Ђубрива за хидропонски систем - врсте, како бирати и како се кува

хидропоника - потпуно нов начин гајења различитих пољопривредних и украсних биљака, на основу принципа радикално разликује од конвенционалног гајење у земљишту. Уз адекватну теоријску и практичну обуку ова метода ће дати одличне резултате у високом квалитету усева и лепим бојама. И један од најважнијих вјештина потребних за баштована у овом случају - разумевање како да се пријаве ђубрива за ХИДРОПОНИЦ система, као и способност да створе сопствену. Ако желите да буде баштован? Хидропоницс само да радимо? Затим научите ову причу - са њим сте добили основно знање хранљивих решења и методе њихове израде.

Торове за Хидропониц системе

метода хидропоником

стакленици са Хидропоницс системом

Који је Хидропониц систем и да принцип деловања

Почнимо са основама - са причом о томе шта је Хидропониц систем, принципи на којима се ради и шта постоје њене врсте. Његова радња заснива се на гајење пољопривредних и украсних биљака на вештачком неплодне животну средину засићене са кисеоником. Електрана је обавља искључиво раствора ђубрива испоручено до корена система директно. Медијум може бити чврсто, течно или ваздух.

Хидропониц систем

Хидропониц култивације

Постоји неколико типова ХИДРОПОНИЦ система разликују по структури и принцип хранљивих материја за снабдевање усистеми биљних корена. Можете се упознати са њима у табели испод.

Табела. Главне врсте хидропонских система.

Име Уређај Предности и недостаци

јацк-уп систем

У горњем делу хидропонске биљке налази се пладањ са биљкама постављеним у супстрат кокосових влакана или перлита. Од њега до резервоара са хранљивом течношћу и аератором напушта штампу. После њега, услед капиларних сила, долази до гнојива, хранљивих биљака. Предности: гранична једноставност и минимални број компоненти система, јефтиност.
Недостаци: повећана потрошња хранљивог раствора због недостатка циркулације, ограничење величине биљака - велики узорци са системом пијанице не расту.

Деепватер систем

У посуди са хранљивим раствором налази се плутајућа платформа, направљена од пене. На њој се у мрежастим лонцима налазе биљке чији су корени уроњени у течност. Хранљиви раствор у контејнеру је засићен кисеоником помоћу аератора - пумпе са компресором. Предности: Најједноставнији и најјефтинији активни хидропонски системи, висока поузданост, брзи развој биљака и недостатак проблема исхране.
Недостаци: захтева редовно надопуњавање велике количине нутритивног раствора, такође је неопходно пажљиво пратити ниво течности у контејнеру и стање корена, који, ако се грешке у технологији узгоја, могу почети да труне.

Периодични поплавни систем

Овај хидропонски систем садржи два контејнера - врх са подлогом и биљке, дно са хранљивим раствором. Када се укључи тајмер, укључује се пумпа која пумпа течна ђубрива до корена култивисаних усева. После извесног времена, хранљиви раствор се поново споји у доњи контејнер. Предности: прилично једноставан, поуздан и приступачан систем који обезбеђује брз раст и сазревање усева.
Недостаци: у хидропонском систему постоји пумпа, чије се стање мора пратити. Такође треба обратити пажњу на стање воде, која може да се појави у плијесни и патогеним микроорганизмима.

Техника храњења

Као иу претходној верзији, хидропонски систем се састоји од два контејнера. Горњи резервоар се налази испод благог нагиба и опремљен је мрежастим посудама у којима се развијају биљке. Њихови коријени достижу дно резервоара, гдје стално циркулира малим слојем дебљине текућег храњивог раствора, напаја се пумпом из доњег капацитета и спаја се тамо. Предности: Ефикасна аерација корена биљака, релативно ниска потрошња ђубрива и компактна величина хидропонских система.
Недостаци: потреба за надгледањем стања воде и пумпе, организовање редовног чишћења. Такође, систем је веома зависан од снабдевања електричном енергијом - када се искључи, биљке неће добити никакву храну.

Техника за кап по кап

Хидропоницинсталација у својој структури је слична систему периодичних поплава, али овде нутријентни раствор долази до биљака директно до базе стабљике кроз капи црева. Остатак течности, који је прошао кроз супстрат и није апсорбован од корена, тече кроз преливну цев у доњи резервоар са раствореним ђубривом. Предности: веома ефикасно и економично коришћење ђубрива, недостатак проблема са аерацијом биљака.
Недостатак: Потребно је редовно чишћење цријева које се зачепљују и зачепљују тијеком рада.

