Акваријум као екосистем: зашто га можемо назвати

Акваријум - мали екосистем који има све карактеристике екосистема. Упркос чињеници да је вештачка, која је створена уз помоћ особе, на њеном примеру је лако пратити основне биолошке и еколошке законе. Акваријум као екосистем је једноставан и разумљив модел. Често се користи за објашњење у школама и колеџима.

Често се у лекцијама биологије може чути питање: Зашто се акваријум може назвати моделом екосистема? Да ли сте навели или навели главне еколошке групе животиња и биљака? Хајде да схватимо шта се заправо догађа иза стакла, и како живи организми успевају да се организују у екосистему.

Екосистем је, по дефиницији, јединство станишта и живих организама. Унутар екосистема сваки организам обавља своју биолошку улогу, одржавајући укупну равнотежу система и судјелујући у циклусу супстанци.

Еколошке групе организама

Постоје три главне групе организама:

  • Произвођачи.
  • Хетеротрофија - потрошачи.
  • Редуцтс - Дестроиерс.

Произвођачи су углавном биљни организми. Ово укључује и неке врсте цијанобактерија. Произвођачи стварају органску материју. Како то раде? Са фотосинтезом. У биљкама минерала формирају се органске супстанце, које биљка користи за раст и развој. Дакле, екосистем у акварију не остаје без хране.Може се примијетити да чак и уз довољну количину хране, риба још увијек једе алге - јер је то њихова природнапонашања

Друга група су потрошачи. То укључује готово све животиње које једу биљке или друге животиње. Они који једу вегетаријанску храну називају се потрошњом првог реда. Поједу их сагласности другог реда и тако даље. Акваристи обично не држе потрошаче другог реда заједно са биљоједима - мало људи жели да риба једи једни друге.

Разарачи - то је у већини гљива и бактерија. Поред разарача у акварију се налазе и пужеви и сомови, који чисте зидове. Уништавачи су потребни за рециклирање мртве и мртве органске материје. Ако не постоје, онда вода брзо постаје прљава.

Дакле, унутар акваријума, вештачки екосистем је организован у складу са основним еколошким правилима. Затворени екосистем акваријума је несавршен, тако да захтева људску подршку.

Карактеристике акваријума

Димензије и облик се разликују у зависности од сврхе. У домовима се најчешће постављају правокутни судови или у облику здјеле - у њима се боље види риба.

Постоји неколико врста именовања:

  • Узгајати пржити. Након што су трансплантирани у акваријуме за одрасле рибе.
  • Украсна - намијењена за уградњу на јавним мјестима и стамбеним просторима. Може бити најразличитијег облика и величине.
  • Карантин - да риба остане болесна до опоравка. Искусни узгајивачи такођер стављају у своје ново купљене рибе - како би били сигурни да нису болесни.
  • Мријест - у њима има рибаспавн Мужјаци се затим трансплантирају у посебан акваријум.

Постоје и друге сорте - на пример, узгој акваријума и сетва.

Што се тиче облика, избор зависи од сврхе. Округла посуда је одлична за декоративни дизајн - али њен волумен је мали, а број врста доступних за садржај је ограничен. Може држати свордхеадс, молиносис, гуппиес. Друге врсте ће преживети, али се вероватно неће ширити у уском простору. Поред тога, у округлој посуди тешко је уградити додатну опрему.Други проблем је изобличење светлости, што негативно утиче на понашање и здравље рибе.

Најпопуларнији - правоугаони. Запремина зависи од броја и врсте риба. Пре куповине боље је да се консултујете са искусним акваристом.

Утицај на човека

Акваријум као мали вештачки екосистем веома је лак за негу, тако да акваријуми, који се зову анти-стрес, често постављају на местима дугог чекања. Затворени екосистем иза стакла је одличан начин да се смирите и опустите.

Психолози саветују да се инсталирају акваријуми за свакога ко је склон анксиозности. Мирна контемплација омогућава бржи опоравак, ослобађа емоционалну напетост.

Такође постоје очигледнији физиолошки ефекти - вода испарава влажи ваздух и тако олакшава заспање. Код деце, брига о акваријумским рибама буди осећај одговорности, а њихово посматрање помаже креативни развој.