Абесински добро: користи, организација и услуга

Без воде људи не могу ништа. У граду се служи централно, али у приватној кући, а још више далеко од централног водовода стамбене зграде с водом постаје проблем. Наравно, можете копати бунар, али догађај је скуп и прилично напоран. Постоји јефтина и брза варијанта - Абисински бунар.

И што је најважније - у присуству одређених вештина, такав бунар се може обавити независно. Абиссинка се састоји од цијеви која има прочишћивач воде на доњем крају. Да би се створио извор воде, цев се једноставно забија у земљу. За довод воде, на горњем крају цијеви, инсталирајте пумпу.

Предности Абисинијског бунара

 • Једноставност извршења. Није потребна компликована техника за то.
 • Способност да се изврши добро у једном дану.
 • Мала зграда.
 • Могућност уградње таквог бунара у кућу.
 • Максимални радни век до 30 година. У пракси, бунар служи све док слој водоносног слоја није завршен. Етиопија има бунаре који раде од прве примене ове технологије.
 • Континуирано снабдијевање водом, нема потребе чекати на његово накупљање као у конвенционалном бунару.
 • Можете пумпати велику количину воде, идеално до 1 тоне на сат.
 • Може се користити током цијеле године. Ако је бунар на улици, морат ће загријати бунар.
 • Уз све друге погодности, ово је веома јефтина зграда.
 • Дозвола за производњу таквих радовано неед
 • Добар квалитет воде. Водоносни слој се налази у пјесковитом тлу, а пијесак је изврстан природни филтер. Репови и поплавне воде не долазе у такав бунар, па ће, чак иу великом граду, вода у потпуности бити у складу са санитарним нормама.

Абишински бунар има своје недостатке: не може се користити на пијезометријским нивоима воде испод 8 м, није могуће инсталирати такав бунар у било којој клими.
Земља у којој је такав бунар опремљен, треба да буде прилично лабава. У густим тлима, такав уређај је проблематичан. Није погодан за њега и за земљиште са укључивањем шљунка.
Стварање абисинских бушотина захтева физички напор, па је то посао за физички јаке људе.

Из историје Абисинијског бунара

По први пут, технологија примања воде кроз бушотину ручно бушену, коју су Британци користили током војне операције у Етиопији, која се тада звала Абесинија. То се десило касних 1870-их, а узрок је био акутни недостатак воде. Опрема за бушење Нортон је коришћена за бушење. У Русији су се први Абисински бунари појавили крајем 19. века. Резултат теста је био охрабрујући и препоручено је да се примењују свуда. Али сељаци су радије копали бунар на стари начин. Тренутно је овај начин добијања воде широко тражен у Русији.

Избор места за абисинску бушотину

Уредити бунар гдје нема воде без смисла. Како осигурати да вода у одабраном подручју буде? Има их неколикометоде које ће помоћи да се минимизира могућност недостатка воде у бунару ако су опремљени абисински бунари.
1. Посматрање биљака које расту на изабраном месту. Они не могу само показати да ли постоје плитке подземне воде, већ чак и на којој су дубини.

 • Заражена мајка и маћеха, као и кисељак, кажу да вода није дубока.
 • Плоча, која расте далеко од извора воде, указује на присуство подземног извора испод корена.
 • Ако површина расте у храсту - вода није дубока, а поред усамљеног храста - мјесто пресијецања воде је живо.
 • На подручју са блиским подземним водама, врба и јоха добро расту, а њихове гране су нагнуте према току подводне ријеке.
 • Тамо гдје расте трска, вода за бунар може се наћи не дубља од 3 м, а понекад чак и на дубини од 1,5 м.
 • Камисх каже да јој је вода још ближа, само 1 м
 • На местима масовног раста, пелин до воде није већи од 5,5 м
 • Под коријеном подземне воде црне тополе је само 3 метра

2. Можете користити уобичајени барометар. Метод је веома једноставан и веома поуздан. У близини бунара, пожељно од сусједа, или у другом извору воде - језера или ријеке мјере притисак и биљеже свједочанства. Онда раде исто на месту где се планира изградња бунара. Из доказа у извору се одузимају свједочења на парцели. Свака десета милиметарска разлика одговара 1 м подземној води.
3. Верификација упијањем влаге са хигроскопним материјалима.За то се користи суви силикагел, а претходно коришћена добро опрана и пажљиво осушена овчја вуна. Одговарајућа и обична сува со. Технологија верификације је сачувана од давнина.

Хидроизолациони материјал се поставља на дно глинене посуде. Извадите лонац на тачној скали, умотајте га у густу тканину и закопајте га на дубину од метра на месту где треба бушити бунар. Најбоље је да такве ознаке направите на више места да бисте прецизније одредили. Након једног дана, лонци се уклањају и поново вагају. Највећа разлика у индикацијама ће одредити мјесто гдје би се требао налазити бунар на води. Постоје места где можете бушити бунаре.

