Једногодишњи клубови - графикони, примери, упутства корак по корак

Ријетка дацха парцела, а још више - врт, без цвјетњака. Цвеће нам пружа много естетског задовољства, задовољни су својим присуством и, привлачећи погледе, изазивају дивљење. Зато су цвеће стални становници пољопривредног земљишта. Узгајају се, по правилу, не каотично, већ на цветним гредицама, у лијепо украшеним цвјетним гредицама. Истовремено се бирају према боји, сортама усева и многим другим факторима. А да бисте направили цвјетне гредице на годишњицу, схеме које ћете наћи у чланку, не морате поседовати вештине дизајнера пејзажа. Главна ствар - све је исправно израчунати прије почетка рада и упознати се с основним правилима за креирање цвјетњака.

Једногодишњи кругови кругова - кругови

Зелени лептир је седео на светлој цветној гредици година

Правила за оснивање цвјетњака

Пре него што почнете да правите цветну башту у свом подручју, требало би да се упознате са основним правилима рада. Они ће олакшати разумијевање процеса уређења цвјетних гредица и омогућити им да буду направљени не само брзо, већ и на најбољи начин.

 1. Никад не жури. Ово је посебно истинито за почетнике у вртларству, недавно купили сеоску кућу или врт. Чињеница је да у једној сезони тешко да ћете имати времена да квалитетно и лепо уредите све планиране територије. Најбоље је на почетку развоја сеоске куће бавити се најважнијим проблемима и паралелно с тим уредити малу скромну цвјетну гредицу. Након тога, моћи ћете да покријете друге области и посадите ихбоје, одабране према схеми боја и особитостима вегетације.

  Дизајн цвјетних гредица од једногодишњих цвијећа

 2. Пре него што одете у продавницу за семе, размислите шта би требало да буде ваше цвеће. Запамтите да је могуће бити поносан што сте једини цвијет који удовољава свим вашим жељама, а који би прво требао бити приказан на папиру у облику шеме.

  цвјетни аранжмани

 3. У складу са шемом и климатским условима, изабрати цвијеће једногодишње, које ће се савршено комбинирати с бојом и захтјевима за увјете узгоја. Али почетници не би смјели одмах ступити у контакт с каприциозним културама. Најбоље је почети обуку за креирање цвјетних гредица непретенциозних сорти.
 4. Запамтите да су базе цвећа биљке које покривају земљу. Затворени су не само смеђим земљиштем, већ и стабљикама ширег цвећа. Поред тога, одличан је заштитник тла од испаравања влаге и растућег корова.

  Подигнута цветна гредица петуније и лобелије

 5. Није потребно садити биљке на једну ствар - у групама увијек изгледају много боље. Али превише култура је лоше, јер ће бити незгодно расти.
 6. Приликом састављања шеме, запамтите да свака цвјетна башта треба да има своје грожђе. Може бити нека врста централног декоративног грма, прекрасно смјештене трајнице, биљке које се донекле разликују од већине цвијећа, њихова околина, истичу се на њиховој позадини.

Фото колажи од једногодишњака

Напомена! Упркос чињеници да многи вртлари бирају вишегодишње усеве за стварање цветних гредица, биљке такође не излазе из моде. Често су непретенциозни, лако се развијају, допуштају да сваке године створе потпуно нове и јединствене композиције. Поред тога, веома су лепе и цветају богатим живим цветовима, у чему је њихова главна предност.

Лепа гредица са петунијама

Правила за избор материјала за слетање и место

Један од првих задатака вртлара у уређењу цвијетних гредица је избор мјеста гдје се налази. То ће у великој мери зависити од термина цветања. Мјесто гдје се налази цвјетњак треба бити добро освијетљено. Такође треба да размислите о погодности наводњавања - цвеће захтевају редовно снабдевање водом. Није потребно поставити цвеће иза куће далеко од бурета воде или система за наводњавање. Бесмислено је засадити цвеће и тамо где га нико неће видети - цвеће ствара природа да би им се дивили. Нека цвјетна гредица буде на истакнутом мјесту - на излазу из куће или изван прозора, на улазу у кућу.

Цвеће се мора налазити на истакнутом месту

Још неколико речи о избору садног материјала. Водите рачуна о боји, периоду цветања и висини. Било које цвеће треба цветати што је дуже могуће, а за наставак цвјетне љепоте помоћи ће вам правилан одабир боја за увјете цвјетања - то јест, на крају раздобља цвјетања неки од њих ће замијенити друге које ће доћи.

Седам седам боја

Цолумби може битиразличитог облика и висине. И за сваки тип постоје њихова неписана правила извршења. На пример, приликом прављења трокутастих цветних гредица у центру или у позадини треба да се налазе највише биљке. На ивицама истих биће лоциране ниже културе, које ће играти улогу осебујног уоквиривања. Између ова два нивоа биће друга, која поставља главну цветну позадину.

