Љепило отпорно на топлину за плочице: Љепило за пећи отпорно на топлину и ватростално, како одабрати љепило отпорно на топлину

Када се суочавају са савременим пећима или каминима, често се користе керамичке плочице. Ово је оправдано његовим изгледом, лакоћом употребе, поузданошћу. Причвршћивање плочице на површину врши се посебним љепилом отпорним на топлину.


Карактеристике

Утицај високе температуре доводи до промјене у структури материјала, узрокујући деформацију, експанзију. Стога, приликом обраде гријаних конструкција користе материјале који су отпорни на пад температуре. Ватростална лепљива смеша која се користи за причвршћивање плочица на уређаје за грејање се лако наноси. Специјална композиција не само да чврсто повезује површину, већ пружа и поуздану топлотну заштиту, спречавајући уништавање конструкције.Састав пасте се користи на местима високе влажности. Издржи до 1100 степени изнад нуле и до 50 степени испод нуле.

Лепило отпорно на топлоту је способно да одржава загревање материјала са 120 степени изнад нуле или до 1500 степени изнад нуле у кратком временском периоду током дужег временског периода.

Састав лепка отпорног на топлоту може се разликовати у присуству одређених компоненти. Произведен је у зависности од намјене и радних увјета. Стога, прије него што одаберете алат, морате пажљиво испитати све карактеристике.

пропертиес

Да би се плочица сигурно причврстила на вањску површину, потребно је користити љепило које ће имати:

 • Хеат ресилиенце. Адхезивна супстанца може дуго да издржи температуре до 750 степени изнад нуле или преко 1000 степени у кратком временском периоду.
 • Добра адхезија. Снажан површински судар ће смањити ризик од деформације.
 • Висока еластичност. Због високог температурног утицаја на материјал отпоран на топлоту, јављају се унутрашње промене структуралних елемената тангентних површина у различитим правцима. Да би се ти поступци угладили, љепило отпорно на топлину мора имати довољну еластичност.
 • Отпорност на промену температуре. Овај квалитет је посебно вриједан приликом постављања уређаја за гријање на улицу.

 • Отпорност на влагу. Присуство овог квалитета је релевантно у условима високе влажности, на пример, ако се механизам за грејање налази у кади или сауни.
 • Екологија. Висока температура има штетан утицај на многе компоненте ватросталног материјала. У том случају може доћи до ослобађања токсичних, еколошки опасних супстанци.

апликација

Када су окренути ка пећи или камину са плочицом, сви радови се изводе у неколико фаза:

 • Припрема. Површина је темељито очишћена од прљавштине, прашине, боје, остатака грађевинских смјеса. Положите све рупе, неједнакости. Затим навлажите водом. Плочица је такође поравната у величини, а затим навлажена водом.
 • Фиксирање плочица. Ако се користи сува мешавина, она се припрема унапред у складу са упутствима датим на паковању. Међутим, треба имати на уму да након око сат времена рјешење губивискозност постаје неупотребљива.
 • Даље, лепљење се наноси на базу. Дебљина слоја може досећи и до 10 мм. Све зависи од врсте лепка. Ставите малу количину тако да ствари нису имале времена да се охладе. Затим наставите са полагањем плочице у правцу одоздо према горе.

Надаље, лепљење се наноси на базу. Дебљина слоја може досећи и до 10 мм. Све зависи од врсте лепка. Ставите малу количину тако да ствари нису имале времена да се охладе. Затим наставите са полагањем плочице у правцу одоздо према горе.


Да би се одржао облик постављеног цријепа, у размацима између обложених коцки, уградити плоче.

Површина поплочана одмах се поравнава, а остаци лепка се брзо уклањају.

 • Крај рада. Приближно четири дана након облоге, они производе шав од газе. Ваљани возни парк треба да буде отпоран на топлоту.

Безбедносна правила:

 • Састав лепка отпорног на топлоту укључује различите синтетичке хемијске елементе. Тако, током разблаживања раствора који садржи цемент, долази до формирања алкалија. Излагање коже или слузокоже може довести до озбиљних опекотина.
 • Када се у ваздуху користи сува мешавина, повећава се садржај честица прашине, влакана, зрнаца хемикалија. При интеракцији са таквим супстанцама потребно је поштовати правила о безбедности:
 1. Сви радови се морају обављати у специјалним гуменим рукавицама. За заштиту слузнице ока као и горњих дисајних путевапутеви користе респиратор, заштитне наочаре.
 2. У случају контакта са опасним супстанцама на површини коже или слузокоже, треба их опрати са много воде. У случају знакова озбиљног оштећења, одмах потражите помоћ квалификованих стручњака.


