Алпине слајд (138 фотографија): пејзаж дизајн своје руке малу површину, да би идеју водопада

Алпинизам - зграда којој је потребан рад, озбиљан дизајн и обука. Морате унапријед знати које замке треба наићи како би се спријечила могућа фрустрација. Уз компетентан приступ можете добити дивну композицију која ће задовољити дуги низ година.

Историја појаве

Историја корена алпског слајда у земљи излазећег сунца - Јапан. Прелепе баште у камењу почеле су да се слијећу тамо. Становници Јапана су одувек осетили недостатак слободног простора, па су настојали да се окруже лепотом свих слободних делова земље. Према јапанским канонима, истинска лепота је могућа само у природи. Необична комбинација витких стена и сочних, покретних биљака формира истинску лепоту.

У европским земљама, камене формације су дошле тек у КСВИ веку. Тада су представљали парцелу засађену дивљим биљкама и цвећем.

Данас, мода на алпским тобоганима је својствена свим земљама. Многи људи размишљају о томе како да изграде сопствене руке у каменој башти, без прибјегавања услугама дизајнера пејзажа.

Шарм камених ансамбала је фундаментални дио источне праксе дивљења каменој башти. Велики камен који симболише вечност нису способни да се одупру невидљивом утицају сунца, кише и ветра и на крају претворе у песак. Европљани имају мало разумевања медитативног ефекта јапанских камених вртова. Наша парадоксална комбинација камених громада угодна је нашим очимаи пробија њих вегетација.

Сликовито Роцк Гарден на парцели, крхкост цвећа и биља на позадини маховином покривена каменом доноси радост и естетско задовољство, опуштање, прилагођава менталне активности.

Цаптуре алпине слајд мења изненађење: међу мртвима стене цветају прелепо цвеће. Критике Роцк Гарден на сајту може свака особа у присуству жеље и озбиљан приступ. То је тежак посао који захтева планирање и физички рад. Међутим, ако сте урадили све у науци, баште је минимална. Роцки врт ће бити поносна што је домаћин не само лета, али за много година, нарочито ако је настао.

Роцкери анд роцк гарден: сличности и разлике

Ови термини су често збуњени чак и искусни баштовани. То није изненађујуће, јер они заиста имају доста сличних карактеристика. У срцу стене и рокарииа је употреба камена и биљака.

Роцкери - бенд је углавном од једног само од стене. Овај класични приступ је да се створи Роцк Гарден. Разне боје служе само као позадина елемента камене литице.

Рок врт - узвишењу човек од камена, засађено цветница и ниског жбуња, као нивоа. Горак уређена алпско и Карпата биљке, али јапанска верзија Фар биљних врста, а мексичка - Сукуленти.

Роцкери је композиција камења, створена, по правилу, на равном рељефу. Састоји се од стијена различитих величина, шљунка и пијеска. Ријетке биљке су обично жариште цијелог ансамбла. Јапански рокуриј кошта и потпуно без биљака.

Планинарење се разликује од роцкарија са очигледним неправилностима рељефа, јер се роцкариус налази на авиону. Међу његовим сортама су три главна стила:

 • Јапанесе Роцкари. То је композиција камења, где биљке играју мању улогу и делују као акценти боја. Ова опција ће привући љубитеље мира и хармоније.
 • Рококо у европском стилу је што је могуће ближи природном природном пејзажу.
 • Енглески рокаријуми се разликују по вишегодишњим црногоричним грмовима које толико воле становници Енглеске

Поред стилова, можете дијелити рокарије на привременим, сталним и промјењивим.

Привремена клацкалица постављена на равној или благо подигнутој површини. Сади се малим садницама, које ће ускоро постати бујне биљке. План искрцавања треба да буде заснован на величини одраслих особа. Камење и хумци се могу мењати растом цвећа и грмља. Најснажније и најспектакуларније громаде се обично складиште за старије биљке.

Ако у будућности неће бити много пажње на карикатуру, онда ће такозвана "стална" карикатура бити занимљива. За његову изградњу биће потребне велике камене громаде или камењемање за њихово груписање. Рокуефорт је подељен на мале зоне, које су означене камењем. Такве зоне ће помоћи у контроли прекомерног раста биљака и држати их на свом месту. Најмање растуће и лако се одржавају ће бити црногоричне биљке и ниско растуће грмље као што су спиреа, пекторал или жутика.