У средини лежишта цвећа су засађени амарант, дувански мириси или друге биљке, које цветају цело лето

Број цвијећа се израчунава на сљедећи начин: средишње цвијеће - неколико комада или мала пета довољно високих биљака. Усјеви средње висине засађени су у количинама које су двоструко веће од главних. А млади ће имати број, три пута већи од главних боја.

Млинови са својим рукама за врт

Главна функција овакве зграде је, наравно, декоративна - млин на локацији задовољава око и ствара атмосферу удобности. Такође, са њеном помоћи украсите баште и цветне гредице у старом руском или европском стилу (у зависности од изгледа самог објекта). Прочитајте више у овом чланку.

Најбоље је да прва цвјетна гредица не узме више од 3 врсте цвијећа и да не ствара комплициране композиције. У овом случају, брига ће бити једноставна и угодна.

направи цветни кревет

врсте цветних гредица

Колумбови могу имати потпуно другачији облик и величину - све зависи од ваших жеља и могућности. Округле су и квадратне, коврчаве, трокутасте.

обрасцифловер бедс

\ т Постоје три главна начина формирања цвјетних гредица.

 1. Униформни тепих. Обично се за ову врсту биљака користи само једна врста или слична по величини, али различите боје латица. За такво цвеће, лако се брине и изгледа веома импресивно.
 2. Вишезначна цветна гредица. Створен је комбинацијом боја различитих висина, али ће у будућности увијек бити најниже културе. Може бити округла, нагнута, монтирана на зид. У збрињавању таквих плантажа су сложеније.
 3. Цвјетни ивичњаци. То су цветне гредице, створене дуж вртних стаза. Незахтјевна је и обично се састоји од једне или двије врсте биљака.

Цветни рај у вољеном врту

Постоје и сасвим необичне цвјетне гредице које могу употпунити све елементе сеоске куће - на примјер, за украшавање подручја око језера, за животињски облик.

Пример оригиналне гредице у облику свиње

изабери боје

Важан аспект при изради шеме цветних гредица је боја биљних пупољака. У почетној фази, боље је користити само 2-3 контрастне нијансе, а касније је вријеме за пребацивање на сложеније пријелазе и комбинације боја. Али чак и почетник треба да схвати да боја значајно утиче на психо-емоционално стање особе, па би требало да изаберете биљке које дају цвеће са нијансом латица коју волите.

Изаберите боје за вртни цвет

Табела. Боје и њихов утицај на особу.

цолор карактеристика
жута Обично га преферирају радосни и активни људи, то је боја доброг расположења. И стидљив човек ће му додати поверење у своје моћи. У башти ће ова боја дати љиљане, купине, календуле, левине зов, лелиник, фистагх, рудебекииа.
пинк Побољшава расположење, избегава тужне мисли. Таволха, козметика, петуније, каранфилићи, марјетице ће дати ову боју на гредици.
плава Смирује, тјеши, ублажава стрес. Ирис, лаванда, заборављивост, делфиниум - цвијеће с латицама плавих нијанси.
ред Боја енергије, снаге, оптимизма, страсти. Каранфил, јаглац, рододендрон ће вам га дати.
љубичаста Боја која побољшава емоционално стање које има позитиван ефекат на функционисање имуног система. То су јоргован, љубичице, вероница, браћа, астер.
наранџаста Боја која даје самопоуздање и подиже расположење. То је хризантема, невена, прсти, гравитас.

Кловн из петуније и купине

Жути цветови за цветне гредице

Напомена! Шарене цвјетне гредице увијек се могу благо разриједити бијелим цвјетовима. Они ће додати врхунац садњи. А да бисте изабрали боје које одговарају једни другима, користите коло боја.

Избор врста цвећа

Стварање лепе цветне гредице је креативан процес који може апсорбовати било ког вртлара са главом. Ово је одличан начин да остварите потенцијал вашег креатора. Правилним прикупљањем биљака за цветне гредице можете креирати прави сајтуметничко дело.

Декорација цвећа са старом годину дана

Шема троугласта гредица

На полицама трговина, сада се продаје огромна количина сјемена разних цвјетница. Која од њих је најпогоднија за цвеће? На првом месту, фокусирати се на раст и период цветања биљака, као и на боју њихових латица.

Табела. Најпопуларније врсте цветних биљака за цветне гредице.

\ т Висина, види \ т
Наслов период цветања
Лобелиа Јуне-Септембер око 15
агератум Јули-Октобар 15-70
Иберис Јуне-Оцтобер до 40
блацкберри Јуне-Септембер 15-100
настуртиум Јуне-Оцтобер Затворено до 400, грм 50
Петуниа Јуне-мид-Оцтобер 15-80
Тсинниа Јуне-Оцтобер 20-70

Такође, мање развијеним старим народима спадају: патуљаста бегонија, виола, Лобулариа, астрални патуљак; на висок раст: лупин, божур и астилба.

повишен цветок

цветне схеме

Да би вам било лакше навигирати приликом креирања сопствене шеме, нудимо вам да прочитате неколико једноставних али лепих готових варијанти.

