Љепило за клинкер плочице: љепљено за клинкер клинкера, које је боље одабрати

Клинкер плочица се доказала као поуздан и естетски материјал за спољну и унутрашњу обраду. Међутим, имајући у виду посебне услове у којима је овај материјал у процесу експлоатације и специфичне особине самог клинкера, треба озбиљно приступити избору љепила.

Да се ​​изглед фасаде или балкона не поквари дјелимично или потпуно назадним елементима украса, морате знати правила за избор љепила за клинкер плочице.

специфичности материјала

Клинкер плочице су специјално обрађене плоче од природне глине. Материјал се спаљује на температури изнад 1000 степени, а затим се утискује у плочице или брикете жељене величине.

Карактеристика овог материјала је веома низак проценат апсорпције влаге. Захваљујући овом квалитету, клинкер плочице имају високу чврстоћу, трајност и отпорност на хладноћу.


Међутим, посебна чврстоћа такве плочице чини га рањивим због чињенице да је под утицајем температуре и других фактора његов коефицијент деформације и експанзије много мањи од коефицијента бетонског или цигленог зида. Другим речима, када се промене услови, овај издржљиви материјал се може одвојити од површине фасаде, јер је много мање склон флексибилности и деформацији.

Још један недостатак клинкер плочица је његова велика тежина. Чврсто стиснута спаљена глина добија велику масу, чак и ако је формирана у релативно малим елементима, као што су плочице или украсне цигле.


НаведеноГоре наведене карактеристике материјала указују на потребу за правилним избором лепка. Од јачине везе са површином зависиће од изгледа и трајности свих декоративних декорација. Одлазак или одбацивање појединих елемената значајно квари естетику изгледа фасаде, балкона или степеница од клинкера.

Карактеристике и типови

Лепљива мешавина за завршне елементе клинкера мора, пре свега, да испуњава следеће захтеве:

 • Повећана вискозност адхезивног раствора. Само љепило довољне вискозности и концентрације може одржавати клинкер плочицу током стврдњавања. Иначе, елементи могу одступати од површине чак иу процесу лијепљења.
 • Добра отпорност на влагу и отпорност на температурне флуктуације. С обзиром на чињеницу да је већина клинкера екстерни елементи, адхезивни раствор би такође требало да се добро подноси утицајем спољашњих временских и температурних услова.

 • Адекватна еластичност лепка. Због ниског коефицијента апсорпције влаге, клинкер плочице се не могу добро фиксирати на површини када се користи тврдо љепило.
 • Високи ниво адхезије лепљења. Висока адхезија (адхезија) је потребна да би се тешки глинени елементи чврсто фиксирали на површини, посебно на вертикали, ау процесу сушења љепило се не помиче.

По врсти и саставу отопина за љепило су:

 • Цемент. Ово је један од најчешће коришћених решења. Такве лепљиве композиције су добреПогодан за спољашњи и унутрашњи рад. Таква лепљива мешавина обједињује све потребно за фиксирање квалитетног клинкер плочице: довољну вискозност, еластичност и трајност држача. Основа ове композиције је цемент, допуњен пластификаторима и модификовањем додатних елемената.

 • Једнокомпонентне смеше. Композиција таквог лепљивог раствора је монотона. Лепак је погодан за употребу, јер се продаје у готовом облику у металним кантама различитих запремина. Међутим, значајан недостатак, који може негативно утицати на полагање плочице у усправном положају, је релативно дуго време сушења такве композиције.
 • Двокомпонентне адхезивне мешавине. Такви адхезиви имају епоксидну базу. Композиција укључује смолу и учвршћивач. Пре употребе, обе компоненте се мешају док се не добије хомогена адхезивна маса.

Ова врста лепка је боља и бржа и чува плоче клинкера добро током сушења.


Популарне марке
\ т

На руском тржишту су добро доказане мјешавине љепила и складишта сљедећих разреда:

 • Ектрабонд. Ови лепљиви материјали се производе у нашој земљи. Мешавина је свестрана и погодна за унутрашњу декорацију, као и за спољну обраду фасада и декоративних елемената зграда. Лепак има висок индекс отпорности на мраз.
 • Љепљива композиција РКС. Углавном се користи за полагање клинкер плочица и других елемената унутар просторија. Препознатљив квалитет овог лепка је високотпорност на влагу. Дозвољена је употреба ове мешавине за рад на отвореном у умереним климатским условима. • Цересит ЦМ. Има одличну еластичност, високу отпорност на влагу. Често и успешно се користи за третман високе влажности, на пример, базене и тушеве.
 • Куицк мик Баумацол адхезива. Има највећу еластичност. Може да издржи температурне флуктуације и друге спољне факторе. Савршено држи клинкер плочице у сложеним структурама као што су пећи, камини, вишеслојни декоративни елементи.

Приликом одабира љепила за клинкер плочице, вриједи упамтити неколико једноставних правила и савјета који ће вам помоћи да пронађете најбољу и најприкладнију композицију љепила:

 • Потребно је изабрати лепак који према својим квалитетима и карактеристикама стриктно одговара условима у којима планирате да га користите. Другим ријечима, немогуће је користити складишта за унутарње радове на вањским фасадама и елементима. Треба узети у обзир и индикаторе као што су отпорност на влагу, отпорност на температурне варијације.


 • Чак и тзв. Универзалне лепљиве формулације често имају низ ограничења и услова за радне услове. У сваком случају, потребно је пажљиво испитати амбалажу на тему састава и специфична својства одабраног љепила.
 • Модерни произвођачи производе формулације љепила које садрже компоненте за заштиту од развоја плијесни и гљивица. Ово је корисна додатна имовина,посебно ако је плочица постављена на спољну фасаду или у просторију са високом влажношћу. • Значајно побољшање квалитета рада може примијенити трљање истог подузећа као и одабраног љепила. Љепило и затрика различитих произвођача могу садржавати хетерогене некомпатибилне материјале.
 • Не журите да одбијете јефтиније партнере. Пажљиво проучите састав, опис својстава и упутства. Многи јефтини састави и смеше нису лошији по квалитету од скупих.

Како ставити плочицу клинкера на припремљени зид, погледајте сљедећи видео.