У средишту промјењивог рокарииа је садња нових биљака сваке године, осим неколико великих и сталних појединаца, који ће чинити основу састава. Оваква разноликост ће осигурати динамику и промјену пејзажа годишње.

Примена у дизајну пејзажа

Ако постоји природна неједнакост на локалитету, постоји могућност да се опреми алпско брдо, јер то није само лијепо, већ и веома узбудљиво. Већ у фази припреме потребан је јасан план рада: потребно је бирати громаде и трајнице, садити четинарске грмље, бирати композицију за мали врт и још много тога.

Ако се локација не може похвалити плодним тлом, онда можете користити пјешчана и стјеновита тла за алпско брдо. Такво тло обезбеђује добар развој и цветање биљака.

Типови и обрасци

Стена је најједноставнија и најпопуларнија врста алпског брда. Ако локација има природну стрму падину - ово је одлична прилика да се направи тобоган у облику стијене на падини. Креирање камене баште требало би почети са полагањем великих камених громада у подножју, а затим почети са садњом.

Занимљив планински састависпоставило се да ако сакријете дио великих стијена у тлу и створите стазе које стварају јединствени планински крајолик. Игра прелаза цвећа додатно ће побољшати ефекат реализма.

Није потребно имати природно брдо или посебно створити хумак за вртларство. Можете искористити идеје предивног планинског објекта и извршити компетентну селекцију са дистрибуцијом камења и биљака.
Равна варијанта камене баште или рокарииа ће захтијевати неке високе точке - велико камење, дрвеће или грмље. Простор између њих прска декоративним шљунком или је засађен пузавим биљкама сличним земљишту. Равна роба често заузима мало простора. Најбоље мјесто за њега је предњи дио врта у близини терасе или павиљона.

Чак и мали буџет и недостатак слободног времена неће стајати на путу идеји стварања камене баште. Главна ствар је да имамо жељу.

Можете покушати да направите шљунчану башту. Представља гомилу шљунка, међу којима се узгајају степске и камене биљке. У шљунчаном дворишту немојте користити огромне камене громаде. На једнако расутим шљунком засађене су занимљиве биљне композиције.

Предности шљунчане баште укључују:

 • доступност материјала;
 • једноставност извршења;
 • погодност за раст биљака;
 • једноставна нега.

За стварање "лењих алпина" требаће вам песак, шљунак, шљунак и специјални текстил. Пре свегаземља се дигестира и премешта из корова. Тада пијесак пада у слој од 10 цм, а геотекстили се шире преко врха, затим шљунка.Занимљива аналогија обичних роцкарија биће њена умањена копија: врт камења у минијатури, засађен малим биљкама. Главни квалитет ове композиције је мобилност. Овај врт се може разбити у пластичну посуду, посуду или керамичку посуду. Дакле, лако је кретати се на било којем погодном мјесту. На почетку хладноће, мини-рокарији се могу транспортовати до стакленика или шупе, тако да је ова опција погодна за биљке које воле топлину.

Алпске ливаде су обично дио велике стјеновите композиције. Камена башта се најбоље налази далеко од директне сунчеве светлости, на пример, у хладу црногоричног дрвећа. Они добијају посебну драж када почне период цветања.

Стварање такве структуре захтијева много посла и сталну контролу. Цвијеће расте брзо и почињу да повређују једна другу. Таква композиција неће бити јако издржљива, ако се на вријеме не ослободи корова. Чак и уз редовно уклањање биљака, мораће се стално ажурирати.

Најбоља опција је комбинација 2-3 нијансе. На пример, комбинација белог и јоргована или јоргована, ружичасте и беле. Бела боја ће бити у хармонији са било којим решењем боје, тако да ће прављење грешке у његовој комбинацији бити прилично тешко.

Визуално приступите било којим објектимамогуће је уз помоћ топлих нијанси и уклонити уз помоћ хладноће. Употреба контрастних боја је увек ажурна. Њихова примена помаже да се нагласи јединственост и лепота сваког елемента. Биљка изгледа много израженије ако је испод ње засађена врста испод. Различити листови изгледају јасније на позадини једни других.

