3к релеј напона фазе - подешавање, инсталација и подешавање

Да би се осигурала сигурна употреба кућног напајања, потребно је осигурати његову поуздану заштиту. Ово је разумљиво код огромне већине корисника, стога су сви прекидачи инсталирани на свим електричним водовима, а често су и монтирани са РЦД-ом. Међутим, ови уређаји нису довољни да заштите мрежу од свих негативних фактора. Аутоматска машина ће спасити линију од преоптерећења и кратког споја, УЗО ће заштитити особу и домаће животиње од оштећења струје цурења. Али ако постоје проблеми са трофазном мрежом (то може бити квар једног од трофазних каблова, нулти проводник и пулсни скок напона узрокован грмљавином), ови уређаји нису корисни. Негативне посљедице можете спријечити спајањем релеја напона на 3-фазни.

Релеј трофазног напона: сврха и принцип рада

Овај уређај, као што је јасно из наслова, намијењен је контроли разлике потенцијала у трофазној мрежи. Његова брзина је 380. Наравно, постоје мале границе у којима напон може варирати без оштећења ожичења и повезане опреме. Али ако постане превисока или, обрнуто, ниска, постоје озбиљни проблеми.

Превелики напон доводи до прегревања изолације кабла и његовог топљења. Поред тога, под његовим утицајем спаљује се и ланац кућних апарата. Ако је разлика потенцијала веома мала, онда због смањења снаге опреме почињу кварови, а неки уређаји се искључују. За електромоторе, ефекти пада напона су још озбиљнији -агрегати једноставно изгоре. Фиксирањем фазе релеја, ови проблеми се могу спријечити.

Многи власници приватних кућа не купују релеј за фазну контролу прилично високе цијене производа. Али инсталација у трофазној мрежи овог уређаја је у потпуности оправдана, јер ће елиминација последица излаза линије заједно са повезаним уређајима коштати десетине или чак стотине пута скупље. Да не спомињем да би отказивање напајања 380 могло да буде узрок пожара.

Тренутно постоје различити типови РКД који се међусобно разликују по дизајну и функционалности. Али сви они раде на истом принципу.

Релеј за контролу напона (3-фазни) има микроконтролер у кругу кроз који уређај прати фазну разлику потенцијала.

При промени напона на једном проводнику под утицајем регулатора, укључен је релеј електромагнетног дејства. То се догађа аутоматски. Контакти уређаја се откључавају и напајање на линији се зауставља. Након нормализације параметара напона, струја ће се вратити у круг. За то није потребно никакво ометање.

Можете користити тестер да бисте проверили ЛЦД. Ако уређај исправно ради, када додирнете бројеве контаката мултиметра са бројевима 1 и 3 на дисплеју мерача, треба да се прикаже цифра "1". Када су контактне игле 2 и 3 затворене, тестер мора показати "0".

поступак инсталације

Инсталација контролних релеја, по правилу, врши се на ДИЕН шини. Уређаји могусе међусобно разликују по шеми повезивања, али зато што се она примењује на део тела уређаја, проблеми са повезивањем ЛЦН-а се обично не дешавају. Повезивање уводних контаката са линијом треба да се врши преко стартера.

Схема повезивања релеја је приказана на слици испод.

Важно је осигурати добар контакт на свим везама. Окретање, посебно када се спајају каблови са контактором, не би требало да се ради. Најбоље је за ову сврху купити специјалне савјете - они су прилично јефтини.

РЦН је спојен на трофазну мрежу преко жица. Бакарни каблови пречника 1,5-2,5 м2. мм су савршено погодне за ову сврху.

Видео на конекциа:

Како подесити релеј напона?

Размотрите процедуру за постављање уређаја на примеру ВП-380В. Када је уређај већ спојен на струјни круг, потребно је да га напуните. Затим ћемо погледати очитавања на дисплеју:

  • Док уређај није напет, бројеви ће се упалити и трептати.
  • Појава на приказу нацрта може указивати на промјену у промјени фаза или одсуство једне од њих.
  • Ако је веза правилно изведена, а параметри мреже у складу са нормом, након 15 секунди, релејни контакт 1-3 се затвара и напајање ће почети да тече до свитка контактора, а затим до линије.
  • Ако екран јединице дуго трепери, контактор се неће укључити. Проверите везу - највероватније је дошло до грешке.

Бити увјеренАко је веза исправна, можете ићи на подешавања. Поред екрана за емитовање постоје 2 прилагођена дугмета са троугластим симболима.

На једном дугмету, врх троугла је усмерен према горе, други - доле. Да бисте поставили максималну граничну вредност, кликните на горње дугме. У том положају треба га држати 2-3 секунде. У централном делу монитора биће приказана цифра која одговара фабричком нивоу. Затим, притиском на дугмад морате поставити жељену горњу границу окидања управљачког уређаја.

Доња граница је постављена на исти начин. Програмирање уређаја ће се десити аутоматски, 10 секунди након подешавања. У том случају, сва подешавања се чувају у меморији релеја.

Како подесити време поновног искључивања?

На телу уређаја, поред дисплеја, налази се дугме за подешавање трајања поновног активирања. Налази се између дугмади ^ и ¡, означене иконом сати. Након притиска и задржавања, на екрану ће се појавити број подешавања приказан у фабрици. Најчешће је 15 секунди.

Шта ова функција даје? Ако, на пример, у једној фази постоји разлика у потенцијалној разлици која прелази граничне вредности, релеј ће прекинути везу са мрежом.

Након нормализације напона, контролна јединица ће укључити напајање током периода подешеног на фабричко подешавање (15 секунди). Да бисте променили вредност, држите притиснут тастер за подешавање док се та цифра не појави на екрану. После тогаподесите жељену цифру манипулацијом горњег или доњег дугмета. Корак промене који обезбеђује уређај је 5 секунди.

Како подесити подешавање фазе?

Да бисте подесили интервал између индикатора напона на различитим фазним водичима, истовремено притисните горњи и доњи тастер. Истовремено, на екрану ће се појавити и фабричка поставка; по правилу је 50В. Ово сугерише да ће релеј престати да се храни са напонском разликом од 50В.

Ову вредност можете променити притискањем оба тастера истовремено, а затим постављањем жељеног броја изнад или испод.

Сазнајте више о поставкама на примеру једног од модела на видеу:

закључак

У овом чланку ближе ћемо погледати шта вам је потребно за трофазни релеј напона и како га подесити.

Повезивање и подешавање апарата је једноставно, а поступак ће трајати не више од 30 минута. Ако је инсталација направљена без грешака, релеј ће осигурати поуздану заштиту кућне линије од пада напона у напајању.