно је измислила италијанска радијаторска група Гроупиони. Захваљујући својој способности да греје и не уклони га из околине, алуминијумски радијатори су стекли славу. Али, под високим притиском, овај тип радијатора не ради. Носач топлоте је изложен веома високим температурама и притисцима, тако да се алуминијумски радијатори користе у систему ниског притиска.

Алуминијумски радијатори имају дуг радни век и добре перформансе

Апсолутно је погрешно приступити избору радијатора са стајалишта дизајнера.

Ако се огромна кућа загреје, онда се још увек могу опростити пројектни услови. Али када је потребно загрејати градски стан, вреди приступити овом послуОдговорно и узети у обзир све недостатке, предности, ограничења и претпоставке. Врсте материјала за радијаторе за гријање стамбених простора су веома разнолике: алуминиј, биметал, челик, гвожђе итд. Разматрају се само алуминијумски радијатори, јер су алуминијумске батерије веома елегантне по изгледу и лако се инсталирају. Батерије од алуминијума су веома популарне на тржишту производа за грејање. Приближно половину топлоте даје батерија када је зрачење остављено - када је конвекција. То их чини најефикаснијим у свом послу.

Карактеристике система грејања од алуминијума:

 1. Излаз топлоте из радијатора повећава савршено прилагођену површину. Дизајнери су направили врло танка ребра, ставили их у радијатор и тиме повећали површину грејања. Ове ивице се могу видети у одељку. Уз високу топлотну снагу, постоји могућност смањења инерције, што доводи до мање потрошње енергије и воде за гријање, а тиме и до веће уштеде трошкова.
 2. Одлична контрола температуре, због не-хлапљиве количине воде у секцијама. Специјалне термалне главе савршено регулишу ову функцију.
 3. Инерција од топлоте се манифестује након 5 минута након промене температурног режима. То значајно штеди ресурсе топлоте.

Класичан изглед батерије омогућава му да изгледа елегантно и модерно у било ком облику ентеријера. Боја у којој је батерија покривена није испрана. Она је веома стабилна пред врућином и не буја. Ако је потребно, можете додати радијатор на регулатор топлоте. Захваљујући самом дизајнуКористе се велике количине ваздуха. Брзо и брзо затвара просторије.

Приликом рада са алуминијумским радијаторима, мора се имати на уму да не ради у пару са другим материјалима и да се за систем расхладног средства намећу веома строга правила. То значи да алуминијум није довољно добар за тврду воду. Слично томе, не носи чврсте честице. Ако вода за цеви није била веома ригорозна за напајање у системима грејања у стамбеним просторијама и ЦХП-у, не препоручује се уградња алуминијумских батерија.

Предности и недостаци алуминијумских батерија

Батерије могу бити од 2 типа производње: ливене и екструдиране. Лијевани алуминијумски радијатори разликују да су сви делови перципирани одвојено као посебни детаљи. Свака секција се засебно причвршћује за дно. Екструзија помаже у производњи радијатора методом штипања. Након тога добијате профиле са одређеном формом. Све ово након хлађења се реже на жељену дужину, а на њега се заварује на дно. Радијатори, направљени поступком лијевања, најквалитетнији су, јер се сваки дио изводи одвојено, али су скупљи од екструдираног.

Избор алуминијумских батерија је потребан на основу дизајна и величине просторије

Предности радијатора од алуминијума:

 • Цена;
 • Добра топлотна проводљивост;
 • Дизајн;
 • Лагана;
 • Велики притисак.

Минуси алуминијумских радијатора у могућности корозије морају уклонити ваздухсакупљачима, постоје слабости. Алуминијумски радијатори долазе у два типа: примарни и секундарни.

Примарни - поузданији и скупљи, секундарни јефтинији, али га не чини мање поузданим.

Алуминијумски радијатори су тражени у различитим условима коришћења за приватне куће и станове. Изгледају веома елегантно. За цену која је лошија од многих материјала. Квалитет рада им омогућава да буду једна од најбољих опција у систему грејања.

Висококвалитетни алуминијумски радијатори: техничке карактеристике

Приликом израде алуминијумских радијатора, користити растопљени алуминијум. Да би био што јачи, додају се силиконски адитиви, а посебним методама, описаним раније, производе се радијатори, било у секцији или у пуној дужини.

Цената на алуминијумни радијатори зависи од њиховата величина

.

Технични параметри за избор:

 • Најважнија карактеристика је удаљеност између оса, проналазак радијатора за гријање на удаљености од 30, 50 или чак 350 цм не представља сложеност;
 • Укупне димензије, извршене на захтев купца;
 • Волумен саме батерије;
 • Максимална температура грејања;
 • Тежина радијатора;
 • притисак;
 • Животни век.

Прије куповине радијатора мјери се величина простора испод прозора. Потребно је прецизно замислити укупне димензије и карактеристике тежине. Батерија не би требало да буде скоро постављена на прозорску даску, али такође и мала. Дизајн батерије вам омогућава да загрејете све просторије,али ако је његова величина мала, то ће потрајати дуже, што значи да ће бити хладно у соби.

Инсталација и одржавање батерије

Батерија алуминијумске јединице је једноставна - секција, дно и грејни елемент. Захваљујући материјалу, такви радијатори су најтоплији. Батерије могу издржати високе температуре. Уређај за грејање се користи, како у земљи, тако иу стану. Али, који детерџент треба применити за такву батерију. Како је очистити и бринути о њој?

Овај тип батерије нема потешкоћа у њези и раду. Због интензивног протока, прашина се не таложи у унутрашњости радијатора. Уз правилну уградњу и корозију можете заобићи страну.

Редовно треба пазити да се не сакупља прашина и смеће

Преглед правилности управљања и чишћења алуминијумских радијатора:

 1. Не користити лек са бакром. Уз високу електричну проводљивост воде, може доћи до корозије. Ово се дешава када је алуминијумски хладњак повезан са бакарним подизачем.
 2. Поправка је потребна само ако је инсталација неисправна. На пример, брадавица може бити увијена пута дубље - деформише конац и доводи до цурења.
 3. Немојте користити алуминијске радијаторе у централном гријању. У систему грејања, притисак је 10 атм, а алуминијумски радијатор има максимално 9 атм - што може довести до деформација и цурења.

Прашину и другу контаминацију треба обрисати влажном крпом без употребе хемијских средстава. Када покупитебоље је ходати крпом, не покушавајући очистити прашину из рупа између зидова радијатора. То може довести до опекотина ако је батерија врућа. Најбоље је ове просторије пухати усисивачем, а затим уклонити прашину крпом. Рад таквог радијатора није могућ заједно са котлом. То ће довести до контакта са бакром.

Отприлике једном годишње оперите батерије водом.

Модерни алуминијумски радијатори (видео)

Инсталирање овог типа грејања је да се правилно изаберу димензије, са изузетком контакта са нежељеним материјалима. Цена овог типа радијатора је јефтинија од ливеног гвожђа, али по дизајну и квалитету није лошија. Таква се батерија може сакрити иза дрвене полице и не бојте се да ће се под утицајем топлоте пресушити. Температура се може подесити. Монтажа радијатора је веома једноставна. Његова мала тежина омогућава вам да изаберете локацију чак и на малом зиду. Ова врста батерије ће донети топлину и удобност кући и неће изазвати опекотине када се правилно користи.