Пожељно је да се у каменој башти налази један јарки елемент, који ће се гледати са различитих позиција, и дати композицији потпуност. Такав елемент може послужити као занимљива жбунаста или цвјетна биљка, поток или необичан камен. Због овог нагласка композиција ће се перципирати као цјелина.

Цвеће и биљке

Да би се створио алпски брдо, биће потребно познавање ботанике. Потребно је да имате барем општи концепт биљних врста, њихов опис, у комбинацији једни с другима и правила бриге. Разноликост биљака директно зависи од типа брдског ваљка. За стјеновиту варијанту на сунчаној страни приступит ће се вегетацији, отпорној на сушу, а за класичну роцк врт одабрати минијатурна стабла, цвјетнице и вишегодишње усјеве.

У уређењу камењара, биљке као што су гераниум, иберице, топола, лаванда, пурпур и кријес имају добру репутацију. Што се тиче култура малих листова, за камене тобогане су прелепи тулипани, шафрани, зумбули. Ове биљке почињу да цветају у пролеће раније од других цвећа, чувајући рокари од нерепрезентативног изгледа.

Ако постоји жеља да се постигне високдекоративно, вредно је да се брине о садњи вегетације, која цвета у различита времена. У овом случају, такав слајд ће изгледати одлично од раног прољећа до јесени и мијењати "одијело" неколико пута годишње.

Висина биљака је веома важна. На пример, превисоке врсте могу ометати нормалан развој сорти са ниским растом. Најсветлији елементи композиције су боље постављени у првом плану, на најистакнутијем месту.

Велика могућност за алпско брдо су мале четинари као што су смрека, јела, туја и бор. Што се тиче цветних грмова, најчешће се преферирају рододендрони, Ериц, боровнице и бруснице.

Вишегодишњи усјеви који се могу садити на алпском брду укључују ниско-љиљан риел, дивљу свињу, трску, астилбу.


шеме аранжмана

Иако је земљиште у стању скупљања, вријеме је да се направи израда схеме, дефиниција мјеста за камење и избор биљака. У зависности од принципа локације вртова, постоје следеће врсте:

 • камен - падина са стрмом падином и великим камењем у подножју, које су окружене малим стијенама, које се налазе на врху;
 • нагиб с осцилацијом - на врху су велики каменчићи, а различити калибрирани шљунак са дна ствара ефекат падајуће стијене;
 • камена платоа - стијене различитих величина, слободно смјештене на равној површини;
 • нагиб на више нивоа - сценска композиција, где сваки слој има каменбоулдер
 • клисура или кланац - стена, створена у продубљивању;
 • камени ивичњаци - ниски зид равног каменог врта.

При полагању роцкарии, поред камених стијена, користе се ријечне громаде и шљунак.

Комбинација са водом

Највиша тачка мајсторства зграда које симулирају природни пејзаж је камена башта са језерцем. Скуеакинг воде у потоку и пловидбе поред плавичастог лишћа додају романтику и хармонију композицији. Неки занатлије не штеде посао да створе врт на овом фонтану.

Ако постоји жеља да се не добије горак, него предмет са водопадом, треба узети у обзир следеће тачке:

 • дно резервоара мора бити потпуно водоотпорно;
 • пумпа која пумпа воду, захтева полагање електричних инсталација;
 • биљке у одређеним зонама ће морати бити одабране, узимајући у обзир њихову издржљивост на влагу;
 • стопе захтијевају редовно чишћење;
 • у љетњим мјесецима у рибњаку изгледају прекрасне - јапанске шаране, али њихов садржај ће бити повезан са одређеним потешкоћама зими.

За шаране је потребно опремити рупу за зимовање од 80 цм дубине, као и инсталирати систем за провјетравање како би се осигурало преживљавање рибе када је рибњак натопљен ледом.

Требало би створити резервоар истовремено са слајдом. Дубина језера је обично ниска, тако да можете провиривати кроз шиндру и плутатина дну рибе, ако су планиране. Поред тога, мала посуда резервоара се лакше чисти. Потребно је направити удубљење за инсталацију пумпе. У овој фази се изводи и електрични кабл за њега.

Што се тиче локације акумулације, боље је да је смјестите сјевероисточно од брда тако да је рибњак неко вријеме био у хладу. Ово ће заштитити воду од прераног цветања.