аеродром

У обимном контејнеру, биљке се налазе у лонцима са мрежицом, а корени су лабави у ваздуху. Испод се налази хранљива течност која се, уз помоћ пумпе, распршује у облику малих капљица. Они, узимајући корење, хране биљке. Неискориштени остатак хранљиве течности тече натраг на дно посуде. Предности: најнапредније и најефикасније у смислу исхране и хидропонског система за аерацију. Разликује се компактношћу и малим роковима развоја и сазријевања биљака.
Недостаци: најсложенији са техничке тачке гледишта систем који захтева редовно одржавање и велика новчана улагања.

Врсте материјала за хидропонику

Предности хидропоније пре раста биљака у земљишту

Вртлари, размишљајући о преласку на хидропонски систем за узгој биљака, постављају прилично праведна питања: "А шта је то профитабилно?" Зашто би требало да покушамо да одустанемо?од узгоја у земљи и преласка на хидропонију? » Одговори на њих могу се наћи у предностима оваквог начина гајења пољопривредних и декоративних култура.

 1. Потпуна контрола исхране биљака. Само ви одређујете шта ће ваше поврће јести, а шта није, иу којим размерама ће те супстанце доћи до њих. Уз правилан однос према случају, биљке у хидропонским системима добијају уравнотежену исхрану као што је то уопште могуће.
 2. Убрзано време развоја биљака и сазревање плодова - у хидропонским системима са добром исхраном и истицањем, жетву ћете добити много раније него у стакленику или на отвореном.

  Узгој парадајза у хидропоници на бази пластичних цеви

 3. Висококвалитетни усјеви - плодови добијени од биљака узгајаних у хидропонским системима, одликују се великом величином, добрим укусом и високим садржајем витамина и других корисних супстанци. Осим тога, они су само доста - принос у хидропонији, посебно у погледу површине која се користи, знатно је виши него на отвореном тлу.
 4. Нема потребе за хербицидима - нема земље, тако да нећете имати коров. Осим тога, хидропоника смањује потребу за другим врстама пестицида до практично нуле.
 5. Користећи хидропонију, поуздано се осигуравате од страних и штетних материја у биљкама - које ће их ниоткуда узети.

  Вертикална хидропонска култивација

 6. Пољопривредни и декоративни усјеви,на овај начин, боље здравље и одрживост. Поред тога, увек можете унапред да приметите појаву болести - у сваком тренутку можете визуелно прегледати коренски систем сваке појединачне биљке.
 7. Уштеда воде и хемикалија - све што је неопходно за постројење, улази у њу директно, без икаквог губитка на "медијатору" у облику земље.
 8. И на крају, једна од најважнијих предности хидропонских система је могућност узгоја поврћа, воћа и других усјева у подручју са тешким условима или код куће, на балкону или у једној од соба.

хидропоницс

Важно! Треба схватити да овај метод узгоја биљака има своје недостатке. На много начина, они се односе на сложеност методе и особитости исхране пољопривредних и декоративних култура. Хидропони захтевају посебну пажњу и прецизан прорачун. И она "не опрашта" грешке - немате земљу одакле биљке могу покупити нестале супстанце. Дакле, хидропонски системи су погодни само за оне који су вољни потрошити пуно времена на учење и стицање нових знања.

Хидропони захтевају посебну пажњу и прецизан прорачун

Готова ђубрива или само-припрема - шта је боље?

Као што је већ поменуто, ђубрива за хидропонске системе су једини извор свих хранива за биљке - потоњи се узгајају на води, ваздуху или чврстим пунилима, немају других извора за добијање свих потребних макро иелементи у траговима.

Решење за хидропонику

Све нутритивне растворе и смеше које се користе у ове сврхе могу се поделити у две велике категорије:

 • фабричке производње, купљене у продавницама;
 • самоникла ђубрива.

Први представљају мноштво разних ђубрива која се продају у специјализованим продавницама. То су готове мјешавине, потребно их је само разриједити у великим количинама воде, које ће се потом убацити у коријенски сустав поврћа, воћа или цвијећа. Лако се ради са производњом ђубрива, нема посебне бриге, па је то најбољи избор за почетнике који немају искуства и немају знања из хемије и исхране биљака.