 • Што се тиче компостних гомила, кућа за живинарство или штала, више кластера у праху не би требало да буде мање од 15 м
 • Још већа удаљеност треба да буде од јаме или гомиле стајњака - до 30 м
 • Складиште, гробље или перадарска фарма повећава ову удаљеност до 300 м.
 • депонија или хемијска производња, канализациони рибњак неће дозволити бушење бунара ближе од 3,5 км.
 • Немогуће је избушити рупу на нагибу, под утицајем бушења, може доћи до промене.

Када се пронађе безбедно и погодно место, можете организовати абизинску бунар.

Упутство за бушење игле

 1. Израђујемо основу филтера од пресјека инча цијеви од 1 м. Цијеви могу бити израђене од нехрђајућег или поцинчаног челика, можете користити челика челика високог квалитета. За филтрирање, на сваких 2 цм одрежите отвор прореза. Они сутреба да буде 4/5 целе дужине цеви. Кружни отвори су дозвољени. Постоје филтери направљени од две перфориране цеви са малом разликом у пречнику уметнутом један у други. Размак између зидова цијеви је испуњен финим шљунком.
 2. Ову цијев умотавамо жицом и окрећемо је кроз решетку од нехрђајућег челика или квадратног ткања, која се причвршћује стезаљкама на сваких 10 цм.
 3. Инсталирамо саму иглу, која ће се користити за бушење бунара. Има облик конуса са пречником већим од главног цевовода, који ће морати да се наручи од професионалног стругача. Треба да буде залемљен. Обично то радите са лимом. Али у смислу екологије, ово није баш добро. Боље је купити специјални еко-филтер, који је направљен без олова и коситра. Квалитет и трајност таквих филтера је бољи, јер су направљени од професионалне опреме. То кошта јефтин филтер.
 4. Цеви се припремају са пречником од 1 инча и дужином од 1 или 1,5 м. Урезивање цеви треба да буде на обе стране. Цеви би требало да буду од челика.
 5. Израђујемо баку, са којом се цијепе цијеви. Састоји се од цеви са дебелим зидовима, са завареном једном страном центиметра и две ручке са стране.
 6. Да би се почело бушење бунара на води, потребно је ископати квадратни сноп са стране од 1 м на одабраном месту, дубине од 0,5 м.
 7. Почиње такво бушење бушотине са обичном вртном бушилицом. Као што је бушење његова дужинаповећавају се причвршћивањем цијеви промјера пола инча. Фиксирајте цеви са спојницама и завртњима.
 8. Чим се песак смочи, почиње процес клања. Навојем причврстите навој на прву цијев. Слободни крај цеви штити завршетак. Убаците цијев са цијеви у већ избушену рупу. Ставите му кошуље, жену и обујмицу, коју треба чврсто везати. Продужена у ременицама, јака ужад и уз њихову помоћ подижу жену. Када напусти конопац, жена запуше цијев врхом у земљу. Операција се обавља неколико пута пре него што се комплетно зачепљује. Повећањем цеви уз помоћ навојних спојева, ручно бушење се наставља.
 9. Да би се цев добро држала, земља са спољне стране треба да посипа.

 10. Бушење је завршено када врх игле уђе у слој подлоге водоносника. Тешко је одредити овај тренутак због потешкоћа у бушењу, након што је неко време било лако. Проверити присуство воде посебним уређајем, тзв. Маникир. На једном крају скухајте мали део цеви чији је пречник мањи од главне цеви. Обесите га на кабл и спустите га у бунар.

 11. Да би абесинска вода била квалитетна, бушење се мора зауставити на вријеме.

 12. Цијели перфорирани дио филтера мора бити у водоноснику. Тада ће квалитет и количина воде бити одлични. Сезонска вода, која се добија из отопљене воде, продријет ће у слој водоносног слоја помоћу поузданог природног пјешчаног филтера.
 13. Последња операција је инсталација пумпе. Ако Абисинијанска бушотина снабдева сопственим водоводом, потребно је инсталирати пумпну станицу. Ова релативно јефтина грађевина ради од електричне енергије и обезбеђује поуздано снабдевање водом. Ако водовод није обезбеђен, могуће је уградити електричну или ручну пумпу. Причвршћује се на врх бунара помоћу прирубнице или навојних спојева.

Први пут, у зависности од врсте тла, од сат до 24 сата, блатна вода долази из бунара. Мора да одустане. Када се вода очисти, бунар је спреман за рад. Питање и употреба воде на фарми може се обавити тек након што се провери на санитарној и епидемиолошкој станици. Управо ова организација врши анализу воде и закључује да је погодна за употребу.

Одржавање абисинске бушотине

Ако се вода редовно узима, не би требало бити потешкоћа у раду таквог уређаја. Али најчешће има сезонску примену. У овом случају постоји могућност изливања бунара у глину. Да бисте решили овај проблем, примените замах. Само направи својим рукама. То ће захтијевати цијев дужине 0,8 м и пречника 0,6 м. Метална кугла промјера 0,4 м, метални кабел, равна подлога и метална решетка. Спојите делове заваривањем. Кућиште на каблу се неколико пута баца са силом у бунар, чистећи га.

Затим се бунар пере, спушта воду. Абисинска бушотина је економско рјешење за пружање чистог и квалитетног земљиштаса водом. Такав уређај у кући, кади или ван њега чини живот у сеоској кући угодним.