Препоручује се да зидови здјеле буду са благим нагибом - на њима ће бити лакше ставити камење. Дно је брушено слојем од 100 мм и добро је жљебљено. На врху пијеска је геотекстил, а на њему је водоотпоран гумени филм. Такав филм ће лако трајати неколико деценија. Неопходно је оставити слободне јаме у иностранству, а касније се укопати у земљу.

Затим се филм пресује камењем, а рибњак напуни водом из црева. Након тога, на фолији су се појавили набори.

Снага пумпе за водопад треба да буде 70 В. Монтира се на посебан сталак, тако да се не додирује дно, и правилно се каменује. Апарат мора бити тестиран на безбедност везе. До тог времена, каменита башта би требала бити постављена на граници из које вода почиње да тече. Овде се цријево доводи и камуфлира камењем.

Резервоар можете украсити на различите начине. Избор грађевинског материјала је огроман, тако да је овај процес веома једноставан. Често се у распореду резервоара користе керамички елементи, као што су посуде и посуде. У близиниРибњак или поток је добар за садњу биљака које воле влагу: содомију, маховину, папрати, купаће костиме.

Сезона важи

О зимском камењару морате се побринути унапријед. Оне биљке које нису прилагођене нашој клими и мало је вјероватно да ће преживјети зиму, морат ће копати и пресадити у каде. Остале биљке су омотане агро влакнима - ова врста материјала спречава синтеровање. Грм назван "дабар" мора бити потпуно покривен и везан плетеницом.

Снег ће спасити горке од јаких мраза и ветрова. Такође је пожељно позиционирати обод штитова, који могу послужити као листови шперплоче, шкриљца или комади старог намјештаја. Резервоар са каменим вртовима мора бити исушен или у њега убацити неколико гумених куглица - они ће узети притисак леда. Пумпа са цревима треба уклонити и ускладиштити у земљи.

Када зимска киша заостане, вријеме је да се припреми "рајски кутак" у близини куће до нове сезоне. Већ од почетка пролећа ће морати да елиминишу ефекте снежних падавина, снежних олуја и одмрзнутих вода.


Неке биљке, нажалост, пропадају. Камење је можда склизнуло, а цијело округло брдо прекривено је поквареним остацима некадашње цвјетне баште. На првом месту треба да радите са грабуљама, уклањањем трулог лишћа. Затим ставите на место камен, поспите свјежу земљу и шљунак, а након садње презимите у топлим биљкама и додајте нове.

Како направити властите руке?

Планинарење је изграђено у неколико фаза, од којих свака има своје нијансе. Прво морате дефинирати величину иоблик шупљине, и ако је конструкција сложена, пожељно је нацртати шему степеница, путева и прелаза. За изградњу алпског брда требат ће вам:

  \ т
 • камење и шљунак;
 • крупни песак;
 • украсно биље;
 • мосс-спхагнум.

Изградња камених вртова одвија се на висини брда од 1 до 3 метра. Рад на дизајну роцк врт се може обавити самостално, без прибјегавања помоћи стручњака. Прилично је реално подијелити клупске руке властитим рукама, покупити слику цвјетног тепиха по жељи.


Наравно, композиције су различитог нивоа сложености: од једноставног засађивања уз ограду цвећа до сложеног дизајна у неколико слојева. Чак и на малој парцели можете изградити природни кутак за радост себе и своје сусједе, јер је тако лијепо изаћи на терасу уз шалицу каве и гледати властиту алпску ливаду и смарагдни травњак.

Многе идеје се могу извући из већ припремљених стаза, додајући неку врсту полета. Ово је веома фасцинантан и захвалан рад, који ће оставити само најљепше успомене.избор места

Прво, потребно је одредити повољно мјесто за роцк врт на локацији. Боље је држати се на одређеној удаљености са дугогодишњим грмљем и дрвећем, јер они могу расти и потпуно оставити мало у хладу. Из истог разлога лоше је разбити камену башту у близини зида. Место за потребе је добро прегледано из свих углова парцеле и осушено.

Да би се одредила локацијароцк врт би требало да се руководи следећим правилима:

  \ т
 • треба да буде добар преглед целог врта;
 • да се боље постави на осветљену страну без уметања ограђених стабала;
 • треба да буде заштита од ветра.