Продавница ђубрива за хидропонику

Друга опција је за већ искусне стручњаке за хидропонику који тачно знају шта раде и зашто. Компоненте за домаћа ђубрива могу се купити у продавницама и на интернет страницама које продају хемијске реагенсе. Након тога, вртлари из ових компоненти мешају концентрисане растворе. И већ они (раствори) додају у обиљу воде на истом принципу као и припремљена ђубрива. Али онда ће баштован тачно знати шта је ставио и у којој количини. Према томе, хомогене хранљиве материје могу бити оптимално оптимизоване за потребе усева које растете. Међутим, припрема таквих ђубрива захтева марљивост, пажљивост, велику количину времена и знања на ову тему. Изаберите ону која најбоље радикорелира са вашим жељама и способностима.

Компоненте за домаћа ђубрива

Најчешће припремљена ђубрива за хидропонику

Узмите у обзир три најпопуларнија бренда ђубрива фабричке производње, од којих многи вртлари попуњавају хидропонске биљке. Почнимо са Флора серијом - ђубриво за хидропонију, представљено као три одвојене компоненте. Ово су Флора Мицро, Флора Гро и Флора Блоом. Први се користи као основа и даје биљкама све потребне макро и трагове елементе у облику хелата, што знатно поједностављује и убрзава процес њихове асимилације коријенским системом култура.

Серија Флора - ђубрива за хидропонику

Композиција за гнојиво Флора Мицро је како слиједи:

  \ т
 • Душиков нитрат - 3,5%;
 • амонијачни азот - 1,5%;
 • калцијум - 1,4%
 • калијум - 1,3%;
 • гвожђе - 0.12%;
 • манган - 0,04%;
 • цинк - 0.015%;
 • бакар - 0,01%;
 • бор - 0.01%;
 • молибден - 0,004%.

Поред тога, Флора Мицро ђубриво укључује супстанце које стабилизују киселинско-базну равнотежу у хранљивом раствору.

Комплет за стартовање Флора Сериес Перформанце Пацк

Флора Блоом је друго ђубриво које се користи у серији од три дела. Користи се у периоду вегетације и цветања биљке, допуњен наведеним додатком калијума, магнезијума, сумпора и фосфора. Као резултат тога, убрзава се развој усјева и њиховог кореновог система, што у коначници доводи до богате, квалитетне и богате жетве.

Композиција Флора Блоом је следећа:

 • фосфор - 5%;
 • сумпор - 5%;
 • калијум - 4%;
 • магнезијум - 3%.

Флора Гро - трећа компонента ђубрива Флора серије. Углавном се примењује на вегетативну фазу развоја биљке, обезбеђујући јој велику количину калијума и азота. Ови адитиви могу значајно убрзати раст биомасе, повећати стабла и лишће биљке, учинити је здравом и јаком.

Постижете најбољи ефекат ако све три компоненте Флора серије примените заједно, пажљиво бирајући дозу у зависности од врсте постројења и периода развоја. Неки од података о њиховој оплодњи могу се наћи у табелама испод.

Потрошња ђубрива у вегетативном периоду

Потребно је дозирање ђубрива Флора серије, у зависности од врсте постројења и фазе његовог развоја

Греенворлд Спезиалдунгер Хидрокултур - још једна популарна немачка гнојива, широко се користи од стране вртлара који раде са хидропонима. Исхрана доприноси брзом расту зелене масе биљака и брзом сазревању висококвалитетних плодова. Поред тога, Греенворлд Спезиалдунгер Хидрокултур садржи велики број елемената у траговима који доприносе ефикаснијој апсорпцији нутријената и повећавају здравље /одрживост пољопривредних и украсних култура.

Састав овог ђубрива укључује:

 • калијум - 6%;
 • азот - 4,5%;
 • фосфор - 4,5%;
 • микроелементи који доприносе асимилацији главних компоненти ђубрива.

Греенворлд Спезиалдунгер Хидрокултур

Важно! Дозирање овог немачког ђубрива је следеће: додајте сваком другом заливању у хидропонски систем, на основу односа 1,5 мл на 1 литар чисте воде.

Још једна веома популарна верзија готовог ђубрива за хидропонију је Гуанокалонг Ектрацт, композиција направљена на бази органске компоненте (измет шишмиша). Такво ђубриво није само еколошки производ, већ доприноси и расту биомасе и побољшању укусних својстава воћних култура. Као и Флора Мицро, Гуанокалонг екстракт садржи супстанце које стабилизују кисело-базну равнотежу хранљивог раствора.

Екстракт Гуанокалонг

Потребна доза екстракта Гуанокалонг-а зависи од стадијума биљног живота. За младе саднице, довољно 10 мл ђубрива по 1 литри воде, за одрасле усјеве током вегетационог периода - 20 мл /л, током цветања - 30 мл /л.