типови складишта

Главне компоненте сваког ватросталног лепка су: песак, цемент, влакна шамота, минерали, додатне синтетичке компоненте, на пример, пластификатор.

Лепак отпоран на топлоту је доступан као:

 • Прах који треба разриједити водом. Састоји се од цемента, пластификатора, вештачке компоненте отпорне на топлоту. Приликом припреме раствора, пратите упутства на паковању.
 • Емулзија спремна за употребу. Решења обухватају у свом саставу глину, кварцни песак, вештачке, минералне компоненте. Такав лепак се користи економичније, али је његов трошак много већи.


У зависности од доминантности једне или друге компоненте, својства слогова се мењају. На пример, доминација влакана шамота повећава својства отпорности на топлоту. Пластификатори чине раствор пластичнијим.

Треба имати на уму да се прашкаста композиција мора разриједити у строго потребним количинама непосредно прије почетка рада. Готове емулзије су погодније јер не захтијевају припрему.

преглед брендова

Међу најпознатијим брендовима љепила, најпопуларније су:

  Сан Ремо. На располагању је лепило отпорно на топлотуу облику сувог праха. Састоји се од каолинске прашине, вискозних хемијских елемената отпорних на топлоту. Супстанца има висока својства лепљења, дуктилност, отпорност на високе температуре. Може да издржи температуре до 400 степени изнад нуле.

 • "Префикс". Лепак је доступан као сува мешавина. Композиција садржи адитиве из полимера. Има високе пластичне особине. Поред карактеристика отпорних на топлоту, ватростални адхезив има својство брзог стврдњавања, што знатно смањује време окретања површине. Може да издржи температуре до 700 степени изнад нуле.  "Херцулес". Универзално љепило отпорно на топлину може се наносити не само за поплочавање, већ и за полагање опеке. Дуго времена може издржати температуре до 750 степени и до 1200 степени изнад нуле у кратком временском периоду.

Како кухати својим рукама?

У кући се може припремити ватростална смеса лепка. Ова метода се сматра најекономичнијом и не захтева висок естетски резултат.

За то је потребан суви цемент, песак, со. У омјеру од 1 до 3 помијешајте прах цементног пијеска. Затим додајте чашу соли.


Глина је разблажена водом. Мешати, доводећи до хомогене масе. Затим додајте у суву шаржу. Добро се лепи док се не добије равномерна конзистенција.

У ту сврху можете користити било који уређај осим миксера. Дакле, када је глина зачепљена, формира се пјена, којанарушава квалитет лепљиве мешавине.

Предности овог састава су ниски трошкови, одсуство токсичних супстанци. Међутим, када се користи само-направљено решење, све пропорције треба јасно посматрати. Такав рад захтијева одређена знања и вјештине.

Савети за избор:

 • Приликом избора лепка отпорног на топлоту, размотрите локацију система грејања, радне услове и оптерећење. Са честом променом температуре, оптерећење на плочици ће бити веће него у режиму константне температуре.
 • Потребно је узети у обзир карактеристике као што је врста материјала од којег је направљен груби или камин, облик, присуство неједнакости. На пример, особине лепљења у обичној цигли су веће него у природном камену.


 • Керамичка облога има различиту густину. Приликом одабира густог материјала за плочице, љепило мора бити одабрано с највишим адхезивним својствима.
 • Такође је важно размотрити присуство било каквих додатних утицаја на грејни елемент, као што је физичко, присуство вибрација, влага.
 • Прије куповине љепила препоруча се пажљиво проучити упутства за употребу, намјену, карактеристике састава, датум издавања. У затвореном паковању топле талине се складишти не више од годину дана.

Познавање суптилности избора материјала, прије свега, захтијева специјалну пећницу. Непрофесионално ће помоћи да се оријентишу у обављеном послу и правилно процене коначни резултат.

Преглед љепила за облагање пећи и каминапогледајте следећи видео.