Адиантуум: дивна тропска биљка. 78 фотографија бриге и расте

Адиантуум је вишегодишња биљка рода папрати, чије име су дали стари Грци и превели као "водоотпорни". И доиста, баршун на додир лишћа ове биљке изгледа да је прекривен танким пахуљицама, не могу одолети ни капи воде.

У дивљини, адиантуум расте у близини акумулација у тропским зонама у Азији и Јужној Америци. Узгаја се за вртове и стакленике од памтивијека и због тога има неколико стотина украсних сорти.

Фото-узгојне сорте адиантуума приказане на фотографији привлаче изворне облике лишћа и различите нијансе боја.


Простран степен адиантуума се назива у параболи "вена коса". Ова биљка са малим лишћем на дугим петељкама, у дивљим врстама које се налазе на каменитим обалама планинских река и извора у Крим, Кавказу и Централној Азији.

Брига за простран адиантум

Правила за бригу о адианту код куће, ако је могуће, репродукују природне услове који су заједнички овој папрати: уска подручја између камења, нијансу и заштиту од ветра, влажног ваздуха и температурних флуктуација између лета и зиме на максимално 5 степени Целзијуса.


Подешавање посуде и температуре

Адиантум се веома слабо преноси директном сунчевом светлошћу, листови биљке су жути и падају.

Дакле, посуде са овимСоба папрат је боље лоцирана у пенумбри, без лишавања природне дневне светлости.

Адиантум такође не воли нацрте и мијења мјесто. Потребан му је свеж и чист ваздух, редовно прање лишћа од прашине, и угодна температура зими - 15-16 степени топлоте, у лето само до 22 степена, у врућини која може да избледи.

Љети биљке треба љети прскати водом на собној температури једном дневно, док у другим сезонама то није потребно. Лонац са овом биљком може се налазити близу прозора дневне собе или у канцеларији, далеко од апарата за грејање и кухиње.


Тло, дорада и трансплантација

Адиантум се добро апсорбује у неглазираним глинама и дрвеним посудама. Земљиште се припрема у односу 2 дијела тресета на 1 дио земље с хумусом.

Није потребно газити, биљка има јаке корене и прилагођена је растреситој земљи. Приликом припреме трансплантата адиантуума, не смије се заборавити дренажни слој на дну посуде.

Тло адиантуума се оплоди половином стандардног дела готове течне мешавине једном месечно, лети и током септембра. У другим случајевима није потребно храњење.

Ослободити лишће од сувих и горких листова, као и одрезати биљку да би сачувала свој декоративни облик у прољеће.

Адиантум се добро развија у уским посудама са малим количинама земље. Трансплантацију треба обавити свака 2-3 године, кадаОтварање лонца већ почиње да продире у корене биљке. Сваке године можете само надоградити површински слој земље.


заливање

Важно је да биљка добије довољну количину влаге, ау исто вријеме није било процеса стагнације воде и труљења коријена.

У пролећно-летњем периоду, аиантхум се зали два пута недељно, уз хладни пад у јесен, а зими је потребно прећи на недељно заливање.

За ову биљку најприкладнија је метода наводњавања - урањање лонца у претходно постављену воду.


 • Екетер - како се бринути за затворене сукулентне биљке? Заливање и посебности селекције земљишта (55 фотографија + видео)

 • Ецма: биљна цветна биљка. Грооминг анд Узгој (54 пхотос)

 • Циперус - захтјеви за температуру, влагу и тло за брзи раст. 51 фотографија фабрике

Неопходно је оставити га у води све док површина земљишта не исцури са влагом да засја. Након тога морате уклонити вишак воде и вратити биљку на мјесто.

Болести и штеточине

Адиантум није склон болестима, најчешће сигнализира болно стање лишћа о неприкладној њези.

Оставља жуто и суво са несташицом воде или загађењем ваздуха, пада - тако да је ваздух сув и потребно је додатно прскање.Када је бојалишће блиједи, потребно је преуредити лонац ближе свјетлу. Ако су листови увијени, то значи да је биљка прехлађена или да има вишка влаге.

У случају оштећења биљака штеточинама, лишће и стабљику треба третирати припремљеним хортикултурним препаратима.

пхото оф тхе адиантуум

  \ т
 • \ т
  Епипремнум: расплод, врсте, нега, болести и штеточине (52 фотографије)

 • Непентес - биљне врсте, храњење и наводњавање. 69 фотографија неопходне неге

 • Иукка: како посадити у лонац и држати корак с растом. 76 фотографија узгоја биљке


 • Фиттониа - 66 фотографија о бризи о биљци код куће

 • Циклама - како расти из семена и луковица? Правила за бригу о кући (50 фотографија)

 • Дендробиум: корак по корак инструкција за бригу о луксузном затвореном цвету (82 фотографије + видео)