Видео - Почетни комплет за ђубрива за хидропонику

Припрема хранљивог раствора из готовог ђубрива

Размотрити процес стварања хранидбеног раствора за хидропонски систем од већ купљеног ђубрива. Да бисте започели, морате припремити све што вам је потребно.

 1. Капацитет за решење за исхрану. Пожељно је да има фиксну запремину - 1, 5, 10 или 20 литара.
 2. Мерне чаше, пожељно неколико комада.
 3. Концентрована ђубрива за хидропонику. У овом случају, користи се трослојна Флора серија.
 4. Препарати за повећање и смањење киселости воде. Међу баштованима који користе хидропонију, они јесузове се пХ-УП и пХ-ДОЉЕ.

  \ т

  пХ-ДОВН

 5. Пластична кашика или лопата за мешање хранљивог раствора.
 6. Инструменти за мерење нивоа киселости и минерализације воде.
 7. Вода. Препоручује се да користите филтрирани или купљени балон. Иако је дозвољено да се користи водовод, потребно га је дати неколико дана раније.

Састојци за припрему нутритивног раствора

Корак 1. Припремите све потребне алате и материјале. Напуните посуду водом.

Припрема свих потребних

Корак 2. Измерите пХ киселости пХ метра.

Употреба пХ метра

Корак 3. За сваку појединачну врсту биљака, равнотежа киселина-база је најудобнија, али је просјечна оптимална вриједност пХ = 6. Ако вам се вода не поклапа, онда морате додати пХ-УП или пХ-ДОВН. Дозирање у смислу запремине течности треба навести на паковању лека.

Ако ваша вода не одговара оптималном нивоу киселинско-базне равнотеже, онда морате додати пХ-УП или пХ-ДОВН

Корак 4. Након додавања средстава за равнотежу киселина-база, помијешајте воду с пластичном лопатом и поново измјерите пХ - да ли је достигао ниво који вам је потребан. Ако не, поновите претходни корак инструкције.

мешање компоненти

Корак 5. Одредите редослед ђубрива ако користите више компонентискладишта У овом случају, прво се додају ФлораМицро, затим ФлораГро, а затим и ФлораБлоом. Дозирање треба изабрати на основу препорука које се налазе на етикетама сваке залихе.

Утврдити редослед оплодње

Корак 6. Укуцајте потребну количину ђубрива у шприц или мерну посуду и сипајте у посуду са водом.

Додато ђубриво шприцом

Корак 7. Добро измијешајте како бисте омогућили потпуно распршивање гнојива у њему.

Вода се темељито мијеша

Корак 8. Користећи исти принцип као што је описано у претходним корацима приручника, додајте друге компоненте готовог ђубрива. Након сваког пуњења добро промијешати воду.

Корак 9. Проверите ниво минерализације готовог раствора одговарајућим уређајем. Упоредите резултате са таблицом храњења ваших биљака. Ако је ниво минерализације нижи од дозвољеног - додајте мало ђубрива. И ако прелази норму - додајте воду и поновите мерења.

Провера нивоа минерализације готовог раствора

Корак 10. Проверите кисело-базни баланс готовог раствора. Ако одступа од оптималних вредности, користите пХ-УП или пХ-ДОВН препарате. Након тога, хранљиви раствор је спреман за уливање у хидропонски систем.

Гнојница с калијум сулфатом - апликација

Узгој усјева пре или касније почиње да осећа недостатак било ког елемента. Калијум сулфат је ђубриво чија је употреба неопходнапопунити земљиште недостатак једног од главних елемената потребних биљци за раст и развој.

Стварање ђубрива за хидропонски систем сопственим рукама - упутства и рецепти

Запамтите да самопроизводња ђубрива за хидропонске системе захтева опсежно познавање хемије и способност прецизног одређивања /мерења количине одређених соли и једињења. Поред тога, морате разумети које супстанце и у којој количини су потребне биљкама. И ако сте спремни за ове потешкоће и желите сами да направите ђубрива, онда, пре свега, одредите формулацију и однос свих микро и макро елемената у хранљивом раствору.

Важно! Све следеће слике су дате за припрему 10 литара хранљивог раствора.

Табела. Гнојива за хидропонске системе - главни рецепти.