Прекомерни нивои подземних вода ће довести до прераног уништења темеља зграде. Тла у тлу се може смањити дренажом.

Већина људи више воли да сакупља камену башту без употребе озбиљних грађевинских радова (цементирање, постављање зидова итд.). Овај начин је мање енергетски ефикасан и додатно вам даје могућност да рециклирате нешто.

припрема

За изградњу камене баште биће вам потребне не само живописне стене, већ и песак са песком. Потребно је започети рад од обиљежавања територије клином и конопцем.

Затим ископајте дубину јаме од око једног метра. Ископана јама треба да буде испуњена слојевима комада цигле, шљунка и дробљеног камена око 30 цм, након чега се ова комбинација мора залијевати. Одозго се пуни мешавина песка и шљунка дебљине 5-10 цм.


Овај слој се такође треба сипати у воду и правилно увући. Тло које се формира током копања посуде треба очистити од коријења, смећа и камења и прелити преко дренаже. Неопходно је дати 2-3 тједна тла за скупљање, а након одлагања камења. Многи више воле да почну градити слајд у јесен, тако да се тло за добру зиму смирило.


Систем за наводњавање и одводњавање

Постоји неколико варијанти наводњавања камене баште. Чак и за вријеме полагања постоља може се уградити у средину цијеви, чији горњи дио дјелује одозго. Њему је постављено црево, а све је маскирано камењем и маховином.

Вода у земљи пролази кроз отворе цијеви. За стварање ефекта фонтане можете користити црево за прскање. Од ситних облутака ствара се канал за поток који ће хранити биљке. Овај дизајн може постати главни украс камене баште.

Након што се сав напор заврши, само ћете морати пазити на брзи раст биљака, брига о којој се своди на једноставно резање цвјетних пупољака и формирање грмља. Сва сложеност ће ускоро бити остављена, а резултат се може дивити и поносити се ни једном годишње.Избор и камење

Најчешћа стијена у стијени је стијена, тако да су изузетно јаки и непорозни. Базалт, травертин, гранит, шкриљевац, пјешчењак и кречњак се такође користе. Мање погодни материјали су шкољка, туф и доломит. Ове пасмине имају високу порозност, стога су склоније уништењу.

Први и најважнији критеријум за избор камења је њихова снага. Композиција камења различитих величина изгледа природније.Боја и облик камења су такође важни

Превише округли или шиљати каменчићи не изгледају сасвим складно. Главна ствар у раду је да се постигне максимална природност иприродност. Различити обојени каменчићи не изгледају увијек складно - најбоље је држати се једне пасмине, али одабрати различите облике и величине.

Гледање стране камена требало би да има најатрактивнији облик, тако да ће сваки пут морати да се увијају како би одредили оптималну комбинацију. Ако постоје било какви недостаци на камењу, онда они морају бити маскирани. Приликом слагања важно је узети у обзир њихове димензије и масу. Индустријски произведене громаде ријетко изгледају природно, чак и на хаотичној локацији. Избор камења на два камена изгледа супер-декоративно.


Потребно је унапријед упознати са карактеристикама биљака и цвијећа које се планирају прије укрцавања на брду. Нису сви корени способни да слободно расту у стенама. Земљиште је најчешће потребно за оксидацију да би се спустила ливада. Између биљака и камења можете сипати шљунак - ово ће послужити као коначни акорд композиције.

Препоручује се куповина камена у специјализованим продавницама. То ће гарантовати еколошку сигурност и трајност стијена. Оптимална тежина производа је 100 кг. Просечна висина камене баште може досећи 1,5 метара.

Прво успоставите највеће камење. Овај рад би требао почети након доброг скупљања тла. Камење треба да се продуби у земљишту за више од 50% њихове запремине. Мања камења треба да буду постављена тако да буду заштићена од ветра и падавина, у супротном ће бити опрана и склизнути. Не заборавите да између камења треба да одете сасвим отвореноБиљке за биљке и цвеће.Изградња и опрема

Вегетација на брду је одабрана узимајући у обзир опћи дизајн и стил декорације. Пејзажни дизајн пружа многе стилове дизајна камене баште, укључујући камењарски рељеф, пустињску башту, језера са мостовима, неизбјежно усклађивање са изградњом зграде.

