Једноставне светлеће диоде и ЛЕД траке за самосталну монтажу

Неисцрпни потенцијал ЛЕД диода поново се развио у дизајнирању нових и надоградњи постојећих константи емитовања боја. Пре 30 година, на врхунцу моде сматрана је лагана музика, прикупљена од разнобојних сијалица од 220 волти, спојених на касетофон. Сада се ситуација промијенила, а касетофон сада изводи било који мултимедијални уређај, а умјесто усијања инсталира ултра свијетле ЛЕД диоде или ЛЕД траке.

Предности ЛЕД-а испред сијалица у бојама емитера су неоспорне:

  • широка палета боја и интензивнија светлост;
  • различите опције извршења (дискретни елементи, модули, РГБ-траке, равнала);
  • велика брзина рада;
  • ниска потрошња енергије.

Како направити лагану музику помоћу једноставног електронског кола и учинити ЛЕД диоде треперећи од извора звучне фреквенције? Које су опције за претварање звучног сигнала? Ова и друга питања ће се испитати на конкретним примјерима.

Најједноставнији круг са једним ЛЕД-ом

За почетак, треба размотрити једноставну шему лагане музике, састављене на једном биполарном транзистору, отпорницима и ЛЕД-у. Напајање се може напајати из напона истосмјерног напона од 6 до 12 волти.Овај лагани мишић ради на једном транзистору на основу фазе појачала са општим емитером. Еквивалентни ефекти у облику сигнала са променљивом фреквенцијом и амплитудом улазе у базу ВТ1. Чим амплитудаосцилација прелази одређени праг, транзистор се отвара и ЛЕД трепери.

Недостатак ове најједноставније шеме је да трепћући темпо ЛЕД потпуно зависи од нивоа аудио сигнала. Другим речима, пуни ефекат ефекта боје ће се посматрати само на једном нивоу јачине звука. Смањивање јачине звука ће резултирати ретким мигом, а повећање - готово сталном сјају.

Једнобојна ЛЕД трака

Најлакше поменуту светлосну диоду на транзистору може се саставити помоћу ЛЕД траке у оптерећењу. Да бисте то урадили, потребно је повећати напон напајања на 12В, покупити транзистор са највећим струјним колектором који прелази струју оптерећења и поново израчунати номиналну вредност отпорника. Ова најједноставнија трака са светлећом диодом је савршена за почетнике радио аматере да граде властитим рукама, чак и код куће.

Једноставна троканална кола

Отклањање недостатака претходног кола омогућава троканални аудио конвертор. На слици је приказана најједноставнија шема лагане музике са подјелом аудио дијела на три дијела.Он се напаја константним напоном од 9В и може осветлити једну или две ЛЕД диоде у сваком каналу. Шема се састоји од три независне каскаде, састављене на транзисторима КТ315 (КТ3102), у које су укључене ЛЕД диоде различитих боја. Као елемент за предпојачање, можете користити мали мрежни трансформатортипе

Улазни сигнал се доводи на секундарни намот трансформатора који обавља двије функције: галвански рјешава два уређаја и појачава звук из линеарног излаза. Затим се сигнал прима на три паралелно повезана филтера, сакупљена на основу РЦ-ланаца. Сваки од њих ради у одређеном опсегу фреквенција, што зависи од отпорника и кондензатора. Нископропусни филтер пролази звучне вибрације до 300 Хз, што доказује трептање црвене ЛЕД. Филтер средњег домета је одјекивао у опсегу од 300-6000 Хз, што се манифестује у трептају плаве ЛЕД. Високофреквентни филтер пролази сигнал чија је фреквенција већа од 6000 Хз, што одговара зеленој ЛЕД лампици. Сваки филтер је опремљен отпорником. Уз њихову помоћ можете подесити јединствен сјај свих ЛЕД диода, без обзира на музички жанр. На излазу круга, сва три филтрирана сигнала су појачана транзисторима.

Ако се напајање круга врши из нисконапонског истосмјерног извора, онда се трансформатор може сигурно замијенити једнофазним транзисторским појачалом.Прво, галванско раздвајање губи своје практично значење. Друго, трансформатор више пута губи схему приказану на слици, по тежини, величини и цијени. Шема једноставног појачала звучне фреквенције састоји се од транзистора КТ3102, два кондензатора, одвојивог конституента и отпорника који обезбеђују транзисторски режим са заједничким емитером. Подешавањем отпорника се може постићиопшта добит слабог улазног сигнала.

У случају када је потребно појачати сигнал из микрофона, електретни микрофон се прикључује на улаз претходног круга, снабдевајући га потенцијалом из напајања. Дијаграм двофазног предпојачала је приказан на слици.У овом случају, отпорник за подешавање је на излазу прве фазе појачала, што даје више могућности за контролу осетљивости. Кондензатори Ц1-Ц3 пролазе корисну компоненту и искључују истосмјерну струју. За реализацију, било који електретни микрофон, за нормалан рад који је довољан помак од 1.5 В.

ЛЕД музика са РГБ ЛЕД траком

Следећа схема боја ради са 12 волти и може се инсталирати у аутомобилу. Он комбинује главне функције које је претходно разматрао дизајнер кола и способан је да ради у режиму светлосне музике и уређаја.