\ т \ т \ т
Име Састав рецепта
Рецепт за ђубриво на Кнопу - калцијум нитрат - 10 г;
\ т - азотна киселина калијум - 2,5 г;
\ т - фосфор калиј - 2,5 г;
- сумпорни магнезијум - 2,5 г;
\ т - калијум хлорид - 1,25 г;
\ т - гвожђе хлорид - 1,25 г.
Еллис рецептура за ђубриво - калцијум нитрат - 10 г;
\ т - магнезијум сулфат - 5,0 г;
\ т - монокалифосфат - 3,0 г;
- амонијум сулфат - 1,0 г;
\ т - цитрат гвожђа - 0,5 г;
\ т - манганов сулфат - 0,02 г;
- Натријум тетраборат - 0,02 г;
\ т - цинков сулфат - 0,01 г;
\ т - бакар сулфат - 0,01 г.
Гуерицк Фертилизер Реципе - калијум нитрат - 5,5 г;
- магнезијум сулфат - 1,4 г;
\ т -монокалцијум фосфат - 1,4 г;
\ т - калцијум нитрат - 1,0 г;
- гвожђе сулфат (ИИ) - 0,2 г;
- манганов сулфат - 0,02 г;
- Натријум тетраборат - 0,02 г;
\ т - цинков сулфат - 0,01 г;
- бакар сулфат - 0,01 г
Ђубриво за хидропонске системе лета - суперфосфат - 0,68 г;
\ т - калцијум нитрат - 0,6 г;
\ т - калијум сулфат - 0,34 г;
- магнезијум сулфат - 0,34 г;
- калијум нитрат - 0,3 г;
\ т - амонијум сулфат - 0,06 г;
\ т - хлорид гвожђе - 0.02 м
Гнојива за хидропонске системе зими - калијум сулфат - 0,63 г;
\ т - магнезијум сулфат - 0,63 г;
\ т - суперфосфат - 0,55 г;
\ т - калцијум нитрат - 0,47 г;
- калијум нитрат - 0,33 г;
- хлорид гвожђе - 0,016 м
\ т

Напомена! Гнојива према представљеним рецептима могу се направити према истим упутствима, само мијењајући пропорције тих или других компоненти.

Корак 1. Изаберите рецепт који вам је потребан. Она треба да се заснива на потребама биљака у одређеним супстанцама, узимајући у обзир доба године и период развоја културе.

Изградити потребе биљака у једној или другој супстанци, узимајући у обзир годишње доба

Корак 2. Купити хемијска једињења неопходна за припрему ђубрива. Велики део њих наћи ћете у продавницама које продају опрему /реагенсе за експерименте и истраживања.

Купити све потребне хемијске спојеве

Корак 3. Припремите воду за производњу концентрованих раствора и састава хранљивих материја. Пожељно је да се филтрира или флашира.Када користите воду из славине, оставите је да стоји 72 сата.

Корак 4. Измерити малу количину сувих хемијских једињења да би се припремио хранљиви раствор, што је проблематично - то је гњаважа и захтева посебну прецизност мерења. Зато прво растворите велику количину соли или других реагенса у малој посуди са запремином (око 200 мл) воде. Свако појединачно хемијско једињење има свој капацитет.

Мерење сувих хемијских једињења није лако

Корак 5. Не заборавите да мешате концентрације добијене у претходном кораку тако да хемијска једињења не падну у талог.

Свако решење треба пажљиво мешати

Корак 6. Одредити запремину концентрованих раствора хемијских реагенса које је потребно користити за припрему хранљиве смеше. Будите веома опрезни: за биљке у хидропонском систему предозирање минералним супстанцама није мање штетно од њиховог недостатка.

Потом је потребно одредити која запремина раствора хемијских реагенса треба да се користи за припрему смеше

Корак 7. Помешајте концентроване растворе са водом у прилично великој посуди у одговарајућој дози. Ставите течност са пластичном лопатом.

Корак 8. Проверите ниво минерализације хранљивог раствора помоћу одговарајућег уређаја. Ако ниво прелази норму - додајте воду, ако је мање дозвољена - додајте још концентроване растворе хемијских једињења у одговарајућој пропорцији. И ако је све у реду -прескочите овај корак.

Дигитални уређај за одређивање минералне воде

Корак 9. Проверити равнотежу киселинско-базне хранљиве отопине ​​помоћу пХ метра. Ако је потребно, подесите га помоћу пХ-УП и пХ-ДОВН препарата.

Тхис Метер Келлиметер ПХ-009 (И)

Ако је све у реду, онда се добијени раствор може сипати у хидропонски систем. Одговарајућим приступом случају добићете одличну ђубрење за биљке које ће брзо расти и производити велику жетву.