Много је јефтиније уредити башту него се обратити професионалним дизајнерима. Овакав рад открива креативни потенцијал и доноси много задовољства. Фантазија и машта неће дуго чекати, главна ствар за почетак.


Са резервоарима и вертикалним уређењем, најбоља хармонија су рокаријуми. Такве композиције доносе јединственост и свежину украсу приградских насеља.

Вештачко језеро за роцк врт се може направити од најнеочекиванијих предмета. Одличан додатак алпском клизању може се створити из обичних аутомобилских гума. У модерном врту, могу се користити за стварање резервоара. Алгоритам је следећи:

  \ т
 • да би пронашли точкове различитих величина - највећа гума ће бити основа за улог;
 • испод дијамантног дијамантног темеља;
 • причврстите гуму на дно и сипајте је бетоном;
 • одрежите додатну ивицу;
 • имамо ниже гуме, такође их исечемо, а дно сипамо бетоном;
 • покрива зидове водоотпорним филмом;
 • маскирање са шљунком и шљунком;
 • Монтирати пумпу за воду;
 • садња биљака, влажна љубав.Нико у глави неће доћи да је основа резервоара точкови аутомобила. За реализацију идеје неће бити потребно много новца, а освежавајућа оаза ће створити добро расположење током читаве летње сезоне.

Препоруке за почетнике

Да би се добио шик украс у облику композиције за цвијеће-камен за своју парцелу, сљедеће препоруке треба слиједити:

 • условно је потребно подијелити слајд у секторе у којима се налази простор за раван дио, литице, стијене и узашашће;
 • За бољу перцепцију, боље је нанијети више од четири мјеста различитих величина против зеленила;
 • Немојте користити фабричку декорацију.

Сваки домаћин има своју посебну башту, сваки са својим јединственим нагласком. У раду с њим, чак и најнеочекиваније ствари могу бити корисне. На пример, у посудама за јаја можете засадити саднице цвећа, а затим их посадити у земљу.

Први пут, каменита башта ће захтевати додавање новог земљишта и стално јачање камења. Земљу треба равномерно прскати и запечатити након сваког наводњавања или кише.

Биљке такође захтевају пажњу. Не заборавите на благовремено залијевање, одсецање цвијећа и лишћа. Могуће је неколико пута током љета оплодити биљке, али бити опрезан с душичним гнојивима. Имају претеран утицај на стопу раста биљака, што у саставу композиције није јако добро. Када се преједе, биљке ће претрпети трансплантацију.

\ тНаводњавање камене баште је боље урадити помоћу прскалице како би се смањила ерозија земљишта. Немојте претјеривати да ће провјерити постојаност камења - не треба их трести. Ако је потребно, могуће је користити средства од инсеката и одмах уклонити оболеле биљке. Тло у месту болесне биљке ће такође бити замењено.

Занимљиве опције за дизајн пејзажа

Паркови ријетко успијевају без блиставе љепоте камене баште или стјеновите. Није изненађујуће да многи желе имати такву љепоту пред својим очима. Мало је вероватно да нешто може бити свеже, лепо и шармантно у таквој композицији на личном сајту.

Испод су неки занимљиви примери роцк формација и камењара за инспирацију, јер ће рад на свакој локацији захтијевати јединствен пројект.

Пример класичних роцкарија у јапанском стилу. Минимум биљака међу неживим каменим пејзажима.

Степенице за пењање, формиране од равних стјеновитих стијена.

Инспиративан пример камене баште са водопадом.

Алпски тобоган са црногоричним грмљем и декоративним насипом шареног шљунка.

Преносиви мини-роцкер у бетонској гредици, бачен од својих руку. Биљни део композиције су сукуленти.

Минијатурна копија планинског пејзажа.

Планинске литице током периода цветања.

Могућност коришћења керамичких производа за маскирање водоводне цеви. Ферн, какобиљка која воли влагу, задовољава власнике сочним биљем.

Фасциниран дух роцкарија са биљкама сличним земљишту.

Мини цене за изнајмљивање аутомобила.

О томе како властитим рукама направити алпско брдо, погледајте сљедећи видео.