Први мод се постиже бесконтактном контролом РГБ траке помоћу микрофона, а други истовременим сјајем црвене, зелене и плаве ЛЕД диоде при пуној снази. Режим се бира помоћу прекидача који се налази на плочи. Сада ћемо се детаљно осврнути на то како направити лагану музику, која је одлична за чак и инсталирање у аутомобилу, и који су детаљи потребни за то.

Блок дијаграм

Да бисмо разумели како функционише овај префикс емитера боја, прво ћемо размотрити његову структуралну шему. То ће помоћи у праћењу пуне путање сигнала. Извор електричног сигнала је микрофон који претвара звучне вибрације са фонограма. Пошто је овај сигнал сувише мали, мора га појачати транзистор или опамп. Затим, аутоматски регулатор нивоа (АГЦ), који одржава флуктуације звука у разумним границама, припрема га за даљу обраду. Филтери деле сигнал на три компоненте, од којих свака ради у само једном фреквентном опсегу. На крају, потребно је само појачати припремљени струјни сигнал, који користи транзисторе који раде у моду кључа.

Дијаграм принципа

На основу структуралних блокова, може се прећи на разматрање главне схеме. Њен општи поглед је приказан на слици.Отпорник Р12 и кондензатор Ц9 су инсталирани да ограниче потрошњу струје и стабилизују напон напајања. Напон микрофона је подешен на Р1, Р2, Ц1. Кондензатор Цфц је изабран појединачно за одређени модел микрофона током отклањања грешака. То је потребно да би се лагано пригушио сигнал фреквенције која преовладава у раду микрофона. Обично смањује ефекат високофреквентне компоненте.

Нестабилни напон мреже аутомобила може утицати на рад светлосне диоде. Због тога је најпогодније да се електронски уређаји који се праве самостално спајају преко 12В стабилизатора.

Флуктуације звука у микрофону се претварају у електрични сигнал и преко Ц2 се примају на директном улазу операцијског појачала ДА1.1. из свог излаза сигнал слиједи на улаз оперативног појачала ДА1.2,снабдевен са повратним колом. Отпор отпорника Р5, Р6 и Р10, Р11 даје фактор појачања ДА1.1, ДА1.2 једнак 11. Елементи ланца ОС: ВД1, ВД2, Ц4, Ц5, Р8, Р9 и ВТ1 заједно са ДА1.2 су дио АГЦ-а. У тренутку појављивања на излазу ДА1.2 сигнала превелике амплитуде, транзистор ВТ1 се отвара и преко Ц4 затвара улазни сигнал за заједничку жицу. Ово резултира тренутним падом напона на излазу.

Стабилизована наизменична струја акустичке фреквенције затим пролази кроз кондензатор Ц8, који се затим дели на три РЦ филтера: Р13, Ц10 (ЛФ), Р14, Ц11, Ц12 (ЦМ), Р15, Ц13 (ХФ). Да би светлеће диоде светла биле довољно светле, потребно је повећати излазну струју на одговарајућу вредност. За траку са потрошњом до 0,5 по каналу, транзистори средње снаге типа КТ817 или увезени БД139 ће бити погодни без монтаже на радијатор. Ако иде на светлост музиком са својим рукама, то укључује оптерећење од око 1А, онда транзистори требају присилно хлађење.

У колекторима сваког излазног транзистора (паралелно са излазом) су диоде Д6-Д8, катоде које се комбинују једна са другом и шаљу на прекидач СА1 (бело светло). Други контакт прекидача је спојен на заједнички вод (ГНД). Док је СА1 отворен, склоп ради у лаганом музичком моду. Приликом затварања контаката прекидача, све ЛЕД диоде у врпци су освијетљене при пуној свјетлости, стварајући укупно бијели ток свјетлости.

Штампане плоче и делови за монтажу

Да би се направила штампана плоча, једнострани текстолит величине 50 до 90 мм и .плаи датотека,можете преузети овде. Ради јасноће, плоча је приказана са стране радио елемената. Пре штампања потребно је подесити његову слику зрцала. У слоју М1 постоје 3 моста која су постављена на страну делова.За монтажу светлеће диоде са сопственим рукама биће потребне приступачне и јефтине компоненте. Микрофон типа електрета ће стати у заштитну кутију са старом аудио опремом. Лагана музика се склапа на чипу ТЛ072 у ДИП8 кућишту. Кондензатори, без обзира на тип, треба да имају напајање и да буду оцењени на 16В или 25В. Ако је потребно, дизајн плоче вам омогућава да поставите излазне транзисторе на мале радијаторе. Од ивице заптивања на 6 позиција за напајање, прикључак РГБ ЛЕД траке и прекидача. Комплетна листа ставки је приказана у табели.На крају, желио бих напоменути да се број излазних канала у монохроматском писачу у боји може повећати онолико пута колико је потребно. Да бисте то урадили, потребно је да поделите цео опсег фреквенција у више сектора и наведите пропусни опсег сваког РЦ филтера. За излазе додатних појачала за повезивање ЛЕД диода средњих боја: љубичаста, тиркизна, наранџаста. Од овог побољшања, светла музика својим рукама ће бити само најбоља.

Следуусие схеми изхожда цкем.нет