Табела. Шеме цветних гредица.

\ т
Шема, фотографија десцриптион
\ т

схема штевилка 1

1 - једногодишње руже од три боје (бела, црвена, жута); 2 -сунцокрет декоративни; 3 - поппи спанисх; 5 - кардинална лобелија; 6, 7, 8 - звоно, хватач; 10 - пуффс. Преостало цвеће се може изабрати у складу са бојама назначеним на графикону.

схема №2

Кловн-торта: 1 - ниски цветови црвене боје; 2 - цвеће беле или сребрне боје; 3 - средовечне биљке са црвеним цветовима; 4 и 5 - високе позадинске културе.
\ т

схема №3

Округла гредица: 1 - Кан; 2 - бегоније; 3 - петуниа; 4 - лавова глава је потонула; 5 - купина; 6 - алиссум; 7 - агератум; 8 - бухач.

схема №4

1 - амарант; 2 - магичар; 3 - лобода врт; 4 - манголд; 5 - босиљак; 6 - настуртиум.

Шема цветних гредица од сјајних тврдих година

Садња цвећа по секторима

Шема округлог цвећа тулипана, нарциса, зумбула, пролијаса и мишјег зумбула

Сијалица - схема

Својим рукама стварамо цветну башту

Анализират ћемо корак по корак креирање цвјетне гредице на примјеру оси тако величанственог цвјетног кута.

Клуб својим рукама

Корак 1. Направите тачну шему будуће цвјетне баште према вашим могућностима и жељама. Не ударајте једном на велике цвјетне гредице - боље је направити малу и уредну, већу, која неће имати довољно снаге. Најбоља опција за почетак је цвјетњак за 25-30 биљака.

Корак 2. Изаберите сунчано место у сеоској кући. Од ограде, корак назад за око 1 м. Дакле, сунце нијеповриједити биљке, ставити цвјетњак на источну страну ограде или зграде. Проверите границу цвећа.

Изабрати право место на сајту

Корак 3. Уклоните све смеће са локације, ископајте земљу, додајте ђубриво ако је потребно. Оциједите све корове.

ископ тла

Корак 4. Поравнајте површину земље, разбијте груди земље.

поравнање тла

Корак 5. Купите саднице цвијећа или користите узгојене цвјетове. У удаљеном углу, засађени су високи усјеви, затим - средовјечни и ниско лежали на рубу гредице. У овом случају, рупе за све боје могу се претходно ископати.

Садња садница цвећа

Напомена! Будите сигурни да узмете у обзир величину одрасле биљке приликом садње. Важно је да се временом цвијеће не стисне, али у исто вријеме између њих није било већих празнина.

Корак 6. Водите бригу о цвету - редовно залијте цвеће, уклањате трошан, оплодите.

заливање цвећа

Тако да се можете опремити у куту цветне гредице. Круг ће морати да ради више. Чињеница је да њене ивице треба да формирају савршено раван круг, иначе ће изгледати као крива. Но, да би се постигао одличан резултат је прилично једноставан: у средини цвијета закопати штап, а на њега је везана врпца на дуљину једнаку радијусу цвјетњака. Померајући конопац у круг, песак описује границу цвећа. И да биљке "устану" на своја места, са пескомможете направити прелиминарни нацрт у кругу, наводећи гдје ће рупе за сваки цвијет бити означене.

Бегониа веноцветусаа на цветочницах

Вртлари, чије парцеле не дозвољавају да се цијела башта разбије, можете изаћи из позиције, стварајући цвјетне ивичњаке уз рубове стаза. Изгледају веома лепо, поготово ако су направљене од цвећа исте врсте.

Рабацка из разнообразних растениј

Рабатка в пејзажном дизајну

И на крају - неколико савјета за уређење цвјетних гредица.

 1. Између биљака засађених у земљишту, не заборавите оставити размаке од око 10-15 цм, што је неопходно за оптималан развој усева.
 2. Не стављајте цвеће у равнице, нарочито ако ваш регион често пада. У супротном, земљиште испод цвијета ће бити превише сирово, а цвијеће ће почети да се разболи.

  \ т

  Схема за креирање кружног кревета

 3. Најбоље је формирати цвјетњак на малом брду.
 4. У великим цвјетним гредицама размислите о опцијама трагова потребних за практичност наводњавања и других радова у цвјетњаку.
 5. Украсите цвјетне гредице по ободу камења - на киши неће допустити да цвијет остави границу гредице.

Шљунчана башта - уређене цвјетне гредице без сталних брига

Вертикалне гредице са сопственим рукама - прелепа декорација земље

Створите цветну башту властитим рукама, вођени схемом, није тако тешко, и ви сте лично убеђени. Главна ствар - не жури и све пажљиворазмислите о томе, а садња биљака сигурно ће ићи путем, и уживат ћете у прекрасним цвјетним гредицама у вашем врту цијело љето.

Видео - Непрекидно цветање цвећа од годишњака

Видео - План за цвеће